Čo majú Slováci na Vianociach najradšej? | Blog Mall.sk

Čo majú Slováci na Vianociach najradšej?

Pečenie medovníčkov a lineckých, tradície Štedrovečernej večere, vôňa kapustnice, polnočná či zdobenie stromčeka - slovenské Vianoce sú naozaj kúzelné. Čo na nich ale Slováci majú úplne najradšej?

Väčšina Slovákov trávi Vianoce doma s rodinou, večeria kapra so zemiakovým šalátom a pozerá rozprávky v televízii. Jedna z mála vecí, ktoré im prekážajú sú preplnené obchody a všade prítomný stres. Poukázal na to prieskum MALL.SK realizovaný na reprezentatívnej vzorke obyvateľstva.

Hlavne doma s rodinou

Až 89 % opýtaných uviedlo, že Vianoce sú pre nich hlavne príležitosťou, ako tráviť viac času s rodinou. Väčšina ľudí zostáva na sviatky doma, užíva si tradičné jedlo a pitie a pozerá rozprávky. Polovica respondentov sa zhodla na tom, že sa cez Vianoce stretávajú s ľuďmi, na ktorých nemajú počas roka čas.

Slováci sa počas Vianoc najradšej leňošia a doprajú si oddych od posilňovne. Väčšina ľudí nevyhľadáva ani spoločenské akcie, nechodí na výlety ani neodlieta do zahraničia.

Okrem vianočných tradícií sa Slováci každoročne tešia aj na rodinnné pozeranie vianočných rozprávok. • 

Najviac nám vadí stres

Jednou z prvých asociácií pri slove Vianoce sú určite darčeky. Ich nákup dá často zabrať, najmä ak si nákupy nechávame na čas predvianočnej špičky - 2 týždne pred Vianocami. Brodiť sa nákupnými centrami asi nepatrí medzi obľúbenú činnosť nikoho z nás -práve preplnené obchody a všadeprítomný stres nás o pomyslenú vianočnú idylku úspešne oberajú. Zaujímavým faktom je, že tlačenice v obchodoch prekážajú viac ženám ako mužom a úplne najviac iritujú ľudí vo veku 50 – 60 rokov. Negatívne asociácie, ktoré sa ľudom pri pomyslení na Vianoce najčastejšie vybavia sú stres, blázinec a zhon.

Vianočné nákupy v preplnených obchodných centrách sú najmenej obľúbenou vianočnou činnosťou Slovákov. • 

Niet divu, že stále viac ľudí nakupuje vianočné darčeky z pohodlia domova – cez internet. Trh on-line nakupovania každý rok rastie dvojciferným tempom a síce v roku 2018 mierne spomalil, experti očakávajú, že za rok 2019 obrat všetkých e-shop predstihne všetky predchádzajúce roke.

Chcete sa tento rok vianočnému blázincu a zhonu vyhnúť? Všetky darčeky nájdete na MALL.SK. Ak vám chýba inšpirácia pozrite sa na nášho darčekového poradcu.

 

Top 5