Romantické rande u vás doma | Blog Mall.sk

Romantické rande u vás doma

Oslavujete výročie alebo chcete partnerovi pripraviť romantické prekvapenie? Sviatočná večera je stávka na istotu. Prečítajte si, aké potraviny vykúzlia pravú romantickú atmosféru a inšpirujte sa našim kompletným štvorchodovým menu.

Každá potravina je iná a má odlišné účinky. Mlieko s medom vás pripraví na spokojný spánok, zázvor zbaví bolesti v krku a po šaláte z mrkvy budete mať oči ako jastrab. Existujú ale aj také potraviny, ktoré sú ako stvorené na romantický večer.

Obsahujú totiž látky, ktoré posilňujú produkciu serotonínu – hormónu dobrej nálady, ktorý dokáže nabudiť celé telo. Stačí malé pohostenie z týchto zázračných ingrediencií a príjemný pocit uvoľnenia je tu.

Tieto potraviny navyše zvyšujú aj produkciu dopamínu, ktorý odbúrava stres. Jednoducho odblokujú zábrany, takže si užijete dokonalý romantický večer. A preto sa im hovorí prírodné afrodiziaká.

Niektoré potraviny ako avokádo alebo špargľa navodzujú dobrú náladu a majú afrodiziakálne účinky.Niektoré potraviny ako avokádo alebo špargľa navodzujú dobrú náladu a majú afrodiziakálne účinky. • 

6 potravín, ktoré vám rozprúdia krv

Jedlá s povzbudzujúcimi účinkami pritom nájdete v špajzách a chladničkách (takmer) všetkých domácností. Horčica, olivy alebo med. Všetky tieto potraviny navodzujú príjemné pocity i túžbu. Potravín s podobnými účinkami je ale oveľa viac.

1. Avokádo

Exotické ovocie udržuje v kondícii telo, ale aj bystrú myseľ. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamínov C, B alebo E. Navyše dodáva telu energiu a zvyšuje túžbu. Práve pre jeho afrodiziakálne účinky ho v kuchyni používali už dávni Aztékovia.

2. Špargľa

Špargľa je liekom číslo jedna na celý zástup ťažkostí. Znižuje krvný tlak, lieči ochorenia močových ciest, funguje proti akné aj na pálenie záhy. Už tisícky rokov je ale osvedčený aj medzi gurmánmi. V kuchyni sa využíva predovšetkým na zvýšenie potencie mužov.

3. Chilli papričky

Pálivé papričky vám dokážu poriadne rozprúdiť krv v tele. Obsahujú totiž capsaicin, ktorý stimuluje krvný obeh. Tým zlepšuje citlivosť nervových zakončení a podnecuje zmyslové vnímanie. Ale všetko s mierou! Príliš štipľavé a korenisté jedlá podnecujú nevoľnosť a potenie, o ktoré na Valentína určite nestojíte.

Chilli papričky vám doslova rozprúdia krv. Do jedla ich ale pridávajte s mierou.Chilli papričky vám doslova rozprúdia krv. Do jedla ich ale pridávajte s mierou. • 

4. Zeler

Zeler nie je len najlepším parťákom na chudnutie, ale tiež pri dvorení. Nájdete v ňom hormón androsteron – látku, po ktorej sa budete cítiť atraktívnejšie a krajšie. Už starovekí Egypťania zeler pridávali do svojich pokrmov, aby zvýšili mužskú potenciu.

5. Ryby

Ustrice, žraločia plutva alebo filé z lososa sú tie najlepšie povzbudzujúce ingrediencie na romantický večer. Obsahujú vápnik, železo a zinok, ale aj omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú kľúčové pre zdravie a navodenie romantickej nálady.

6. Jahody

Životabudič. To sú jahody. Obsahujú mangán, ktorý prospieva kráse a vyživuje mozog. V semienkach ale nájdete aj zinok, ktorý stimuluje túžbu a ovplyvňuje produkciu testosterónu. V kombinácii s pohárom šampusu sú preto jahody ideálnou bodkou za romantickou večerou.

Pripravte si valentínske štvorchodové menu

Medzi podporné stálice patrí aj čokoláda, zázvor alebo figy. Ak si chcete užiť skutočne romantický večer, nešetrite ani bylinkami. Tie totiž obsahujú éterické oleje, ktoré vás jemne omámia a povzbudia zmyslové vnímanie. Myslite na to aj pri príprave štvorchodovej večera:

1. Predjedlo: avokádové guacamole

Pôvodne mexická dobrota sa stala obľúbenou po celom svete. Pripravte si na ňu:

  • 2 avokáda,
  • 2 paradajky,
  • 200 gramov kyslej smotany,
  • soľ a korenie,
  • citrónovú šťavu.

Avokáda roztlačte v miske a nasypte k nim na kocky nakrájané paradajky. Zmiešajte s kyslou smotanou a podľa chuti pridajte soľ a korenie. Nakoniec dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy. Podávajte s chrumkavými nachos.

Guacamole sa podáva s nachos, čo sú trojuholníkové mexické čipsy. Nahradiť ich ale môžete aj pečenou bagetkou.Guacamole sa podáva s nachos, čo sú trojuholníkové mexické čipsy. Nahradiť ich ale môžete aj pečenou bagetkou. • 

Ak si trúfate, môžete do zmesi pridať trochu nadrobno nakrájanej cibuľky a strúčik pretlačeného cesnaku.

2. Polievka: zelerový vývar

Na polievku zo zeleru budete potrebovať:

  • zeler,
  • mrkvu,
  • 1,5 litra vývaru alebo vody,
  • soľ a korenie,
  • polievkové korenie,
  • bylinky.

Očistite zeler a mrkvu, nastrúhajte ich do hrnca a zalejte vývarom. Ak ho práve nemáte po ruke, vystačíte si aj s obyčajnou vodou. Polievku osoľte, okoreňte a podľa potreby pridajte polievkové korenie. Varte asi 30 minút, kým zelenina zmäkne. Nakoniec polievku zahustite zápražkou a pridajte zelené bylinky podľa chuti.

Pred podávaním môžete polievku ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo pórom a servírovať napríklad s opečeným toastom.Pred podávaním môžete polievku ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo pórom a servírovať napríklad s opečeným toastom. • 

3. Hlavný chod: losos v bylinkovej marináde

Ak sa vám nechce stáť hodiny pri sporáku a pritom chcete na večeru pripraviť špecialitu, upečte lososa v bylinkovej marináde. Hotové to budete mať za 20 minút. Nachystajte si:

  • 500 gramov lososa,
  • citrón,
  • 5 lyžíc olivového oleja,
  • soľ a korenie,
  • bylinky.

V pekáči zmiešajte olivový olej so soľou, korením a bylinkami podľa vlastnej chuti. Pridajte šťavu vytlačenú z citróna a všetko premiešajte. Lososa v marináde poriadne obaľte. Pečte v rúre na 220 °C asi 20 minút. Ako prílohu môžete pripraviť varené zemiaky alebo podusiť zeleninu.

Ryby by sa mali pripravovať krátko a rýchlo. Lososový hlavný chod môže byť hotový už za 20 minút.Ryby by sa mali pripravovať krátko a rýchlo. Lososový hlavný chod môže byť hotový už za 20 minút. • 

4. Dezert: jahodová panna cotta

Kde inde hľadať inšpiráciu na valentínsky dezert ako v Taliansku, práve tam sú totiž odborníci na romantiku. Pripravte si ľahký krémový zákusok z jahôd. Na panna cottu budete potrebovať:

  • 500 gramov jahôd,
  • 140 gramov gréckeho jogurtu,
  • 100 gramov trstinového cukru,
  • 4 lyžice rastlinného mlieka,
  • 2 lyžičky želatíny.

Očistené jahody rozmixujte spolu s jogurtom a mliekom, až vám vznikne hladký krém. Ten vlejte do hrnca, pridajte cukor a nechajte priviesť k varu. Keď začne zmes bublať, odstavte ju z ohňa a primiešajte želatínu. Krém potom nalejte do misiek a nechajte stuhnúť v chladničke.

Dezert si pripravte deň vopred, aby vám dostatočne stuhol. Nakoniec zákusok ozdobte čerstvou jahodou a lístkom mäty.Dezert si pripravte deň vopred, aby vám dostatočne stuhol. Nakoniec zákusok ozdobte čerstvou jahodou a lístkom mäty. • 

Základom príjemného romantického večera je okrem uvarených lahôdok aj slávnostne prestrený stôl a dobré pitie. Dodajte večeru atmosféru pomocou sviečok. Nezabudnite ani na fľašu vína alebo domácu zázvorovú limonádu – aj tie totiž vykúzlia túžobnú náladu.

A ak chcete vybrať pre svoju polovičku aj nejaký darček, využite nášho valentínskeho poradcu.

Čo budete variť na Valentína vy? Podeľte sa s nami o svoje romantické recepty na Facebooku.