Čo s vlasmi, keď sú zatvorené kaderníctva? | Blog Mall.sk

Kaderníčky radia: čo s vlasmi, keď sa nemôžete ísť ostrihať

Ak ste už počas izolácie premýšľali nad tým, že sa sami ostriháte alebo nafarbíte, zadržte. Opýtali sme sa kaderníčky Markéty Lisickej, ako na to, aby ste si hrivu zbytočne nezničili. 

Na internete síce nájdete množstvo návodov, ako si doma ostrihať alebo nafarbiť vlasy, ale tiež je tam veľa odstrašujúcich príkladov, kedy sa to vôbec nepodarí.

Kaderníci majú totiž  výbavu, ktorá vám doma chýba. Na kvalitný strih potrebujete ostré profesionálne nožnice, ktoré stoja pokojne aj niekoľko stoviek eur. A hlavne vám chýbajú skúsenosti, ktoré kaderníci roky naberali. V čase, keď sú kaderníctva a holičstvá zatvorené, preto radšej zabudnite na domáce experimenty.

Neznamená to ale, že musíte denne bedákať nad tým, ako práve vyzeráte. Existuje veľa fígľov, ako dámske aj pánske vlasy hodíte do kondície aj bez drastických úprav. Niektoré z nich vám teraz prezradí majiteľka salónu Markéta Lisická.

Domáce strihanie je síce lákavé, môže ale urobiť viac škody ako osohu. Profesionálne nožničky na vlasy sú drahou záležitosťou a s tými bežnými nedosiahnete uspokojivé výsledky. • 

Zamerajte sa na mastné vlasy

Všetky odrasty a šediny zvýrazňujú mastné vlasy. Pri domácej starostlivosti o vlasy preto začnite so správnym umývaním.

,,Málokto vie, že šampón by ste mali vyberať podľa pokožky hlavy. Naopak masky a kondicionéry vyberajte podľa typu vlasov, teda či sú vlnité alebo farbené. Vlasy šampónujte dvakrát. Prvýkrát sa zmyjú nečistoty. Druhýkrát šampón viac pení, vlasy sa vďaka tomu lepšie umyjú, budú sa menej mastiť a získajú väčší objem. Potom aplikujte kondicionér alebo masku a počas pôsobenia stimulujte prstami pokožku hlavy. Používajte pri tom vodu o príjemnej teplote, ktorá nie je moc teplá alebo studená. Na záver potom vlasy opláchnite vlažnejšou vodou, ale nie úplne ľadovou. Prekrvíte tak pokožku hlavy, vlasy sa nebudú mastiť a budú lesklejšie. A konečne ale nie nakoniec: robte celý proces s láskou a vedome, potom má totiž lepší účinok."

Markéta Lisická, kaderníčka a majiteľka salónu

Markéta odporúča, aby ste si šampón nedávali rovno do vlasov, ale najprv ho jemne roztreli v dlani.

Vlasy zároveň neumývajte príliš často, pretože potom sa rýchlejšie mastia. Stačí raz za tri dni. Aby vlasy vyzerali stále svieže, využívajte suché šampóny. Vyberajte si tie kvalitné a s vôňou prírodného pôvodu, napríklad s esenciálnymi olejmi alebo bylinkami. Takáto vôňa totiž povzbudzuje psychiku.

Na šediny a odrasty platí tónovanie

Farby z drogérie vás môžu kvôli odrastajúcim korienkom lákať akokoľvek, ale nekupujte ich. Farby na škatuli nezodpovedajú realite a pri domácom farbení navyše hrozí, že si zničíte vlasy. Po takomto farbení sú väčšinou vysušené a porézne.

,,Farby z drogérie sú druhej alebo tretej akosti a ich aplikácia sa podarí len tak jednému človeku z desiatich. Oproti tým z kaderníctva nemajú lesk, sú veľmi tmavé a ťažké. Zároveň aj keď sa snažíte, tak ide poznať, že ste si vlasy nafarbili doma, a vrstva sa potom z vlasov zle dostáva. Farbenie navyše nie je len o farbe, ale aj o skúsenosti toho, kto ju nanáša. "

Markéta Lisická, kaderníčka a majiteľka salónu

Markéta radí, aby ste pri zakrývaní šedín a odrastov zatiaľ použili farebné spreje a púdre, ktoré nanesiete ku korienkom. Tie vám vlasy natónuje a dajú sa vymyť, hodia sa navyše ako pre ženy, tak pre mužov. Podľa Markéty sa ale odrastov nemusíte báť, pretože sú moderné.

Skúšajte nové štýly

Jedným z hlavných Markétiných odporúčaní je, aby ste sa nezabudli s vlasmi hrať. Zaplietajte ich, zdobte, tupírujte. Páni môžu prehadzovať cestičky a sčesať vlasy raz dozadu, raz do čela. Nielenže tým zakryjete šediny, odrasty aj mastnejšie vlasy, ale budete mať zo seba lepší pocit.

Moderné sú francúzske alebo rybie copy, v kratších a pánskych účesoch letia sčesané na stranách dozadu pomocou gélu alebo krému. Nezabudnite ho najskôr pretrieť v dlani, aby ste ho do vlasov dali primerané množstvo.

Práve teraz je správny čas vyskúšať nový typ úpravy vlasov. Vymeňte drdol napríklad za zapletané vrkoče. • 

Využívajte tiež čelenky a šatky (ktoré vytvoríte pokojne aj z rúška), ženy si zamilujú príčesky, ozdobné hrebienky a kvety do vlasov. Markéta si obľúbila ulízanie do výšky pomocou matného gélu s vrkočom, ktorý obtočíte do takzvaného hovna a ozdobíte hrebienkom.

Okrem toho sa starajte aj o svoje obočie. Češte ho hrebienkom na obočie a formujte ho, najlepšie bezfarebnou riasenkou na obočie s vitamínom E alebo troškou laku na vlasy, ktorý nanesiete na vatovú tyčinku. Dámy obočie navyše dofarbia jemnými očnými tieňmi v hnedých farbách. Ak nemáte havranie vlasy, tak sa vyhnite čiernej.

Pomôžte si kvalitným hrebeňom a fénom

K domácej starostlivosti o vlasy patrí aj česanie. Kvalitným hrebeňom prekrvujete pokožku hlavy a po vlase rozotierate maz, ktorý ho chráni. Vlasy vám navyše rýchlejšie porastú.

Dobrý hrebeň alebo kefu spoznáte podľa toho, že príjemne masíruje kožu, neťahá, nešklbe a ešte zvládne tupírovať a vyhladiť. Aby dobre poslúžil, nemusíte mať ten najdrahší.

,,Vlasy sú korunou krásy a prekrvovanie pokožky hlavy je kľúčom k ich zdraviu. Nepotrebujete pri tom nijako utrácať. Pri česaní vlasov nás často kopírujú deti. Ak si vlasy češeme radi, budú sa rady česať aj ony. A ak sa vieme hýčkať, naučia sa hýčkať aj ony. Odovzdávajme im dobré návyky. Okrem toho sa ich pýtajte, aký účes by chceli mať, a ich želanie rešpektujte."

Markéta Lisická, kaderníčka a majiteľka salónu

Nemusíte si ale hneď kupovať nový hrebeň, keď doma už jeden vyhovujúci máte. Len ho dajte do parády a pravidelne ho čistite. Pomocou inej kefy alebo špičky iného hrebienka z neho vytiahnite vlasy, umyte ho pod teplou vodou s trochou mydla alebo šampónu a na záver na kefu naneste obyčajnú dezinfekciu.

Dobrú službu vám doma urobí aj poriadny fén. Ten by mal mať hlavne reguláciu výkonu a teplý aj studený vzduch.

Pri fúkaní vlasov nezabudnite na studený vzduch, budú vám menej elektrizovať. • 

Náš tip: Studený vzduch pustite do vlasov na záver hneď po usušení horúcim vzduchom. Vlas tým zatiahnete a pekne sa uhladí.

Vyberte si kvalitný fén na MALL.SK >> 

Načerpajte pohodu a doprajte si masáž hlavy

Inšpirujte sa Markétou a zo súčasného stavu si nerobte príliš veľa vrások, namiesto toho voľný čas využite a veseľte sa so svojou rodinou. A hlavne sa kvôli nedokonalostiam netrápte. Zo stresu totiž vznikajú zbytočné problémy, ako je padanie vlasov alebo lupiny.

,,Je veľa žien a mužov, ktorí si zvykli utekať do salónov jednoducho preto, že to bola ich chvíľka oddychu. Teraz nič také nemajú. Ukazuje nám to, že sa nemôžeme spoliehať len na služby, ale musíme sa naučiť starať o svoje telo a dušu aj mimo nich. "

Markéta Lisická, kaderníčka a majiteľka salónu

Stres sa drží v pokožke hlavy. Masáž hlavy je teda skvelá aktivita k uvoľneniu. Okrem toho pri nej predchádzate vlasovým problémom, pretože kožu prekrvujú. Pre ešte väčší antistresový efekt masírujte hlavu počas umývania vlasov za použitia šampónu alebo kondicionéru, ktorý vám príjemne vonia. Ako na to?

  1. Odložte sprchovú hadicu a vypnite vodu.
  2. Naneste si do dlane šampón alebo kondicionér a votrite ho do vlasov.
  3. Potom na pokožku hlavy položte končeky všetkých prstov.
  4. Prstami (ale nie nechtami) robte za pomoci mierneho tlaku kolieska po celej hlave.
  5. Namasírujte si aj spánky a šiju.
  6. Masírujte tak dlho, kým nepocítite uvoľnenie.

Masírovať môžete ale aj len tak, nasucho. Požiadajte večer svoju polovičku, aby vám prstami hlavu namasíroval trebárs počas seriálu.

 

Top 5