Čo si obliecť do záhrady a do dielne, aby sa vám nič nestalo? | Blog Mall.sk

Čo si obliecť do záhrady a do dielne, aby sa vám nič nestalo?

Vedeli ste, že vás rukavice chránia pred parazitmi a baktériami v pôde, takže ich máte nosiť aj na obyčajné odstraňovanie buriny zo záhonov? Na záhradu, a hlavne do dielne si nestačí obliecť iba obnosené tričko, tepláky a staré tenisky. Správne nohavice a topánky vás totiž chránia pred poranením. Prečítajte si, na aké ochranné pomôcky by ste ako záhradkári a domáci majstri nemali zabúdať.

Ochranné pomôcky a oblečenie si vyberajte podľa toho, čo najčastejšie robíte. Nemá zmysel kupovať neoprénové rukavice, ak maximálne dvakrát do roka pracujete s riedidlom, a rovnako si nemusíte kupovať nohavice s ochranou proti porezaniu, ak reťazovú pílu vôbec nevezmete do ruky.

Voľba pracovného odevu závisí aj na ročnom období

V lete si oblečte na ľahšie práce priedušné a funkčné materiály, ktoré dobre odvádzajú pot, v zime si dajte pozor, aby vám bunda siahala ideálne až pod zadok. Vďaka tomu vám nenachladnú obličky. Pod ochranné oblečenie si tiež vezmite termobielizeň, ktoré vás udrží v teple.

V daždivých jesenných dňoch a nevyspytateľnom jarnom počasí oceníte:

ale aj oblečenie so špeciálnou úpravou odpudzujúcou kliešte.

I keď je teplo, noste do dielne aj na záhradu ochranné rukavice a oblečenie. A ak so sebou beriete deti, nezabudnite, že to platí aj pre ne. • 

Na záhradu hlavne pohodlne, ale aj bezpečne

Na bežné záhradníčenie, úpravu záhonov a sadenie rastliniek vám postačia akékoľvek dlhé nohavice a tričko z príjemného materiálu, ktoré v ideálnom prípade dobre odvádza pot. Dlhé nohavice vás nielen ochránia pred drobným poranením a odreninami, ale navyše nebudete celí od hliny, keď si k záhonu kľaknete.

Náš tip: Kus polystyrénu vám výborne poslúži ako podložka pod kolená, keď nechcete kľačať na studenej a špinavej zemi.

Dlhé nohavice sú nevyhnutné, ak sa chystáte kosiť trávu alebo pracovať s krovinorezom – a to aj v tridsaťstupňových horúčavách. Hrozí totiž nielen poranenie odlietajúcimi vetvičkami či kamienkami, ale napríklad pri strunovej kosačke sa môže struna pretrhnúť pri náraze na kameň a nepekne vás poraniť.

Pri práci v záhrade sa rozhodne nezaobídete bez rukavíc:

  • Na jemné zaobchádzanie so sadenicami a kvetinami sa najlepšie hodia bezšvové rukavice, vďaka ktorým nestrácate v prstoch cit, ale zároveň vás ochránia pred drobnými rankami, do ktorých by sa z pôdy mohli dostať parazity a baktérie.
  • V rukaviciach s protišmykovým povrchom vám zase nebude kĺzať náradie z rúk.
  • Na ťažšie práce, vozenie fúrika či dláždenie záhradného chodníka si už kúpte poriadne rukavice s vysokým stupňom ochrany proti oderu.
  • Na manipuláciu s tŕnitými rastlinami si kúpte celokožené dlhšie rukavice s podšívkou.
  • Latexové rukavice alebo rukavice z PVC zase nikdy nepremoknú a od blata ich ľahko vyčistíte.

Rukavice vás chránia pred odreninami aj parazitmi a baktériami z hliny. • 

Na prácu s reťazovou pílou si kúpte oblečenie s ochranou proti prerezaniu

Keď sa chystáte pracovať s reťazovou pílou alebo píliť drevo na zimu, rozhodne na sebe musíte mať nohavice, bundu aj rukavice odolné proti prerezaniu. Špeciálne vystužená tkanina sa pri kontakte s ostrím namotá na pílu a tá sa okamžite zasekne. Z rovnakého materiálu sa vyrába aj bezpečnostná obuv.

Nezabudnite ani na okuliare či masky, ktoré ochránia vaše oči pred trieskami.

Reťazová píla je veľmi hlučná, takže si pri práci s ňou chráňte aj sluch. Štuple do uší sú minimum, radšej si vezmite ochranné slúchadlá. • 

Do dielne bez poriadnych topánok ani krok

Na prácu s náradím sa hodia kožené rukavice, ktoré pevne držia vďaka gume alebo nastaviteľnému pásiku. Nestane sa, že by sa vám rukavice pri skrutkovaní alebo vŕtaní šmýkali.

V dielni nikdy nepracujte bez ochrannej pracovnej obuvi. Občas sa totiž stane, že vám na zem spadne náradie či kúsok skla. A keď nemáte kvalitnú obuv, ľahko sa poraníte.

Topánky do dielne musia mať:

  • vystuženú špičku, ktorá chráni vaše prsty pred zakopnutím alebo nešťastným pádom kladiva,
  • protišmykovú podrážku,
  • vystuženú podrážku, ktorá vás ochráni aj pri šliapnutí na klinec
  • a povrch z odolnej kože.

Keď si budete vyberať oblečenie na prácu v dielni, berte do úvahy, že potrebujete mať po ruke množstvo maličkostí:

  • kúpte si preto montérky s vreckami, do ktorých vám vojde ceruzka, meter a ďalšie pomôcky
  • alebo nedostatok vreciek vyriešte opaskom na náradie.

Perfektné sú aj nohavice s vystuženými kolenami. Keď si k práci kľaknete, nebudete pri tom toľko trpieť.

V dielni nikdy nepracujte len v obyčajnom tričku. To vás totiž neochráni pred odletujúcimi trieskami ani kovovými pilinami. Myslite na to a kúpte si pre istotu aj bundu alebo rovno pracovnú kombinézu.

Ak pracujete s farbami, lakmi či chemikáliami, vezmite si respirátor, ktorý vás ochráni pred vdýchnutím škodlivých látok. • 

Oči sú najcitlivejšie miesto na vašom tele

Kedykoľvek vŕtate, režete, sekáte, zvárate alebo pracujete s chemikáliami, chráňte pri tom svoj zrak. Jedna trieska alebo kvapka riedidla a nešťastná náhoda stačí na to, aby ste si natrvalo poškodili zrak.

Podľa nebezpečnosti danej práce zvoľte:

  • zváračské okuliare alebo kuklu,
  • ochranné okuliare
  • alebo ochranný štít.

Kedykoľvek hrozí odlietavanie triesok, pilín či iných čiastočiek materiálu, chráňte sa okuliarmi alebo štítom. • 

Nezabúdajte ani na sluch

Pri práci s pílou aj vŕtačkou si dajte do uší aspoň štuple. Hlasné zvuky totiž škodia vášmu sluchu, a ak sa takým zvukom vystavujete príliš často, hrozí, že v starobe úplne ohluchnete. Na častú prácu si kúpte špeciálne slúchadlá, ktoré sú väčšinou pohodlnejšie než štuple.

 

Top 5