Ako odhrnúť sneh a nezničiť sa pri tom? | Blog Mall.sk

Ako čo najjednoduchšie odhrnúť sneh okolo domu?

Snehová nádielka so sebou prináša radosti aj starosti  - námahu spojenú s jej uprataním. Akí pomocníci vám pri odhŕňaní snehu najlepšie pomôžu a kedy radšej použiť snehovú frézu?   

Okrem zimných radovánok je so snehovou nádielkou spojená aj námaha s jej odhŕňaním. Ak máte pred domom vlastnú príjazdovú cestu, chodník alebo schody, týka sa upratovanie snehu aj vás. Zistite, akí pomocní vám odhŕňanie zjednodušia a kedy radšej uľaviť svojmu chrbtu a zakúpiť si frézu. 

Pripravte svaly a kvalitné ručné náradie na upratovanie snehu 

Čas aj námahu vám pri odhŕňaní snehu ušetrí profesionálne kvalitné náradie. Sneh odhrniete aj s klasickou lopatou ale napracujete sa ako kôň. Preto odporúčame napríklad značku Fiskars a ich náradie ako:

  • lopaty, hrablá a škrabky, s ktorými odhrniete aj namrznutú pokrývku 
  • zmetáky či sekačky na ľad, ktoré pohnú aj so spodnou vrstvou ľadu.

Ak upratujete okolo domu len pár metrov chodníku, vystačíte si v pohode aj s jednoručnou lopatou. Dajte ale pozor, aby mala spodnú oceľovú hranu, s ktorou si bez väčšej námahy poradíte aj s ľadom. Zamerajte sa na pevnú a ľahkú násadu - najlepšie z tvrdeného hliníku, aby vydržala aj hrubšie zahádzanie. Celá lopata by nemala vážiť viac ako 1,5 kila.

Na dlhšiu príjazdovú cestu zvoľte široké hrablo. Ovláda sa oboma rukami a vďaka tomu sa doň zapriete celou váhou telo. Hrablo so skladacím držadlom vám ušetrí miesto v garáži, hrablo s kolieskami zase ušetrí námahu, pretože sa lepšie ovláda. Počítajte ale s tým, že odhŕňač s kolieskami môže vážiť aj 10 kíl a ženám sa s ním bude horšie manipulovať.   

Aký posypový materiál zvoliť? 

Na posyp odhrnutých chodníkov, príjazdových ciest a parkovísk sa najčastejšie používa:

  • štrk,
  • piesok,
  • popol,
  • piliny,
  • posypová soľ

Všetky materiály okrem soli môžete na jar pozametať a zúžitkovať na ďalšiu sezónu. Štrk a piesok vám pomôžu na nespevnených cestách. Na asfalte a betóne pokojne zvoľte piliny alebo popol.

Soľ v porovnaní s drsnými materiálmi rozpustí primrznutú vrstvu snehu, ale v mnohých regiónoch je zakázaní. Poškodzuje totiž rastliny a životné prostredie. Nešetrí ani obuv, labky vašich domácich miláčikov či oceľové konštrukcie plotov. Preto dobre zvážte, či soľ na posyp vôbec použiť. 

Aby ste pri sypaní nemuseli chodiť s ťažkým vrecom a lopatkou, kúpte si za pár korún ručný sypač alebo posypový vozík, ktorý môžete využiť v lete na hnojenie záhradky.

Keď nestačí hrablo, nastupuje fréza 

Na veľké plochy firemných priestorov alebo parkovísk sa vám zíde snehová fréza. Skôr ako si ju kúpite ale zvážte:   

  • akú plochu s ňou chcete odhŕňať (asfalt, nespevněná plocha, svah, apod.), 
  • aký typ snehu najčastejšie odhŕňate (čerstvý, mokrý, namrznutý),
  •  veľkosť plochy, ktorú budete odhŕňať, 
  • či frézu bude bude používať aj žena alebo či musíte sneh odhŕňať aj v noci a potrebujete na ňu svetlomet. 

Na odhŕňanie veľkých plôch si prizvite na pomoc snehovú frézu. • 

Čerstvý sneh na pevnej a maximálne 40 metrov dlhej ceste, kde môžete viesť elektrický kábel, odhrniete s elektrickou frézou. Na väčšie plochy potom odporúčame benzínovú frézu.

Benzínové frézy si poradia aj so zamrznutou, mokrou aj vysokou nádielkou snehu. Odhadzujú ho s rýchlosťou až 1,5 tony za minútu. Benzínové frézy naberajú sneh plechovou sústavou lopatiek a vyhadzujú ho cez odvodové potrubie až do vzdialenosti 10 metrov. Zoženiete ich v dvoch variantoch ako jednostupňové a dvojstupňové, ktoré sneh podrtený oceľovým štrkom odhadzujú rotujúcimi lopatkami ešte rýchlejšie. Jednostupňová má vďaka jednej sústave lopatiek ľahšiu váhu a prácu s ňou zvládnu ľahko aj ženy. Dvojstupňová si poradí aj so snehovými kalamitami, svahmi či nespevnenými cestami.

Odhrňte sneh a cencúle na streche 

Sneh na streche sa s postupným otepľovaním stáva nebezpečným. Keď sa roztápa, alebo je ho na streche veľa, padá a ohrozuje okoloidúcich. Keď sa pustíte do jeho odhŕňania, buďte maximálne opatrní. A ak sa na to necítite, požiadajte radšej o pomoc susedov či odbornú firmu.

Na odhŕňanie snehu, ľadových kúskov aj cencúľov si pripravte: 

  • lopatu alebo snežné hrablo 
  • rebrík, prípadne horolezeckú techniku 
  • metlu alebo zmeták s dlhou rukoväťou 
  • pracovné rukavice a helmu 
  • pevnú pracovnú obuv s protisklzavou podložkou.

Najprv odstráňte nánosy snehu. Pusťte sa na to zo strechy horolezeckým lešením alebo pracujte z rebríku. 

Zvlášť opatrný buďte pri odhŕňaní snehu zo strechy • 

1.Priestor okolo domu viditeľne ohraničte, zabránite tak úrazom okoloidúcich. 

2. Na rušnejších miesta majte po ruke strážcov, ktorý nepozorných chodcov na odhŕňanie upozornia. 

3. Sneh odhŕňajte rovnomerne. Postupne odhrňte malú časť z jednej strany strechy a rovnaké množstvo z druhej. Lepšie vám to pôjde vo dvojici, nemusíte preskakovať z jednej strany na druhú. 

4. Nezhŕňajte veľké množstvo snehu na jedno miesto, jeho váha by mohla poškodiť konštrukciu strechy. 

5. Vo finále neodstraňujte všetok sneh, tenká vrstva vám totiž na streche vytvorí prirodzenú ochranu pred poveternostnými vplyvmi aj izoláciou. 

Potom rozbite cencúle a opatrne odstráňte nánosy snehu a ľadu z odkvapov. Na veľké kusy ľady si prizvite špecializovanú firmu. Hrubý lad sa totiž nerozbíja, ale odrezáva, čím sa predíde poškodeniu strechy.

 

Top 5