Píp, píp! Ako správne kŕmiť vtáky v zime | Blog Mall.sk

Píp, píp! Ako správne kŕmiť vtáky v zime

Na začiatku zimy si vtáčiky ešte poradili samy, vo veľkých mrazoch a v snehu už ale potravu samy len tak nenájdu. Často sú preto odkázané na domáce kŕmidlá. Prečítajte si, čím vtáčiu búdku naplniť, aby si vtáčiky pochutnali, a čomu sa naopak vyhnúť.

Keď si dáte prácu a budete vtáčikom v zime pravidelne chystať krmivo, často im môžete zachrániť život. Dôležité však je vyberať tie správne potraviny.

Čím naplniť kŕmidlo

Každý vtáčí druh má svoju obľúbenú pochúťku. Myslite na to a naservírujte vtáčím stravníkom pestrý jedálniček. Nachystajte im napríklad:

  • semená – slnečnicu, proso, mak, ľanové semienko, pšenicu alebo repku,
  • orechy – drvené jadrá vlašských alebo lieskových orechov,
  • plody – jarabina, vtáčí zob, baza čierna, rakytník alebo jablká.

NÁŠ TIP: Kúsky jabĺk alebo jarabiny nemusia prísť len do búdky, pokojne ich rozvešajte na vetvy stromov okolo kŕmidla.

Vtáčikov potešíte aj ovsenými vločkami, malými kúskami surového mäsa alebo nastrúhanou mrkvou. S množstvom to však nepreháňajte – nasypte jedla do búdky len toľko, koľko stačia vtáky zjesť. Inak bude potrava v kŕmidle plesnivieť a hniť.

Semienka, orechy a plody môžete pomiešať a vytvoriť v kŕmidle výdatnú zmes, ktorá dodá vtáčikom energiu. Alebo kúpte už hotové zmesi na zimné kŕmenie.

>> Vyberte správne krmivo pre vtákov na MALL.sk. <<

Ak chcete, aby sa do kŕmidla zlietalo viac druhov vtákov, naplňte búdku rozmanito. • 

Nezabúdajte ani na jednu z najväčších vtáčích pochúťok – loj či neškvarenú masť. Kúpené lojové gule môžete zavesiť na strom. Alebo vytvorte vlastnú dobrotu:

  1. Hovädzí loj opatrne zahrejte a zmiešajte so semienkami a orechmi.
  2. Zmes nalejte do škrupinky od kokosového orecha či napríklad menšieho kvetináča. Ak ho nemáte po ruke, urobte z loja guľôčku, dajte ju do sieťky od ovocia a zaviažte.
  3. Nakoniec zaveste na strom alebo na balkón.

Čo do kŕmidla nepatrí

Vtáky sú riadni maškrtníci. Niektoré potraviny im navyše nerobia dobre a mohli by ste im spôsobiť tráviace problémy. Pri chystaní búdkovej desiatej preto radšej vynechajte:

  • cestoviny,
  • starý chlieb a ďalšie zvyšky z kuchyne,
  • korenené potraviny,
  • slané tyčinky,
  • salámy
  • alebo akékoľvek pokazené a nekvalitné jedlo.

Vyhnite sa tiež nalámanému pečivu. Obsahuje soľ a droždie, ktoré nerobia vtákom dobre.

Zabudnite aj na misku s vodoudo kŕmidla nepatrí. Vtáky by sa v nej mohli vykúpať a namočiť si perie. To by v zime zmrzlo a vtáčik by neprežil.

Vodu si v zime vtáčiky zaobstarajú samy. V kŕmidle preto nemá čo robiť. • 

Kam s ním

Aby sa u vás operení návštevníci nielen dobre najedli, ale ešte sa aj cítili v bezpečí, dôkladne vyberte, kam kŕmidlo umiestnite. Najlepšie sú pokojné a tiché miesta, kde nebudú vtáky rušené.

Ochráňte ich aj pred mačkami a kunami – ak máte možnosť, zaveste kŕmidlo ďaleko od stromu alebo aspoň vyberte tenké vetvy, ktoré iné zvieratá neunesú.

>> Potešte vtáčikov kŕmidlom z MALL.sk. <<

Správne krmivo nie je všetko. Dodržiavajte základné pravidlá aj pri výrobe a umiestnení vtáčej búdky. • 

>> Prečítajte si, ako kŕmidlo vyrobiť doma. <<

Myslite aj na hygienu a drevenú vtáčiu reštauráciu z času na čas vyčistite: odstráňte trus a zvyšky starého jedla. Len tak sa vyhnete plesniam a možným infekciám a vytvoríte pre vtáčiky miesto, kam sa budú rady vracať. A vy ich budete môcť pozorovať až do jari.

Prikrmovať okrídlených kamarátov môžete až do začiatku jari, kedy už si zvládnu sami nachytať hmyz alebo nájsť plody v prírode. • 

 

Top 5