Koniec studeným nohám: nastupuje technológia | Blog Mall.sk

Koniec studeným nohám: 7 tipov na zahriatie

Sotva vytiahnete päty zo zohriateho domu, už máte nohy ako kus ľadu. Niekto trpí studenými končatinami dokonca aj v lete. Existujú pritom jednoduché riešenia, ktoré vás zahrejú, napríklad večera s chilli alebo smart technológie. Inšpirujte sa našimi tipmi a zatočte so studenými nohami.

V chladnom počasí sú studené ruky a nohy normálne. Telo automaticky zníži prietok krvi v končatinách, aby udržalo teplo a cirkuláciu krvi v dôležitejších častiach tela. Ak ale mrznete aj doma alebo napríklad v lete, zbystrite. Okrem dlhého pobytu v mrazivom počasí môžu totiž studené ruky a nohy spôsobovať tiež:

• stres,

• nezdravý životný štýl a sedavé zamestnanie

• alebo rôzne choroby, ako je cukrovka či zlá funkcia štítnej žľazy.

Neplašte sa, skúste najskôr nasledujúce tipy a keď nepomôžu ani tie, bežte k lekárovi. Čo vám pomôže končatiny rýchlo zahriať:

1. Hýbte sa a cvičte prstami

Pohyb je najúčinnejší spôsob, ako rýchlo rozprúdite krv v tele a končatiny zahrejete. Zaraďte preto do svojich každodenných rituálov aj športovú chvíľku alebo aspoň chodievajte viac pešo. Cvičiť môžete aj doma pri televízii. Krčte a napínajte prsty alebo krúžte chodidlami. Ak pracujete v kancelárii, občas sa prejdite alebo chvíľu pracujte v stoji.

Na studené nohy vám pomôže tiež otužovanie. Prečítajte si, ako na to.>>

2. Chce to zázvor alebo chilli

Hrejivé potraviny nerozpália len vaše ústa, ale prekrvia celé telo - vrátane končatín. Myslite preto na pestrý jedálniček a zaraďte do neho potraviny, ktoré zlepšujú krvný obeh: zázvor, chilli papričky, škoricu, cesnak, alebo strukoviny. Skvele vás prehrejú aj bylinky, ako je nechtík lekársky, klinček alebo medovka. Svoju stravu doplňte aj o vitamín E alebo horčík.

Aké ďalšie korenie vás v chlade zahreje? >> 

3. Dajte si teplý kúpeľ

Napustite si vaňu a ponorte sa na 15 minút do horúcej vody (ale pozor, nemala by mať viac ako 44 °C). Nie je to len relax pre vašu myseľ, ale aj účinná liečba pre studené nohy. Do vody pokojne prilejte levanduľový či rozmarínový olej alebo nasypte lyžicu sypaného zázvoru.

Urobte si domáce spa - ak sa vám nechce do napúšťania vane, postačí vám lavórik, pridajte bylinkový olej a ponorte do kúpeľa len nohy. • 

4. Myslite na správne oblečenie

Divy s prekrvením končatín urobí aj správne oblečenie. Hlavne v zime nezabúdajte na teplé ponožky a rukavice a dbajte na vrstvenie. Pri výbere outfitu ale siahnite skôr po voľnejších kúskoch, príliš tesná bielizeň narušuje správnu cirkuláciu krvi v tele a vašim zamrznutým končatinám nepomôže.

5. Zbavte sa zlozvykov, ktoré zužujú cievy

Vrátili ste sa zo zimnej prechádzky? Možno vás láka siahnuť po horúcom grogu alebo zvarenom víne. Alkoholové drinky vás síce na chvíľu zahrejú, ale dlhodobo nepomôžu, komplikujú totiž udržiavanie telesnej teploty. Obmedzte aj pitie kávy a fajčenie, ktoré sťahuje cievy a môže spôsobovať syndróm studených končatín.

6. Nechajte sa rozmaznávať masážou

Ak chcete nohy prekrviť, postláčajte ich a namasírujte. Ak nemáte s masážou skúsenosti, použite masážnu kefku - krúživými pohybmi ňou prechádzajte po chodidle, začnite s prstami a postupujte k päte. Potom prejdite cez členky až na lýtka.

Náš tip: V lete skúste tiež chôdzu naboso a striedajte rôzne povrchy. Masáž chodidiel pri chôdzi na tráve, po piesku alebo zemi nohy prekrví.

Masáž nôh si doprajte každý večer pred spaním. S masírovaním to ale nepreháňajte, 15 minút bohato stačí. • 

7. Pomôže aj technológia: siahnite po smart vložke

A ak sa chystáte von a chcete si udržať nohy v teple, prichádza na rad technológia. Digitsole je prvá interaktívna hrejivá vložka do topánok, ktorú jednoducho vymeníte za súčasnej vložky a spárujete pomocou Bluetooth s mobilom. Následne ju ovládate pomocou aplikácie.

Nastavíte v nej, akú teplotu chcete vo vnútri topánky - smart vložky sú vybavené termostatom, takže topánky vyhrejú na stupeň presne. Kedykoľvek ich navyše môžete vybrať a vložiť do iných topánok.

Aké sú ďalšie výhody smart vložiek:

• teplotu môžete nastaviť zvlášť pre pravú a ľavú nohu,

• majú v sebe zabudovaný krokomer, takže ľahko zistíte, akú vzdialenosť ste prešli a koľko ste spálili kalórií,

• na jedno nabitie vydrží nohy ohrievať až 6 hodín, takže budete v teple aj na dlhšom výlete,

• sú anatomicky tvarované a podporujú zdravú chôdzu,

• zahrejú vás aj v najväčších mrazoch, boli testované pri teplote -34 °C.

 

Top 5