Ako ušetriť stovky eur ročne na prevádzke kuchynských spotrebičov | Blog Mall.sk

Ako ušetriť stovky eur ročne na prevádzke kuchynských spotrebičov

Pokiaľ práve v pivnici neťažíte kryptomeny, kuchyňa bude pravdepodobne miestom najväčšieho odberu elektrickej energie v celom byte. Najväčší podiel na tom má chladnička, mraznička, sporák a umývačka riadu. Existuje rad opatrení, ktorými je možné spotrebu týchto spotrebičov znížiť, a tým aj výrazne znížiť sumu vynaloženú za platbu faktúr. Netreba sa nejako výrazne obmedzovať, stačí zmeniť svoje návyky a dodržiavať pár jednoduchých pravidiel. Úspora za energii môže byť v stovkách eur ročne.

Úsporné spotrebiče sú základ

Zásadných úspor v domácnosti dosiahnete, ak budete pri nákupe spotrebičov dbať na ich energetickú triedu. Všetky spotrebiče môžete kúpiť v triede A, alebo ešte lepšie A + a A ++ (Chladničky A + sú o 25% úspornejší ako trieda A, A ++ dokonca o 45%). Chladnička triedy A má dennú spotrebu okolo 0,7 kWh a jej prevádzka tak vyjde zhruba na 35 € za rok. Stará chladnička triedy C má dennú spotrebu 3 kWh a náklady na jej ročnú prevádzku sa blížia takmer ku 150 €. Za desať rokov tak možno ušetriť až cez 1 000 €.

Prečítajte si: Energetické triedy spotrebičov: Čo znamenajú a na čo sú vôbec dobré?

Pokiaľ nie je nákup nového spotrebiča na programe dňa, myslite aspoň na pravidelnú údržbu. Mrazničku aj chladničku treba pravidelne zbavovať námrazy, ktorá spotrebu energie citeľne zvyšuje. Nezabudnite ani na logické rozmiestnenie spotrebičov v rámci kuchyne - chladnička určite nepatrí vedľa sporáka, radiátora a ďalších zdrojov tepla. Vo chvíli, kedy ju zvonku niečo zahrieva, totiž musí vynaložiť oveľa viac energie na to, aby chladila svoj obsah.

Dôležité je aj nastavenie správnej teploty priamo v chladničke. Pre bežnú prevádzku stačí v chladničke +5 ° C a v mrazničke -18 ° C. Každý stupeň dole predstavuje zvýšenie spotreby o 7%. Taktiež mraznička pravidelne odmrazujeme. Hrubá vrstva ľadu dokáže zvýšiť spotrebu elektriny až o 75%.

Ako vypočítať elektrickú spotrebu domáceho spotrebiča

Na prevádzke spotrebičov môžete cielene ušetriť. • 

  • Každý spotrebič je opatrený štítkom, ktorý udáva jeho príkon vo wattoch (W), teda jeho spotrebu elektriny v prevádzke.
  • Priemerná cena za 1 kWh = 0,14 €. 
  • Spotreba napríklad rýchlovarnej kanvice je 133 W, pre uľahčenie predpokladajme, že kanvicu používame 1 h denne. 
  • Denná spotreba je teda 133 W × 1 h = 133 Wh = 0,133 kWh. 
  • Pri priemernej cene 1 kWh = 0,14 € vychádza denná spotreba rýchlovarné kanvice zhruba na 0,01 €, ročne teda 6,80 €.

Ako ušetriť na prevádzke chladničky

Chladnička je najväčší žrút elektrickej energie. Priemerne spotrebuje tretinu z celkovej spotreby domácnosti. Niet divu, "ide" 365 dní v roku. Preto údaj o spotrebe je popri objeme chladničky to najdôležitejšie, čo by mal zákazník pred kúpou sledovať. Prevádzka modernej chladničky s energetickou triedou A + potrebuje denne približne 0,7 kWh. Pri priemernej cene 0,14 € / kWh stojí ročná prevádzka 35 €.

Chladnička má na svedomí asi tretinu celkovej spotreby domácnosti. • 

  • Chladničku a mrazničku umiestnite čo najďalej od sporáku alebo iného tepelného zdroja (napríklad od radiátora). Vhodné nie je ani priame slnko. Ideálne je suché a chladné miesto.
  • Ako na zadnej strane, ako aj po bokoch chladničky by malo zostať päť až desať centimetrov voľného miesta, aby tu mohol prúdiť vzduch a výmenník sa správne ochladzoval. Výnimkou sú vstavané chladničky, ktoré majú odvetranie umiestnené inde.
  • Nastaviť chladničku na veľmi nízku teplotu je zbytočné a drahé. Pre normálnu prevádzku postačuje teplota +5 ° C.
  • Dvere chladničky otvárajte na čo najkratšiu dobu.
  • Potraviny, ktoré potrebujete odmraziť, nechajte odmraziť v chladničke. Chlad z produktov prirodzene ochladí ostatné potraviny a spotreba elektrickej energie klesne.
  • Pravidelne chladničku odmrazujte (ak toho nie je schopná sama). Vrstva námrazy zvyšuje spotrebu energie vskutku dramaticky - už pri hrúbke 3 mm stúpa o 30%.
  • Na spotrebe energie sa podpisuje aj vnútorné osvetlenie. Je rozdiel, či máte vo vnútri chladničky klasickú žiarovku, alebo oveľa úspornejšie LED diódy.
  • Na veľkosti záleží - pre dvojčlennú rodinu je zbytočné kupovať si veľkú americkú chladničku, keď v nej budete mať len niekoľko jogurtov, fliaš vína a syr. Platí totiž, že čím väčší prístroj je, tým má drahšiu prevádzku.

Existujú modely chladničiek, ktoré vás zvukovým signálom upozornia, ak teplota vo vnútri chladničky vzrastie na určitú hranicu, a tým neprimerane rastie aj spotreba energie. Táto funkcia upozorní napríklad aj na to, keď chladničku zle zatvoríte.

Ako ušetriť na prevádzke umývačky riadu

Spotrebu umývačky môžete držať nakrátko napríklad ekonomickým programom. • 

Umývačka riadu dnes patrí k základnému vybaveniu kuchyne rovnako tak ako drez. Šetrí čas, spotrebuje menej vody, šetrí miesto v kuchyni a vaše ruky pred útokom saponátu. O pohodlí ani nehovoriac. Spotreba vody kvalitnej umývačky sa pohybuje medzi 12 - 15 litrami na jedno umývanie, najlepším umývačkám stačí dokonca len 10 litrov. Spotreba elektrickej energie u bežnej umývačky činí v priemere 1,1 kWh za jedno umývanie, u umývačiek energetickej triedy A to môže byť len 0,8 kWh. Jeden cyklus umývania riadu pri 60 ° tak stojí nákladovo okolo 0,01 €. Pokiaľ takto používate umývačku štyrikrát týždenne, ročne vás vyjde zhruba 23 €. Niekoľko jednoduchých tipov, ako tieto náklady znížiť:

  • Pri samotnej kúpe vyberajte model s energetickou triedou spotrebiča A, A +, A ++ alebo A +++.
  • Používajte ekonomický cyklus umývania - tento cyklus je zvyčajne bez funkcie predumytia, je rýchlejší a spotrebuje až o 25% menej elektriny.
  • Umývačku zapínajte úplne naplnenú alebo ju zapínajte vo funkcii polovičnej náplne, ak je taká funkcia ponúkaná.
  • Sledujte priemernú spotrebu vody - u umývačky so šírkou 60 cm by mala byť do 3360 litrov ročne, zatiaľ čo u umývačky so šírkou 45 cm do 3080 litrov ročne.
  • Pozornosť venujte aj triede účinnosti sušenia - voľte najlepšie triedu A.

Ako ušetriť na prevádzke sporáku

Sporák. • 
Plynové a elektrické sporáky s liatinovými platničkami majú prakticky rovnakú spotrebu. Elektrické sporáky so sklokeramickou doskou sú úspornejšie o 10 - 30%. Energeticky najúspornejšie sú indukčné varné dosky, ktoré majú na rozdiel od klasických zotrvačných materiálov elektrických odporových platničiek prakticky nulovú tepelnú zotrvačnosť, a teda asi o 20% nižšie straty.

  • Na varenie v hrnci bez pokrievky spotrebujete vďaka úniku tepla o 150 až 300% viac energie, ako keď je pokrievka na hrnci.
  • Pri varení vždy skúste prispôsobiť veľkosť hrnca platničke. Ak je totiž, nádoba menšia než platnička, teplo uteká okolo a ohriatie obsahu trvá dlhšie.
  • Na varenie používajte len toľko vody, koľko naozaj potrebujete. Ak však dáte liter vody tam, kde by stačilo štvrť litra, zvýši sa spotreba energie až o 75%.
  • Elektrický varič zapínajte, až keď je hrniec na platničke a vypínajte ho niekoľko minút pred skončením varenia - v elektrickej doske zostáva naakumulované teplo, ktoré by inak bez úžitku uniklo do priestoru.
  • Vodu na čaj najúspornejšie ohrejete vykurovacou špirálou (rýchlovarné kanvice) alebo v kávovare.

Orientačná spotreba domácich spotrebičov

Koľko energie priemerne spotrebujú domáce spotrebiče? • 

Ako ušetriť na prevádzke práčky

Aj pranie bielizne ide jednoducho prispôsobiť tak, aby sa znížila spotreba energií. • 

Spotreba elektrickej energie práčky predstavuje približne 7% z ročnej spotreby elektrickej energie domácnosti. Ak periete štyrikrát týždenne na 60 ° môžete ročne za chod práčky zaplatiť až 1900 Sk.

  • Používajte cyklus "eko" na pranie bielizne, ktorá nie je príliš znečistená.
  • Pri kúpe voľte model s energickou triedou spotrebiča A, A +. A ++ alebo A +++.
  • Práčku zapínajte, až keď je plná. Najmodernejšie práčky si bielizeň vedia zvážiť a podľa toho nadávkujú vodu a spustia energeticky úsporný program. Ten by ste mali naplno používať sami, všeobecne je ale lepšie počkať, až bude bielizne viac.
  • Ak to nie je bezpodmienečne nutné, nevyvárajte ani nepredpierajte. Väčšina baktérií umiera už pri 60 stupňoch.
  • Moderné pracie prášky sú vysoko účinné aj pri nízkych teplotách. Menej znečistenú bielizeň preto stačí prať na 40, alebo len 30 ° C. Napríklad uteráky netreba prať na 90 ° C, ale stačí len na 60 ° C. Tým znížime spotrebu energie až o 50%, ale tiež zabránime zbytočnému opotrebovaniu bielizne.

Nezabúdajte na osvetlenie

Aj keď žiarovky spravidla nepovažujeme za spotrebiče v pravom zmysle slova, aj ony samozrejme spotrebúvajú elektrinu. Klasické žiarovky s volfrámovým vláknom až 90% energie premení na teplo a len malú časť na svetlo. Preto sa oplatí byt vybaviť moderným LED osvetlením. Aj keď sú žiarovky s LED technológiou drahšie, vynaložená investícia sa vám čoskoro vráti, pretože ich efektivita a tiež životnosť je rádovo vyššia ako u klasických žiaroviek.

Ušetríme tiež vďaka správnemu rozmiestneniu svietidiel. Centrálne osvetlenie miestnosti môžeme nahradiť bodovými svetlami, obmedzíme dekoratívne osvetlenie. V miestnostiach, kde nikto nie je, nesvietime. Nenechávame tiež svietiť cez noc.

Dôležitá je nielen správna voľba osvetlenia ako takého, ale tiež jeho rozmiestnenie. • 

Pozor na stand-by režim

Väčšina elektroniky v domácnosti disponuje funkciou pohotovostného, čiže stand-by režimu. Typicky televízor, DVD a Blu-Ray prehrávač alebo domáce kino sa po vypnutí úplne nevypnú, ale prechádzajú do takzvaného pohotovostného režimu. To znamená, že sú vám jediným stlačením tlačidla ovládača opäť k dispozícii. Elektrinu spotrebováva tiež uspanie počítača a tlačiarne. Často si tak ani neuvedomujeme, že prístroje pri tejto "hibernácii" neustále spotrebúva energiu. Keď spočítate spotrebu stand-by všetkých "tichých" elektrospotrebičov, je to približne 300 až 600 kWh za rok.

Ak nechcete prístroje neustále vypínať a zapínať, kúpte si predlžovací kábel s vypínačom a zapojte do neho hneď niekoľko spotrebičov. Vďaka jednému tlačidlu potom môžete ľahko ovládať viac spotrebičov naraz.

Ďalšie tipy na úsporné opatrenia:

  • S rozvahou používajte spotrebiče ako hriankovače, teplovzdušné stolové univerzálne rúry, tyčové mixéry, variče vajíčok a podobne.
  • Objavte kúzlo sušenie bielizne na vonkajšej šnúre. Na rozdiel od sušičky vás to nič nestojí. Ak nechcete, aby vašu bielizeň okukovali susedia, použite domáci rozkladací stojan.
  • V zime sa (trošku) otužujte, v lete si zvyknite na vyššiu domovú teplotu. Aj jeden stupeň na termostate vám prinesie znateľné úspory.
  • Odpojíte telefón od nabíjačky, ale tá zostane v zásuvke? Nabíjačka sa ďalej zahrieva a spotrebúva energiu. Premrhávame tak až desaťkrát viac energie ako pri samotnom nabíjaní.
  • Ak u vás doma beží televízia celé popoludnie a večer, môže spotrebovať až desatinu nákladov na energiu. Najviac elektriny spotrebujú staré plazmové modely, ktoré už nahradili LCD televízie a úsporné LED televízory.
 

Top 5