Brrr. Ochráňte svoju záhradu, nech v zime nezamrzne | Blog Mall.sk

Brrr. Ochráňte svoju záhradu, nech v zime nezamrzne

Zima už klope na dvere, ale nielen ľudia sa ukrývajú pred krutými mrazmi. Aj záhrada sa potrebuje pripraviť na krušné zimné obdobie. Viete, na čo všetko pri zazimovaní záhrady myslieť? Nechajte sa inšpirovať.

Ak ste s prípravou záhrady na zimný spánok ešte nezačali, nezúfajte – nie je neskoro. Kým zem nepremrzne, môžete na záhrade pracovať. Októbrové počasie je na zazimovanie záhrady ideálne.

Vezmite si na pomoc záhradnícke grify, s ktorými budete hotoví raz dva. Na čo všetko by ste nemali zabudnúť?

1. Trávnik

Trávnik máte na záhrade neustále na očiach a jeho upratovanie je základ. Vysokú trávu najprv posekajte do výšky maximálne 6 centimetrov.

Potom vytiahnite hrable alebo záhradný vysávač a odstráňte napadané lístie, vetvičky alebo zvyšky pokosenej trávy. Nezabudnite odpad využiť, drvič ho premení na kvalitný kompost.

Pred zimou dodajte trávniku potrebné živiny. Vyberajte hnojivá s vysokým obsahom draslíka, ktorý ho ochráni pred mrazom a snehom. Po hnojení trávu poriadne zalejte. Akonáhle teploty klesnú pod nulu, už na ňu príliš nešliapte, aby sa nepoškodila.

2. Stromy

Pred zimou venujte zvýšenú starostlivosť ovocným i okrasným stromom. Zozbierajte posledné plody a stromy starostlivo prezrite kvôli škodcom. V októbri by ste mali stihnúť prerezať alebo prestrihať koruny stromov a odstrániť suché konáre. Miesta vždy ošetrite stromovým balzamom.

Ak vašu záhradku navštevuje zver, zamerajte sa na oplotenie. Obaľte stromy pletivom, trstinovou rohožou alebo netkanou textíliou. Vyhnete sa okusovaniu i olupovaniu kôry. K nízkym kríkom alebo chúlostivým drevinám, ako sú napríklad pivonky, nahrňte lístie, borku alebo čečiny. Nezabudnite poriadne zaliať ihličnany.

Chcete si záhradu rozšíriť? Jeseň je ideálnym časom na výsadbu nových stromov a kríkov. Kým zemina nepremrzne, môžete vsádzať.

Ochráňte stromy pred kolísaním teplôt a teplotnými rozdielmi. • 

3. Záhony

Zo záhonov odstráňte burinu a pôdu prekyprite. Zrýľujte ju zhruba na hĺbku rýľa. Na kvetinové záhony môžete nahrnúť suché lístie, ktoré je najlepšou izolačnou vrstvou. Chúlostivejšie cibuľoviny ako mečík, begónie alebo georgíny vyberte a uložte do suchej temnej miestnosti.

Náš tip:Slimáky kladú na jeseň vajíčka a najradšej majú čerstvo zrýľované záhony. Počkajte preto s rýľovaním čo najdlhšie. Až sa začne zima naozaj blížiť, slimáky už klásť nebudú a vy môžete bez starostí záhony zrýľovať.

Pred zimou stačí záhony nahrubo zrýľovať. Veľké kusy zeminy rozdrobí mráz. • 

4. Skalka

Ani na prvý pohľad odolná skalka si so zimou neporadí sama. Odstráňte z nej burinu a hlavne napadané lístie, pod ktorým by rastliny zhnili. Pred mrazom a vlhkosťou môžete skalku ochrániť tenkou vrstvou čačiny, ihličnatých vetvičiek alebo štrku a kamennej sute.

Ak vašu skalku zdobia výrazné okrasné kvety cyklámenu alebo Lewisia, zaistite im sucho. Ochráňte ich pred snehom strieškou zo skla alebo pevnej fólie, ktorú položíte trebárs na kamene alebo štipce.

5. Bazén a jazierko

Pri zazimovaní myslite aj na vodné plochy. Jazierko nemusíte úplne vypúšťať. Natiahnite cez neho ochrannú sieť, aby do neho nepadalo lístie či vetvičky. Ak v ňom chováte ryby, bez problémov prezimujú v metrovej hĺbke. Rovnako ako lekná. Kúpte do vody prevzdušňovací prístroj alebo si poraďte sami – stačí do jazierka umiestniť zväzok vetví alebo slamy, aby voda úplne nezamrzla a prenikal do nej vzduch.

Z bazénu vylovte napadané lístie a všetky nečistoty. Spustite hladinu vody a prisypte zazimovací prípravok, ktorý zabráni rastu rias a vzniku zákalov. Kúpte si kryciu plachtu, ktorou v zime bazén ochránite.

V hlbšom jazierku lekná zimu prečkajú. Ak je voda plytšia, vyberte lekná do vedra s vodou a dajte ich do svetlej a chladnej miestnosti. • 

6. Záhradný nábytok a náradie

Rovnako ako záhony a stromy, aj záhradný nábytok potrebuje pred zimou zvláštnu starostlivosť. Hliníkové, ratanové alebo plastové stoličky aj stoly umyte mydlovou vodou. Drevený nábytok jemne obrúste brúsnym papierom a ošetrite ho olejom, ktorý drevo oživí.

Dotiahnite všetky skrutky a nábytok upracte. Prospeje mu chladné suché miesto, ako je garáž, kôlňa alebo záhradný domček.

Skontrolujte tiež záhradné náradie. Všetko umyte a opravte, čo nefunguje. Nakoniec premažte olejom a uložte na suché miesto. Nezabudnite ani na zavlažovacie systémy. Vypnite zdroj vody a hadice i postrekovače upracte.

 

Top 5