Samsung Galaxy S8: (takmer) dokonalý telefón | Blog Mall.sk

Samsung Galaxy S8: (takmer) dokonalý telefón

V tých najlepších chvíľach budete na Galaxy S8 obdivovať fantastický displej, kochať sa dokonalými fotkami, odomykať telefón očnou dúhovkou alebo si užívať obrovský výkon. V tej najhoršej vás zamrzí azda len čítačka odtlačkov prstov, ktorá sa nezmestila na prednú stranu prístroja. Táto maličkosť na tom ale nemôže nič zmeniť: Samsung Galaxy S8 je najlepší smartphone súčasnosti.

„Telefón bez hraníc" – billboardy s týmto sloganom počas jari 2017 zaplavili okolia slovenských ciest, aby demonštrovali najväčšie lákadlo novej vlajkovej lodi Samsungu: zakrivený displej bez bočných rámčekov. A tento sľub Samsung skutočne dodržal...

Rozmery a konštrukcia: prekvapia veľkosťou

„Vyrástol, ale zostal malý." Samsung by si pokojne mohol požičať slogan od svojho konkurenta iPhonu, pretože hoci má model S8 Galaxy 5,8" displej, telefón je menší ako minuloročný model S7 Edge s 5,5" displejom. Len hrúbka nepatrne narástla – konkrétne o 0,3 mm.

Dôvod je prostý – Galaxy S8 nemá rámy. Zboku sa displej prelieva až k bočným okrajom, horné a spodné rámčeky sú najtenšie aké sme kedy na smartphonoch videli. Displej vypĺňa takmer 84 % prednej plochy telefónu, čo je neskutočné číslo. Milovníci iPhonov alebo Xperií môžu len ticho závidieť...

Telefón sa vďaka kompaktným rozmerom skvelo drží v ruke a hoci má veľký displej, na ovládanie vám postačí jedna ruka. Ak nemáte tak dlhé prsty, nevadí: v telefóne môžete zapnúť režim ovládania jednou rukou, ktorý vám pracovnú plochu displeja adekvátne zmenší.

Aj vďaka absencii rámčekov je Galaxy S8 jednoducho krásny telefón. Prednú i zadnú stranu pokrýva odolné sklo Gorila Glass, ktoré na hranách plynulo prechádza na leštený kov. Zariadenie je vode aj prachu odolné (so stupňom krytia IP68), takže mu neublíži, keď vám spadne do kaluže alebo piesku.

Najväčšia pýcha S8: zakrivený displej pretekajúci až za hranu telefónu. • 

Luxusné sklenené telo si však vybralo svoju daň a telefón sa celkom rýchlo zašpiní od odtlačkov prstov. Preto si kúpte handričku na leštenie a dokúpte aj ochranné tvrdené sklo na displej, aby ste sa vyhli riziku drobných škrabancov.

Konektory a senzory: čítačka sa dopredu nezmestila

Samsung po vzore svojich konkurentov vybavil model Galaxy S8 novým USB-C napájacím konektorom, ale ku svojim verným zákazníkom bol natoľko ústretový, že do škatuľky pribalil aj redukciu na microUSB. Telefón tak s použitím redukcie môžete nabíjať aj staršími nabíjačkami – za to palec hore.

Ďalej nechýba 3,5 mm jack na slúchadlá, slot pre nanoSIM a slot na pamäťovú kartu, ktorým môžete rozšíriť pamäť telefónu až o 256 GB. Len infraport nehľadajte, ten Samsung do svojich modelov už neumiestňuje.

Výrobca sa dlho snažil vymyslieť, ako na prednú stranu do extrémne tenkých rámčekov umiestniť čítačku odtlačkov prstov, nakoniec ale na riešenie neprišiel. Čítačku odtlačkov prstov aj snímač tepovej frekvencie tak nájdete na zadnej strane telefónu vedľa šošovky fotoaparátu.

Najmä zo začiatku si na to budete ťažko zvykať a občas namiesto čítačky omylom nahmatáte šošovku fotoaparátu. V praxi tak budete zrejme používať odomykanie očnou dúhovkou, ktoré je presnejšie aj rýchlejšie.

Snímač odtlačkov sa kvôli tenkým rámčekom presťahoval dozadu. • 

Displej: zamilujete sa na prvý pohľad

Super AMOLED displej, rozlíšenie až WQHD+ (2 960×1 440 px), jemnosť 570 ppi a jas až 1 025 nitov. Laicky povedané: displej má Galaxy S8 dokonalý.

Vynikajúce pozorovacie uhly, čitateľný displej aj na ostrom slnku, výborné rozlíšenie. A nezabúdajme na pretekanie displeja až na hrany prístroja, čím vytvára efekt „telefónu bez hraníc". Na rozdiel od starších Edge modelov sa nám navyše nestávalo, že by sme na bočnej strane displeja niečo omylom stlačili.

Displej na bočných hranách telefónu nie je len na efekt – ukazuje tiež hodiny, dôležité notifikácie alebo umožňuje rýchle vytočenie telefónneho čísla. Bohužiaľ, nie všetky aplikácie s týmto displejom počítajú, takže sa vám môže stať, že dôležité dáta uvidíte presne na hrane telefónu a budú nečitateľné.

Galaxy S8 si ďalej zachováva funkciu Always on Display, takže potrebné informácie vidíte na displeji telefónu, bez toho aby ste ho museli odomykať. Zaujímavosťou je umiestnenie spodných navigačných klávesov priamo do displeja, ktoré fungujú až prekvapivo dobre.

Vďaka Always on Display nemusíte telefón stále odomykať. • 

Výbava: jednoducho nekompromisná

V srdci Samsungu Galaxy S8 drieme osemjadrový procesor Exynos 9 Series vyrobený 10nm technológiou, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo momentálne na trhu dostať. Procesor dopĺňa 4GB RAM a 64GB pamäť.

Telefón dosahuje skvelé výsledky aj vo výkonnostných testoch a v plných detailoch rozbehne aj tie najnovšie hry. Asi netreba pripomínať, že v prostredí Androidu 7 je všetko dokonale plynulé a procesor nestráca dych ani v prípade, že máte zapnutých viac aplikácií naraz.

Svoju všestrannosť S8 potvrdzuje aj po zapojení do dokovacej stanice Dex, kedy ho po pripojení externého monitora, klávesnice a myši môžete používať ako stolový počítač. DEX pritom stojí iba 135 €, takže z Galaxy S8 si ľahko urobíte dostupnú mobilnú kanceláriu s potrebným komfortom.

Odzvonilo stolným PC? Galaxy S8 ich spoľahlivo nahradí. • 

Výdrž: ľahký nadštandard

Galaxy S8 dostal do vienka len 3 000mAh batériu, čo pred vydaním vyvolávalo pochybnosti o tom, či takáto batéria bude stačiť. Našťastie to ale dopadlo dobre.

Procesor Exynos je extrémne úsporný, takže aj keď telefón budete aktívne využívať, minimálne deň vám vydrží. So striedmejším využívaním sa dostanete aj na 1,5 - 2 dni výdrže, čo je solídne číslo. Navyše môžete zapnúť úsporné režimy, ktoré výdrž o ďalších pár hodín predĺžia.

Nabíjanie je potom veľmi rýchle, vďaka funkcii Quick Charge máte nabité za asi 1,5 hodiny.

Dodávame, že 3 000mAh baterkou je vybavený menší model Galaxy S8, väčší S8+ má už 3 500mAh batériu.

Fotoaparát: ďalšie drobné vylepšenia

V Samsungu sa pri navrhovaní fotoaparátu riadili heslom „prečo meniť niečo, čo skvele fungovalo".

Fotoaparát je preto veľmi podobný tomu v S7 - zozadu 12 MPx, spredu 8 MPx a obaja sa skvelou svetelnosťou f / 1.7. Novinkou je však optická stabilizácia obrazu, ktorou je vybavený aj predný fotoaparát, Samsung navyše vylepšil softvér, vďaka ktorému S8 fotí zas o kúsok lepšie. Fotky tak budú nádherné.

Verdikt: evolúcia tesne pred vrcholom

Z ďalších zaujímavostí môžeme vypichnúť Bluetooth, s ktorým sa pripojíte až ku dvom zariadeniam naraz, alebo naopak absenciu FM rádia, ktorá možno niektorých zamrzí.

Samsung Galaxy S8 je každopádne fantastický telefón. Od minuloročného modelu S7 prešiel juhokórejský výrobca ďalší kúsok cesty a vytvoril smartphone, ktorý sa môže pýšiť titulom „najlepší telefón súčasnosti".

Nekompromisný výkon, zakrivený displej bez hraníc, kvalitná konštrukcia, skvelý fotoaparát alebo napríklad virtuálny asistent Bixby, ktorého Samsung sám označuje za „umelú inteligenciu", robia z S8 prémiový smartphone pre tých najnáročnejších.

Snímač odtlačkov prstov na zadnej strane alebo rýchlo ufúľané telo sú síce drobnými chybami na kráse, ale na veci nič nemenia.

Zástancovia Androidu vidia v Galaxy S8 svojho nového kráľa.

Vyčerpávajúcu odbornú recenziu si môžete prečítať na stránkach CZC.cz.

 

Top 5