Prichádza zima: najvyšší čas zaobstarať si čističku vzduchu | Blog Mall.sk

Prichádza zima: najvyšší čas zaobstarať si čističku vzduchu

Deti aj dospelí v zime maródujú omnoho častejšie ako v lete. Jedným z dôvodov je, že trávia veľa času zatvorení doma. Nezdravé prostredie plné baktérií a plesní si po pár týždňoch vyberie svoju daň – a odsúdi buď k prechladnutiu (v tom lepšom prípade) alebo chrípke či zápalu pľúc (v tom horšom prípade). Čo s tým môžete urobiť?

Chodievajte na čerstvý vzduch a vetrajte

Aj keď je vonku zima, dážď a hmla, vyberte sa každý deň aspoň na polhodinovú prechádzku. Uvedomte si, že doma a v kancelárii ste väčšinou obklopení plastmi, lepidlami a elektronikou. A tie vypúšťajú do vzduchu škodlivé látky, ktoré vašu imunitu oslabujú.

V interiéroch najviac škodí formaldehyd a ftaláty (zmäkčovadlá). Do tela sa dostávajú vdýchnutím – preto dbajte na vzduch, ktorý dýchate doma aj v práci. • 

Ak už z akéhokoľvek dôvodu von nemôžete, tak aspoň vetrajte. Aj v tej najväčšej zime by ste mali otvoriť okno najmenej 2× denne – ráno po prebudení a večer pred spaním. Vetrajte:

  • nárazovo,
  • s oknami dokorán,
  • zhruba 10 minút.

Tým vymeníte všetok vzduch v miestnosti, ale zároveň nestihnete ochladiť steny a nábytok.

V zime vetrajte len nárazovo, aby ste potom nemuseli celú miestnosť znova vykurovať. • 

Kúpte si čističku vzduchu

I keď budete 2× denne vetrať a chodiť von, absolútnu väčšinu dňa strávite zatvorení v miestnosti. A preto potrebujete aj čističku vzduchu.

Fakty pre ňu totiž hovoria jasne:

  • HEPA filter v čističkách zachytí 99,99 % mikroskopických častíc,
  • uhlíkový filter absorbuje molekuly spôsobujúce zápachy a toxíny,
  • ionizátor vypúšťa do ovzdušia záporné ióny a vytvára podobne zdravé prostredie, aké poznáte z prírody po búrke.

Niektoré čističky majú dokonca TiO2 filter s oxidom titaničitým, ktorý rozkladá organické látky na minerálne a tým vzduch dezinfikuje.

Vzduch po búrke je nasýtený zdravými aniónmi – takéto prostredie vytvára aj čistička. • 

Škodlivý ozón? Vymyslená legenda

Možno vás od kúpy čističky vzduchu odrádza informácia, že tieto prístroje vypúšťajú ozón. Áno, vypúšťajú. Jeho množstvo je ale tak zanedbateľné, že aj prechádzka v lese pre vás bude z hľadiska ozónu rizikovejšia.

V našich končinách je podľa Štátneho zdravotného ústavu koncentrácia ozónu asi 30–120 mikrogramov/m3, v závislosti na lokalite a meteorologickej situácii. V lete pri vhodných klimatických podmienkach môže koncentrácia vystúpiť až na 180 mikrogramov/m3. Stále sa pritom bavíme o ozóne vo voľnej prírode.

A čističky? Norma ČSN EN 60335-2-65 výrobcom prikazuje, že ich čističky môžu vypúšťať len také množstvo ozónu, aby jeho koncentrácia v ovzduší nepresiahla hranicu 100 µg/m3 . Takže príklad z úvodu nebol nadnesený – prechádzka v lese môže byť „jedovatejšia“ než miestnosť so zapnutou čističkou.

V miestnosti s čističkou vzduchu je zhruba rovnako ozónu ako v lese. • 

Existujú aj čističky bez ozónu

Ak sa aj napriek tomu ozónu z čističiek vzduchu bojíte, nevadí. Za produkciu ozónu je totiž zodpovedný najmä ionizátor. Keď si zaobstaráte čističku bez ionizátoru, nebudete mať v miestnosti žiaden ozón navyše. Ďalšou alternatívou je čistička, ktorá umožňuje ionizátor deaktivovať. Napríklad táto alebo táto.

Keď budete v zime vetrať, zájdete si každý deň na prechádzku a zapnete čističku vzduchu, mali by sa vám jesenné a zimné choroby oblúkom vyhnúť.

 

Top 5