Upracte si v garáži: 6 krokov, ako to zvládnete raz a navždy | Blog Mall.sk

Upracte si v garáži: 6 krokov, ako to zvládnete raz a navždy

Náhradné diely, vyslúžilé spotrebiče alebo sezónne športové vybavenie v garáži často zaberajú cenný priestor. A keď potom niečo hľadáte, v skrumáži užitočných vecí a haraburdí sa nevyznáte. Využite jar, v garáži si upracte a vneste do nej systém. Čítajte, ako na to.

Luxus nadbytočného priestoru si väčšina ľudí nemôže dovoliť a platiť si sklad blízko domova nie je nič lacného. Logicky potom všetko, čo v domácnosti nepotrebujete alebo sa pokazilo, odkladáte napríklad do garáže. Až v nej nie je k hnutiu.

1.  Všetko vynoste a roztrieďte

Začnite tým, že si uvoľníte "bojové pole". Akonáhle bude predpoveď sľubovať oblohu bez mráčikov, preparkujte auto na príjazdovú cestu alebo ulicu a z garáže úplne všetko vynoste. Vrátane nábytku. Iste objavíte poklady, o ktorých ste už ani netušili, že ste si ich ukryli pre budúcnosť.

Ďalším krokom je triedenie. Minimalisti radia, aby ste každú vec vzali do ruky len raz a hneď sa rozhodli, čo s ňou. Ako pomocné meradlo potom navrhujú zbaviť sa všetkého, na čo ste za posledných 12 mesiacov nesiahli.

Dajte vyslúžilým veciam nový život, niekomu ďalšiemu môžu ešte roky dobre slúžiť. • 

Veci z podobnej oblasti dajte k sebe. Trebárs akuskrutkovače položte na hromadu s ostatným náradím.

Iné veci odovzdajte ďalej. Napríklad detskú helmu na bicykel, ktorú už obe deti nepoužijú. Ak je nepoškodená, hneď ju nafoťte a ponúknite druhým. Je len na vás, či je predáte, vydražíte, darujete, alebo usporiadate susedský bazár.

A zvyšok proste vyhoďte. Ako napríklad gitaru s nalomeným krkom, na ktorú ste hrávali pri stanovačkách, keď ste ešte chodili do školy.

V ideálnom prípade potom nezostane v garáži vôbec nič.

2.  Umyte nábytok aj podlahu

Akonáhle bude vaša garáž prázdna, dôkladne ju vyzametajte a umyte. Aj keby ste ju nepoužívali ako dielňu, čas od času z auta kvapne olej alebo iná kvapalina. Po zime v nej nájdete aj zvyšky stierky a posypovej soli. Preč s tým. Dobre poslúžia napríklad tlakové umývačky. Niektoré vedia používať aj saponáty a prúdiacu vodu ohriať, čo upratovanie značne zjednoduší.

To isté platí pre nábytok, ale aj športové náčinie, ktoré ste vynosili von. Odmastite a umyte maximum z nich, aby ste do čistej garáže hneď nevnášali špinu.

>> Tlakové umývačky oceníte v dome, v garáži i na záhrade <<

3. Rozkreslite si novú podobu svojej garáže

Akonáhle vytriedite prebytočné lapače prachu, vezmite do ruky meter, papier a ceruzku a rozkreslite si, ako si predstavujete nové rozmiestnenie uloženého vybavenia. A majte pritom na pamäti, že v garáži vedľa podlahy využijete aj steny a strop.

Garáž slúži v prvom rade pre vaše auto. Jeho parkovaciemu miestu teda venujte hlavnú pozornosť. Spomeňte si, ako sa vám parkovalo doteraz, či sa vám do garáže dobre zachádzalo a kde teda potrebujete voľný priestor.

S novým rozvrhnutím garáže vám pomôže meter, ceruzka, pravítko a papier. • 

Akonáhle má váš plechový miláčik vymedzený svoj pľac, pozrite si zostávajúce miesto. Do neho rozmiestnite všetko, čo ste si rozhodli ponechať.

Ak garáž používate zároveň ako dielňu, odpichnú sa od umiestnenia pracovného stola či ponku. Patrí mu dobre osvetlené a vetrané miesto. Nezabudnite ani na dobrú lampu a ventilátor, ktorý pomôže rozptýliť prípadne nebezpečné výpary. K ponku si naplánujte záchytné systémy, poličky, šuplíky alebo skrinky na náradie, súčiastky či náhradné diely a vôbec všetko, s čím pri stole pracujete.

4. Náradie od kľúčov po krompáče umiestnite na stenu, zvyšok do regálov

Každý, kto sa niekedy pohyboval v dielni, vie, že v náradí potrebuje mať poriadok a prehľad. Vyberte si z moderných policových systémov s prelismi a otvormi, na ktoré umiestnite poličky a háčiky na zavesenie čohokoľvek od skrutkovačov cez boxy so súčiastkami po záhradné koliesko. Skvele ale poslúži aj obyčajné pletivo -⁠ na háčiky zavesíte netušený sortiment garážových pokladov.

Dajte svojmu náradiu poriadok: získate o ňom prehľad a ešte ušetríte miesto. • 

Na rade je športové náčinie -⁠ bicykle, lyže, sánky alebo vaky s golfovým a rybárskym vybavením nájdu svoje miesto opäť na hákoch na stenách, prípadne pod stropom. Vy tak ušetríte cenné miesto na podlahe.

To využite kvalitnými regálmi. Myslite na to, aby mali dostatočnú nosnosť a mohli ste v nich poličky rozmiestniť podľa svojich potrieb. Vhodné sú kovové konštrukcie, ktorým nevadí vlhkosť a nerozklíží sa ako drevené skrine.

Do regálov patria všetky ostatné veci, ktoré vám pred garážou zostali: obuv, hračky, žiarovky, pracie prostriedky, káble a čokoľvek ďalšieho. Ani regály ale nie sú samospasné. Drobnejšie predmety zoskupte do boxov podľa ich účelu a sezóny. Nafukovačky do bazéna alebo k rybníku oddeľte od zimného vybavenia, vianočné ozdoby a zbierka časopisov si tiež zaslúži samostatné nádoby. Vždy si ich označte štítkom s jasnou informáciou, čo ste si v boxe schovali.

Do najnižších poschodí odporúčame nasúkať objemné a ťažké bremená: vrecia so zeminou, mulčom, cementom a podobne. Vytvorí stabilnú základňu a navyše sa s nimi nemusíte ťahať. Do vyšších poschodí zhromažďujte boxy podľa sezóny a skúsenosti, ako často po ich obsahu siahate.

5. Zaistite bezpečnosť

Bezpečnosť domova je dôležitá nielen pre deti. A v garáži na nebezpečenstvo narazíte na každom kroku. Ako predídete riziku?

  • Regály priskrutkujte k stenám, nenechajte ich stáť voľne, ani ak majú stabilnú základňu.
  • Všetku chémiu umiestnite mimo dosahu detí a na agresívne prostriedky ako kyseliny, lúhy, riedidlá či farby si kúpte uzamykateľnú a odvetrávanú skrinku.
  • Ak sa obávate, že by ste v novo usporiadanej garáži mohli do niečoho naraziť, vyznačte si farebnými páskami ideálni pozíciu kolies a stred auta pri parkovaní.
  • Ľuďom sa osvedčila aj tenisová loptička na šnúre zavesená k stropu, ktorá sa dotkne čelného skla vo chvíli, kedy máte zastaviť.

6. Nezabudnite na garážové vráta

Údržbu si zaslúžia aj vaše garážové vráta. Skontrolujte plynulé otváranie a vyčistite miesta, na ktorých by nánosy prachu komplikovali otváranie a zatváranie -⁠ okolo zárubní, vo vodiacich lištách aj pri podlahovom doraze. A zvnútra aj zvonku ich umyte. Aj tu poslúži vysokotlakový čistič.

Nech garážové vráta otvárate ručne, alebo používate diaľkové ovládanie, premažte pánty či pohyblivé časti. Odporúčame tiež skontrolovať a vymeniť baterku v diaľkovom ovládači garážových brán.

Vďaka tlakovej umývačke a troche minerálneho oleja budú vaše garážové brány ako nové. • 

Aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5