Zrozumiteľný návod aj pre laikov: ako vybrať nový notebook | Blog Mall.sk

Zrozumiteľný návod aj pre laikov: ako vybrať nový notebook

Pri výbere notebooku sa pozerajte najmä na typ pevného disku, výkon procesora a veľkosť operačnej pamäte (tzv. RAM). Ďalej sledujte aj hmotnosť prístroja alebo jeho výdrž na batériu. Že sa v tom moc nevyznáte? Nevadí. Čítajte ďalej a vyberte si notebook podľa svojich potrieb.

Pevný disk: najdôležitejšia súčiastka každého notebooku

Typ pevného disku má zásadný vplyv na to, ako rýchly váš notebook bude. Je dôležité, aby nový notebook mal SSD disk. Takýto disk je násobne rýchlejší ako starší typ diskov (HDD), čo je poznať na rýchlosti spúšťania operačného systému aj všetkých programov. Akonáhle raz skúsite SSD, už sa k staršiemu HDD nikdy nebudete chcieť vrátiť.

SSD disky predtým bývali drahé, ale dnes sú oveľa dostupnejšie a bývajú aj v lacnejších notebookoch. Ak hľadáte skutočne čo najlacnejší notebook, zvoľte variant s dvoma pevnými diskami - malý SSD disk (napríklad 128 GB) na operačný systém a základné programy + väčší HDD (1 TB), kam budete ukladať napríklad filmy.

Náš tip: Najlacnejšie notebooky majú tzv. eMMC disky. Tie sú rýchlejšie ako HDD, ale pomalšie než SSD. Pokiaľ vám ide skutočne o cenu, môžete ich zvoliť, ale vyhnite sa prístrojom s 32 GB alebo 64 GB eMMC. To je na dnešné potreby skutočne málo, skoro celý disk vám zaberie len inštalácie Windows 10 a musíte okamžite prikupovať ďalší disk s väčšou kapacitou.

Procesor: dve jadrá sú samozrejmosťou, štyri optimom

Ďalšou dôležitou súčiastkou každého notebooku je procesor. Na trhu s notebookmi sa najčastejšie stretnete s dvojjadrovými alebo štvorjadrovými procesormi. Platí, že viac jadier vám umožní plynulú prácu vo viacerých aplikáciách naraz - ak napríklad mávate spustených niekoľko programov súčasne, je štvorjadrový procesor lepšou voľbou. Zároveň váš notebook tak rýchlo nezostarne.

Dvojjadrové procesory sú menej výkonné, ale pre deti, študentov alebo seniorov na bežnú kancelársku prácu, surfovanie po internete a staršie hry stále bohato stačí. Pokiaľ od notebooku nečakáte zázraky, je dvojjadrový procesor rozumným rozhodnutím za dobré peniaze. Ako sme už písali, oveľa vyšší vplyv na rýchlosť a odozvu notebooku má SSD disk.

>> Mohlo by vás zaujímať: ako vybrať notebook pre študenta. <<

Na bežnú študentskú či kancelársku prácu stačí aj dvojjadrový procesor. • 

Operačná pamäť RAM: aspoň 8 GB

V každom notebooku je v parametroch uvedená tiež operačná pamäť RAM. Tú si predstavte ako dočasnú pamäť, na ktorú si notebook ukladá dáta z aktuálne spustených programov a aplikácií, aby ich mal neustále "po ruke". Vďaka tomu je aplikácia svižnejšia, pretože notebook pre dáta nemusí chodiť až na pevný disk.

V operačnej pamäti sa najčastejšie stretnete s kapacitami 4 GB, 8 GB alebo 16 GB. Dnes už by ste mali voliť minimálne 8 GB pamäť, ktorá urýchľuje počítač, a navyše je istejším variantom do budúcnosti, kedy sa nároky systémov a programov budú neustále zvyšovať. 16 GB pamäť je potom vhodná hlavne pre hráčov, grafiky alebo tých, ktorí od svojho prístroja očakávajú nekompromisný výkon.

Náš tip: V pamäti sa okrem kapacity uvádza ešte jeden parameter - typ pamäte. DDR3 sú staršie a pomalšie, DDR4 SDRAM novšie a rýchlejšie. Ak môžete, voľte DDR4 SDRAM, ale rozdiel v bežnej kancelárskej práci nie je nijako zásadný.

Grafická karta: stačí integrovaná

Bežné kancelárske notebooky majú integrovanú (zabudovanú) grafickú kartu na základnej doske - napríklad v notebookoch s procesorom Intel je v parametroch napísané "Intel UHD Graphics". Integrovaná grafická karta bohato stačí, ak na notebooku nehodláte hrať náročné hry.

Ďalším variantom je tzv. dedikovaná (samostatná) grafická karta, ktorou sú vybavené herné notebooky pre hráčov alebo grafikov. Tie sú oveľa výkonnejšie, ale aj drahšie. Na výber máte medzi grafikami od značiek NVIDIA alebo AMD.

 >> Ako byť na internete vo väčšom bezpečí? Základom je správca hesiel. <<

Do terénu voľte odolnejší notebook s veľkou výdržou a nižšou hmotnosťou. • 

Ďalšie parametre: displej, klávesnica, hmotnosť a výdrž

Tým sme prebrali všetky dôležité parametre vnútri notebooku. Je na čase prístroj preskúmať zvonku. Tu záleží veľmi na tom, na aké účely hodláte notebook používať.

Ak si prístroj zapojíte iba do zásuvky a budete ho mať väčšinou na jednom mieste, potom vás nemusí zaujímať odolnosť, hmotnosť ani výdrž. Voľte ideálne notebook s väčším displejom (kľudne 17,3 palcov), na ktorom sa dobre pracuje.

Tí z vás, ktorí chcete s notebookom veľa cestovať, vyberajte skôr

  • odolnejšiu konštrukciu z hliníka
  • kompaktnejšie rozmery (displej do 14 palcov),
  • nižšia hmotnosť (do 1,5 kg) 
  • a vyššiu kapacitu batérie s dlhou výdržou (6 hodín a viac).

Zaujímavým variantom sú pre vás napríklad maličké netbooky, alebo taktiež malé, ale výkonnejšie ultrabooky. Niektoré dnešné notebooky majú dokonca dotykový displej a fungujú ako 2v1 - notebook a tablet zároveň.

Dávajte si pozor aj na klávesnicu. Niektoré menšie notebooky nemajú numerickú klávesnicu, ktorá vám môže chýbať, ak ste napríklad účtovníkom a robíte s číslami. A ak radi pracujete po nociach, hľadajte notebook s podsvietenou klávesnicou.

>> Pozrite sa na ponuku notebookov na MALL.SK. <<

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame a YouTube.

 

Top 5