Vytuňte si počúvanie hudby top vychytávkami | Blog Mall.sk

Vytuňte si počúvanie hudby top vychytávkami

Ste „stará škola“ a máte za to, že žiarovka je iba na svietenie, slnečné okuliare fungujú len ako ochrana proti slnku a najlepšie je počúvať hudbu z rádia? Samá voda! Doba sa mení, technológie idú neustále dopredu a neskrotnou rýchlosťou sa vyvíjajú aj spôsoby počúvania hudby.

Klasické rádiá či MP3 prehrávače majú ľudia doma väčšinou už len z nostalgie. Aj keď majú stále svoje čaro, ich úlohu prevzali multifunkčné chytré zariadenia. Kto by chcel mať desiatky rôznych prístrojov, ktoré už nemá kam dať? Rovnako dobre poslúžia aj smart telefóny alebo tablety.

Preč s káblami. Vyhrávajú bezdrôtové zariadenia

Pre kvalitné počúvanie hudby sa najčastejšie dokupujú len slúchadlá alebo reprobedne, ktoré sa napoja na mobil. Či už ste zástancom hlasnej hudby, ktorá rezonuje celým domom, alebo si radšej vychutnávate muziku sami pre seba, zabudnite na káble. 

Časy, keď ste doma zakopávali pletence káblov, sú dávno preč.

Moderné reprobedne vsádzajú prevažne na bezdrôtový zvukový systém, ktorý na hlasný prenos hudby z telefónu alebo tabletu využíva WiFi či Bluetooth. Bluetooth využijete skôr vonku, kde nižšia kvalita zvuku nie je až takým problémom. WiFi je zase ideálna do domácnosti.

Pomocou oboch systémov sa bezdrôtový audio adaptér spáruje s mobilom a vy si vďaka tomu môžete prehrávať obľúbené pecky z vlastného playlistu – a navyše v oveľa lepšej kvalite než umožňuje väčšina vstavaných reproduktorov v mobiloch.

Voľnosť pohybu na prvom mieste

Ak nechcete rušiť susedov, máte na výber z pestrej škály slúchadiel od malých špuntov do uší až po väčšie slúchadlá na hlavu. Všetky sú k dispozícii vo variante s káblom aj v bezdrôtovom prevedení.

U bezdrôtových slúchadiel vám nič nebráni v pohybe, a dlhšie vydržia. Na druhej strane sú však drahšie a niekedy majú horšiu kvalitu zvuku než slúchadlá klasické. • 

Ak ste pri počúvaní hudby zvyknutí variť, cvičiť alebo upratovať, bezdrôtové slúchadlá vám umožnia úplnú voľnosť pohybu. S telefónom slúchadlá prepojíte najčastejšie pomocou funkcie Bluetooth.

Pri ich výbere dbajte nielen na cenu (tie najlacnejšie nebývajú známkou vysokej kvality), ale hlavne na pohodlie. Ak vás budú tlačiť, už po pol hodine vás rozbolí hlava či ušnice. Ak nechcete vnímať nič okrem hudby, všímajte si u modelov uzavretý akustický systém slúchadiel, ktorý izoluje hluk vo vašom okolí a umožní vám dokonalý zážitok z počúvania hudby. 

S bezdrôtovými slúchadlami vám nič neprekáža. Môžete sa voľne pohybovať po byte, alebo sa napríklad vydať na túru do hôr. • 
 

Hudbe vládne chytrá elektronika

Ak vás tradičné spôsoby počúvania hudby nebavia, nalaďte sa na supermodernú alternatívnu vlnu a nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi troma vychytávkami.

Inteligentná žiarovka so zabudovaným hudobným reproduktorom vám urobí súkromnú diskotéku priamo v obývačke. • 

1. Chytré hodinky

Ďalšou vychytávkou sú smart hodinky, ktoré okrem ukazovania času, krokomeru alebo telefonovania ponúkajú aj možnosť prehrávania hudby. A ich ovládanie máte doslova po ruke – nemusíte nikam odbiehať, muziku prepnete priamo na svojom zápästí. Skladby vyberáte z playlistu v mobile po spárovaní cez Bluetooth, alebo priamo z pamäťovej karty v hodinkách. 

2. Slúchadlá priamo v okuliaroch

A keby pre niekoho neboli hracie žiarovky alebo muzikálne hodinky dostatočné sci-fi, môže sa v budúcnosti tešiť na špeciálne slúchadlové okuliare. Firma Zungle totiž vlani spustila kampaň na vývoj a výrobu slnečných okuliarov, ktoré hudbu prenesú cez lebečnú kosť priamo do hlavy poslucháča.

Moderná, a napriek tomu osvedčená klasika

Aj pre zástancov tradičných spôsobov počúvania hudby tu ale zostáva možnosť vrátiť sa do starých čias s využitím modernej technológie pre získanie kvalitného zvuku. Dôkazom je gramofón – v retro či modernej podobe a doplnený o systém Bluetooth, vstup pre USB či pamäťovú kartu. Takže pokiaľ akurát nemáte náladu na svoje staré platne, pustíte si na ňom aj moderné hity.

Gramofóny prichádzajú opäť do módy a stávajú sa obľúbeným spôsobom počúvania hudby. Spolu s nimi sa tak vracajú aj obchody s tradičnými LP platňami. • 

Niektoré gramofóny dokonca umožňujú prevádzať platne do súboru MP3. Môžete si tak zachrániť obľúbené šlágre z dôb dávno minulých, o ktoré by ste neradi prišli. 

 

Top 5