Raňajky z vajíčok. Vyskúšajte 3 nové recepty! | Blog Mall.sk

Raňajky z vajíčok. Vyskúšajte 3 nové recepty!

Vajíčkové raňajky sú perfektným štartom do nového dňa. A tým nemyslíme len klasickú omeletu, chlieb vo vajci alebo volské oko. Pripravili sme pre vás 3 nevšedné raňajkové recepty, za ktoré by sa nehanbil ani šéfkuchár luxusnej reštaurácie. Vyskúšate ich?

Vyprážané skryté vajíčko

Chutí podobne ako klasické stratené vajíčko, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia. Francúzi ho napríklad servírujú na pečených rajčinách so strúhankou a petržlenom, ale skvele sa hodí aj k akémukoľvek šalátu či toastu.

Pripravte si:

  • čerstvé vajce
  • olej
  • soľ a korenie.

A ideme na to:

  1. Vajce rozklepnite do misky a dajte pozor, aby ste neporušili žĺtok. Na tanierik si pripravte papierový obrúsok.
  2. V hlbšej panvici rozohrejte olej. Francúzi nedajú dopustiť na olivový, ale vystačíte si aj so slnečnicovým či repkovým.
  3. Keď olej začne bublať, vlejte doň vajce. Ak sa prilepí na dno, opatrne ho od neho oddelíte kovovými nástrojmi.

Ak máte radi tekutý žĺtok, vyprážajte vajce asi pol minúty, ak ale túžite po pevnejšom, predĺžte dobu prípravy o pár sekúnd, maximálne však 50. Vajíčko následne premiestnite na papierový obrúsok, ktorý z vajíčka odsaje prebytočný tuk, osoľte, okoreňte a ihneď podávajte.

Náš tip: Ku stratenému vajíčku, sa skvele hodí avokádový toast. • 

Chuť skrytého vajca skvele vynikne na opečenom chlebíku >>

Vajíčko do skla

Ide o luxusnejšiu variáciu vareného vajca s maslom a parmezánom. Tieto kráľovské raňajky si dokážete pripraviť za pár minút.

Budete potrebovať:

  • 3 vajíčka
  • ocot
  • lyžičku masla
  • strúhaný parmezán
  • soľ a korenie.

Postup:

  1. V menšom hrnci uvarte vodu s lyžicou octu a štipkou soli.
  2. Keď voda začne vrieť, vložte vajce opatrne do vody. Vajíčka musia mať izbovú teplotu, inak popraskajú.
  3. Po 5 minútach vyberte vajíčka z vody. Musíte docieliť to, aby bolo bielko uvarené, ale žĺtok stále tekutý. Po uvarení vajíčka zalejte hneď studenou vodou.
  4. Vajíčka rozklepnite tak, aby ste ich mohli pomocou lyžičky premiestniť zo škrupinky do pohárika alebo sklenenej misky. Na teplé vajíčka dajte lyžičku masla, osoľte, okoreňte a zasypte nastrúhaným parmezánom.

Varené vajíčko môžete okrem parmezánu posypať napríklad aj jarnou cibuľkou. • 

Náš tip: So servírovaním vajíčok do pohára sa môžete skutočne pohrať. Použite namiesto obyčajnej misky napríklad poháre na víno, slávnostne prestrite aj zvyšok stola a romantické víkendové raňajky sú na svete!

Vajíčková frittata

Vajíčková frittata je talianske jedlo podobné našej omelete. Je ale hutnejšia, pridáva sa do nej viac ingrediencií a vychutnáte si ju aj studenú.

Na prípravu potrebujete:

  • 4 vajcia
  • soľ
  • štipku kurkumy
  • štipku muškátového oriešku
  • 2 krajce celozrnného alebo žitného chleba
  • 2 lyžice masla
  • olej
  • hrsť cherry rajčiniek,
  • 4 lyžice nasekaného petržlenu
  • čerstvo namleté korenie štyroch farieb

A pustite sa do varenia:

  1. Každú fritatu pripravte zvlášť. Dve vajíčka rozšľahajte vidličkou so soľou, kurkumou a muškátovým orieškom.
  2. Chlieb pokrájajte na kocky a krátko ich opražte na masle s trochou oleja, ktorý zabráni prepaľovaniu masla.
  3. Keď je chlieb chrumkavý, pridajte do panvice rajčiny prekrojené na polovicu, nakrojenou stranou dolu, pridajte trochu masla a zalejte pripravenými vajíčkami.
  4. Frittatu nechajte opekať na miernom ohni. Neotáčajte ju.
  5. Ešte pred tým ako sa frittata úplne zatiahne, posypte ju sekaným petržlenom, okoreňte a servírujte.

Pri vajíčkovej frittate je dovolené experimentovanie - pridajte do nej hríby, klobásky, slaninu, syr a čokoľvek, čo práve nájdete v chladničke. • 

Aký vajíčkový recept máte najradšej vy? Napíšte nám do komentára.

 

Top 5