Pri kúpe vodného čerpadla dávajte pozor. Jeden typ vám nemusí stačiť | Blog Mall.sk

Pri kúpe vodného čerpadla dávajte pozor. Jeden typ vám nemusí stačiť

Čerpadiel na vodu existuje obrovské množstvo a ak sa v nich nevyznáte, hrozí, že vyhodíte desiatky až stovky eur za nevhodný typ. V čom sa od seba líšia vodné a kalové čerpadlá, v čom ponorné a povrchové čerpadlá a na čo je dobrý výtlak vody?

Povrchové vs. ponorné čerpadlá

Povrchové čerpadlá musíte umiestniť na suché miesto nad hladinu vody, ktorú prečerpávate. Pri ich výbere si preto dajte pozor na maximálnu saciu hĺbku, ktorá udáva, do akej hĺbky „pod sebou” je čerpadlo schopné vodu odčerpávať. Väčšina čerpadiel má saciu hĺbku 6 – 8 metrov.

Ponorné čerpadlá,naopak, umiestnite do vody – napríklad na dno studne alebo septiku. Sacia hĺbka sa pri nich neudáva, zaujímať vás musí maximálna ponorná hĺbka. Podľa toho zistíte, ako hlboko môžete čerpadlo ponoriť.

Povrchové čerpadlá využijete hlavne na záhradách – pri prečerpávaní vody z bazéna, sudu alebo inej vodnej nádrže. Ponorné prídu vhod pri čerpaní vody zo studní alebo hlbinných vrtov.

Do hlbokých studní a vrtov potrebujete čerpadlo ponorné. • 

Maximálny výtlak vody

Výtlak vody je základným výkonovým parametrom čerpadiel. Udáva, ako vysoko dokáže čerpadlo vytlačiť vodu.

Tlakové čerpadlá využijete v studniach alebo ako zdroj vody na zavlažovanie záhrady. Majú vysoký výtlak, ale obvykle nižší prietok vody = koľko litrov vody za minútu dokáže čerpadlo prečerpať.

Naopak netlakové čerpadlá s nízkym výtlakom, ale vyšším prietokom vody, slúžia čisto k rýchlemu prečerpaniu vody – napríklad z bazéna, zo sudu alebo zatopenej pivnice. Na zavlažovanie sa nehodia.

Na zavlažovanie si vždy zaobstarajte tlakové čerpadlo. • 

Vodné vs. kalové čerpadlá

Čerpadlá delíme aj podľa toho, ako si poradia so znečistenou vodou.

Vodné čerpadlá používajte len na prečerpávanie čistej vody z bazénov, zo sudov alebo studní. Ponorné vodné čerpadlá si zvyčajne poradia aj s drobnými nečistotami, ale zbytočne to neriskujte, čerpadlo by sa mohlo zadrieť.

Kalové čerpadlá zase využijete pri prečerpávaní znečistenej vody, napríklad zo septikov alebo zatopených pivníc. Z parametrov čerpadla zvyčajne vyčítate, s akými veľkými nečistotami si stroj poradí. Tie najvyššie modely majú vlastné nože, ktorými drobné predmety vo vode rozsekajú na menšie kúsky a následne prečerpajú.

Vyberajte s rozvahou

Než si teda domov zaobstaráte čerpadlo, vždy si odpovedzte na niekoľko otázok:

  • Či budete čerpať čistú alebo znečistenú vodu.
  • Či chcete len prečerpávať, alebo s vodou rovno aj zavlažovať.
  • A tiež, či máte nad hladinou priestor pre čerpadlo povrchové, alebo stroj musíte ponoriť.
 

Top 5