Domáca wapka? Ľahko ňou umyjete auto, bazén aj terasu | Blog Mall.sk

Domáca wapka? Ľahko ňou umyjete auto, bazén aj terasu

Kým s klasickou hadicou vystriekate zhruba 2–3 tisíc litrov vody za hodinu, vysokotlaková umývačka (tzv. wapka) spotrebuje 5× menej – len asi 400–500 litrov za hodinu. V kombinácii s vysokým tlakom je navyše čistenie wapkou výrazne účinnejšie ako čistenie hadicou.

Na čo domáca wapka slúži?

Vysokotlakové umývačky alias tlakové umývačky vám umyjú auto, bicykel, bazén, dlažbu, terasu alebo záhradný nábytok. Vďaka vysokému tlaku vody si poradia aj s dlho usadenou špinou – a keď si zaobstaráte model, ktorý zvláda aj horúcu vodu, pomocou saponátu odstránite tiež mastnotu a olej.

K wapkám navyše zoženiete širokú škálu príslušenstva, takže keď si svoje auto nahrubo umyjete sílným prúdom vody, môžete drobné detaily doladiť pomocou kefy, aby ste si nepoškriabali lak.

S wapkou pohodlne umyjete auto, bazén i terasu. • 

Čím sa riadiť pri výbere wapky?

Domácich vysokotlakových umývačiek existuje obrovské množstvo, od hobby modelov za pár desiatok eur po profesionálne vysokotlakové čističe za stovky. Pri výbere sa pozerajte na:

●    Prietok vody. Základný výkonový parameter. U domácich prístrojov sa pohybuje v rozmedzí 300–600 litrov za hodinu, ten svoj si zvoľte podľa toho, aké veľké plochy budete umývať. Na auto a bicykel vám stačí nižší prietok, na bazény alebo terasy sa hodí vyšší. Nezabudnite si však vopred zistiť, aký maximálny prietok dovoľuje váš centrálny rozvod vody.

●    Tlak vody. Čím vyšší tlak, tým ľahšie umyjete aj zaschnutú špinu a pevne prilepené nečistoty. Pokiaľ ale kupujete wapku len kvôli autu či motorke, zvoľte radšej nižší tlak – vyšší by vám mohol poškodiť lak.

●    Príslušenstvo. Niektoré wapky majú len jeden nadstavec a ďalšie musíte dokúpiť, iné ponúkajú pevné príslušenstvo a žiadne iné sa už dokúpiť nedá. Vyberajte podľa toho, na čo budete tlakovú umývačku najčastejšie používať. Na auto sú skvelé wapky s autokefou, na dlažbu zase modely s čističom na dlažbu.

●   Čerpadlo. Lacnejšie wapky mávajú plastové čerpadlá, tie drahšie hliníkové alebo mosadzné. Kvalitnejšie čerpadlo = dlhšia životnosť stroja.

●   Odporúčaná doba použitia. Základné modely zvládnu na jeden záťah asi 20–30 minút práce, tie najlepšie aj 90 minút.

●   Samonasávanie. Vďaka tejto funkcii dokáže wapka pracovať aj s netlakovým zdrojom vody (napr. so stojatou vodou v sude), samonasávanie však znižuje jej výkon. Je preto lepšie, keď do prístroja púšťate vodu pod tlakom alebo aspoň vodu pod hydrostatickým tlakom (= nádobu s vodou umiestnite na vyvýšené miesto).

●    Možnosť použitia saponátu. Ak vie wapka pracovať s teplou vodou, pravdepodobne má aj nádobu na saponát. Tú využijete v prípade, že chcete umývať auto, motorku či bicykel od mastných škvŕn.

●    Hlučnosť. Základné modely s uhlíkovým motorom sú hlučnejšie a majú kratšiu životnosť ako vyspelé indukčné motory.

●    Drobné detaily. Napríklad dlhšia prívodná hadica uľahčí manipuláciu, vodný filter zasa zamedzí skorému zadretiu motora alebo čerpadla, ak čerpáte vodu zo studne.

Umývanie wapkou je také jednoduché, že ho zvládnu aj deti. • 

Potrebujete ju domov?

Ak si raz za štvrť roka chcete opláchnuť auto od blata, potom je pre vás wapka zbytočná – bohato si vystačíte s klasickou hadicou.

Ak však máte doma viac áut, bicykel, motorku, bazén, terasu, dlažbu alebo napríklad záhradný nábytok, potom vám vysokotlaková umývačka ušetrí veľa vody, času i energie. V takom prípade by ste nemali váhať ani minútu – a rovno si niektorý model zaobstarať.

 

Top 5