Ako vybrať náplň do atramentovej tlačiarne a správne ju vymeniť | Blog Mall.sk

Ako vybrať náplň do atramentovej tlačiarne a správne ju vymeniť

Tlačíte deťom dokumenty do školy. Ale už text na prvej stránke je skôr šedivý ako čierny, v počítači bliká čudné okno a tlačiareň vám čosi hlási. Vyzerá to, že dochádza atrament a je čas na výmenu náplne.Tak poďme na to.

Najdôležitejšie informácie hneď na začiatku: v tomto článku sa budeme venovať atramentovým tlačiarňam. Pokiaľ máte laserovú tlačiareň, vymieňate toner, a na jeho výmenu sa pozrieme nabudúce.

Do atramentovej tlačiarne patrí cartridge, do laserovej toner. Tým ale rozdiely nekončia. • 

Ako funguje atramentová tlačiareň?

Akonáhle dáte v počítači pokyn k tlači, ten odošle informácie do malého procesora v tlačiarni, ktorý určí miesto na papieri, kam umiestni atrament. Pracuje so štyrmi farbami označovanými ako CMYK.

  • Cyan (azúrová),
  • Magenta (purpurová),
  • Yellow (žltá)
  • a Key (vo význame kľúčová – ide o čiernu farbu. Prečo sa pre ňu používa toto označenie nie je historicky úplne jasné. Niekedy sa však označuje ako BK).

Pre každú z týchto farieb používajú moderné tlačiarne vlastný zásobník – tzv. cartridge. Tlačová hlava sa naplní atramentom z jednotlivých zásobníkov. Hlava jazdí nad papierom po riadkoch a vypúšťa miniatúrne kvapky atramentu.

Keď sa na vytlačený farebný dokument pozriete pod lupou, uvidíte, že sa skladá z miniatúrnych bodov práve zo 4 farieb CMYK. Čím viac takýchto bodov nájdete na jednom palci (2,54 cm), tým je tlač kvalitnejšia. Ich počet – rozlíšenie tlače – sa udáva v tzv. DPI.

Moderné tlačiarne používajú pre každú farbu oddelenú náplň. • 

Originálny alebo kompatibilný cartridge

Ani najlepšie rozlíšenie vám však nepomôže, ak dôjde farba. Ak máte atramentovú tlačiareň  s oddelenými náplňami, stačí vám vymeniť jeden cartridge, ak má vaša tlačiareň len jednu kazetu so všetkými farbami, musíte ju vymeniť, aj ak dôjde len jediná farba.

Nestačí ale do tlačiarní Canon kúpiť cartridge Canon a do modelu od Epson kazetu Epson. Vždy sa uistite, že kupujete buď originálnu náplň pre váš model tlačiarne priamo od výrobcu, alebo cartridge od alternatívnych výrobcov, ktorá je však s vaším modelom kompatibilná.

Pri výbere cartridge potrebujete poznať farbu, výrobcu a model tlačiarne alebo priamo kód náplne. • 

Alternatívni výrobcovia ponúkajú lacnejšie náplne, ale kvalita tlače nemusí byť taká, na ktorú ste zvyknutí v prípade originálnych cartridgov. Preto si vždy radšej prečítajte užívateľské skúsenosti.

A ako spoznáte, aký cartridge vybrať? Vyhľadávajte na internete. Máte dve možnosti, podľa čoho sa zorientovať:

  1. Zistite priamo kód cartridge, ktorý vymieňate – jednoducho opíšte kód priamo z kazety, ktorú máte teraz v tlačiarni.
  2. Vyhľadajte náplň podľa výrobcu a typu tlačiarne – ten sa dozviete zo štítku na tlačiarni, z faktúry alebo napríklad z objednávky tlačiarne vo svojom e-maile. Pozor, tu sa môžu jednotlivé tlačiarne líšiť v názve napríklad len jedným písmenom, takže buďte dôslední.

Potom už stačí len zistené informácie zadať do vyhľadávania, napríklad na Mall.sk. Systém vám vyhľadá vhodné náplne a vy si už len vyberiete potrebnú farbu.

Pred samotnou výmenou odporúčame preštudovať si návod na tlačiarni, kde väčšinou nájdete podrobný obrazový opis postupu. • 

Pustite sa do výmeny

Výmena cartridge nie je ťažká. Ak viete, ako na to. Postup výmeny sa samozrejme líši podľa typu a výrobcu tlačiarne, ale základný postup zostáva podobný:

  1. Použitú náplň ekologicky zlikvidujte – ideálne odneste do zberného dvora. Pozor, nech sa pri tom zbytočne neumažete.
  2. Ešte raz sa uistite sa, že náhradný cartridge je kompatibilný s vašou tlačiarňou.
  3. Novú atramentovú kazetu vyberte z obalu a odlepte plastovú pásku – u niektorých druhov sa stretnete aj s ochranným plastovým krytom.
  4. Cartridge zasuňte na uvoľnené miesto. Väčšinou spoznáte, že je kazeta na svojom mieste tak, že ucítite zacvaknutie.
  5. Zatvorte kryt tlačiarne.

Atramentová tlačiareň sa hodí predovšetkým pre domácu tlač a tlač fotografií vo vysokej kvalite. • 

Možno máte tlačiareň, kam stačí atrament doliať

V poslednej dobe si stále väčšiu časť trhu zaberajú tlačiarne s tzv. tankovým systémom. Tie namiesto výmenných náplní používajú veľké nádrže na atrament, ktorý do nich jednoducho dolievate. Takéto tlačiarne sú o niečo drahšie, ale ponúkajú lacnejšie náklady na samotnú tlač a tiež jednoduchší spôsob doplnenia atramentu.

 

Top 5