Ako si vybrať slúchadlá na cestovanie? | Blog Mall.sk

Ako si vybrať slúchadlá na cestovanie?

Slúchadlá sú ideálnym parťákom pri cestovaní – nikdy neviete na akú posádku vo vlaku, lietadle či autobuse natrafíte. A s obľúbenou hudbou vám cesta ubehne oveľa rýchlejšie. Aké slúchadlá sú na cestovanie najvhodnejšie?

Pri výbere slúchadiel na cestovanie zohrávajú hlavnú rolu tieto parametre:

  • typ slúchadiel,
  • kvalitné prevedenie,
  • odolnosť a skladnosť,
  • tlmenie okolitého ruchu,
  • druh koncovky.

S káblom alebo bez?

Oba typy slúchadiel majú svoje výhody aj nevýhody. S klasickými „káblovými“ slúchadlami budete mať najmenej starostí čo sa týka údržby. Slúchadlá sú vždy pripravené na použitie, nie je potrebné ich dobíjať, na druhej strane ste zas obmedzený dĺžkou kábla a najmä jeho zamotávaním. Ak ste fanúšikom káblových slúchadiel na cestovanie sa vám bude hodiť kvalitnejšie spracovanie – stavte na textilný kábel, ktorý je odolný voči zamotaniu a má dlhšiu životnosť. Pri výbere káblových slúchadiel si všimnite aj typ konekoru a vyberte si radšej konektor v tvare L, ktorý je odolnejší voči poškodeniu.

Vyberte si slúchadlá podľa predstáv >>

Káblové slúchadlá sú často vybavené aj mikrofónom, počas počúvania hudby, si tak môžete pohodlne vybaviť ja pár hovorov. • 

Bluetooh slúchadlá sú na cestovanie praktickejšie - jednoducho si ich nasadíte a nič iné vám nebude zavadzať. Jediné na čo musíte myslieť je, či ste si ich pred cestou stihli nabiť a či je váš smartfón v dostatočnej blízkosti.

Bezdrôtové slúchadlá pre každého >>

Aký tvar?

V súčasnosti je na trhu dostupných množstvo druhov rôznych slúchadiel. Od klasických „peciek“, ktoré vlastní takmer každý, cez ear-pudy, ktoré sa pripevnia priamo na ucho až po veľké slúchadlá cez hlavu. Ktoré sa na cestovanie hodia najviac?

Základom je, aby vám slúchadlá sedeli. Výbavou klasických peciek už aj dnes často bývajú silikónové nástavce, vďaka ktorým by nemali vypadávať z ucha. Cez klasické peckové slúchadlá však budete často počuť aj okolité zvuky, preto na cestovanie nie sú ideálnou voľbou.

Naopak špunty sa do ucha zavádzajú hlbšie a majú okolo reproduktora malý vankúšik, ktorý sa prispôsobí tvaru vášho ucha a zároveň odizoluje zvuky.

Súčasťou niektorých slúchadiel do uší je fixácia, ktorá ich pridrží na vašom uchu. Môže mať podobu nožičky, ktorú si dáte za ucho a ktorá slúchadlá udrží na vašej hlave presne tak, ako napríklad nožička od okuliarov. Najmodernejšie verzie týchto slúchadiel sa predávajú v puzdre, ktoré je zároveň nabíjačkou. Jednoducho dopočúvate hudbu, slúchadlá odložíte a oni si zatiaľ doplnia energiu.

Slúchadlá, ktoré odložíte do puzdra a nemusíte nič riešiť - chýbajúcu energiu si doplnia samé. • 

Slúchadlá, ktoré vám z uší nevypadnú >>

Pohodlie na prvom mieste

Ak často zdolávate dopravnými prostriedkami dlhé trasy najpohodlnejšou voľbou pre vás budú „veľké“ slúchadlá cez hlavu. Pri výbere tohto typu slúchadiel zohráva okrem technických parametrov dôležitú úlohu materiál, z ktorého sú spracované. Každý materiál sa pritom vyznačuje odlišnými vlastnosťami. Môžete si vybrať z molitanu, kože, koženky či dokonca mäkšie typy plastu. Práve tie ponúkajú dobrú akustickú bariéru medzi vami a okolitým prostredím.  Most, ktorý spája oba náušníky by mať z odolného materiálu. Asi by ste nechceli, aby vám slúchadlá pri prvom cestovaní praskli v batožine – vyhýbajte sa preto nekvalitným plastom. Zvoľte radšej odolný materiál, napríklad nejaký typ kovu.

Najpohodlnejšie slúchadlá na cestovanie >>

Kvalitnejšie slúchadlá majú tiež tú výhodu, že si svoju hudbu môžete pokojne poriadne "vypeckovať" a nikoho z cetujúcich nebudete rušiť. • 

Dôležité parametre

Traduje sa, že veľkosť slúchadiel zväčša odpovedá kvalite zvuku – jedná sa však o „nepísané pravidlo“, pri výbere sa radšej zamerajte na pár konkrétnych technických parametrov:

Frekvenčný rozsah – mal by zohrávať kľúčovú rolu pri výbere, na cestovanie si vyberte slúchadlá s rozsahom od 50 Hz do 16 Khz.

Aktívna redukcia hluku – NoiseCanceling, technológia ktorá sa postará o čistenie hluku z okolia.

Odpor – nájdete ho ako údaj uvedený v ohmoch a je daný veľkosťou cievky slúchadiel; čím väčšie slúchadlá, tým vyššiu hodnotu ohmov by slúchadlá mali mať.

NFC – technológia niektorých bluetooth slúchadiel, ktorá sa postará o jednoduché spárovanie so zdrojom zvuku; stačí jediné priloženie slúchadiel k zariadeniu (tiež s NFC technológiou).

Spríjemnite si cestu a pridajte slúchadlá do vašej povinnej cestovnej výbavy. • 

Väčšina veľkých slúchadiel sa v súčasnosti dá poskladať a tak zmenšia svoj objem. Nezaberú vám tak veľa miesta v batožine a zmestia sa aj do kabelky. 

 

Top 5