Hlavnou zásadou je premýšľať nad pečením s predstihom. Keď stihnete väčšinu pečenia do dvoch týždňov pred Vianocami, cukrovinky sa uležia a ešte viac vám zachutia. Všetko si teda poriadne naplánujte.
Dva týždne pred Vianocami
Už niekoľko týždňov pred Vianocami si dobre rozmyslite, aké druhy chcete tento rok upiecť a zožeňte na ne všetky recepty. Hovorila susedka, že má najlepší recept na linecké? Zazvoňte jej. Mamička zase bude poznať tajnú prísadu do perníkov, zavolajte jej.
Tiež premýšľajte prakticky: kedy budete mať na pečenie vlastne čas? Vyhraďte si vo svojom kalendári dosť času na každú várku. Nezabudnite, že sa dá piecť aj vo všedný deň večer, ak cez víkendy odchádzate preč.
Myslite tiež na to, že nemusíte zvládnuť tisíc druhov. Dobre zhodnoťte, na akých koláčoch si rodina pochutnáva najviac a aké pokojne oželie. Je lepšie koláčov urobiť menej a v pokoji, než viac v strese.
Naplánujte si nákupy surovín, máte dosť času vyzerať zľavy na drahé prísady alebo ich objednať z e-shopu s potravinami.
Čo sa vám bude hodiť:
- vanilkové struky,
- šafran,
- marcipánová hmota,
- kvalitný rum do cesta,
- maslo z lokálnej farmy,
- trstinový cukor.
Náš tip: Uzavrite vanilkové struky do cukorničky s práškovým cukrom a nechajte ich tam odpočívať aspoň mesiac. Cukor tak krásne nasaje vôňu vanilky a môžete s ním poprášiť linecké cesto či vianočku. Alebo vanilku pozdĺžne nakrájajte do malého pohára s vodkou, za päť týždňov získate hotový vanilkový extrakt, ktorým po kvapkách ochutíte náplň a cesto.
Prvenstvo patrí cestu na medovníčky
Zarobte cesto na perníky. To potrebuje aspoň dva dni na uležanie, potom ho tiež upečte. Zdobenie perníčkov vám môže zabrať celé sobotné popoludnie, zamestnajte na pomoc deti.
Prečo na perníčky tak skoro? Potrebujú niekoľko týždňov na zmäknutie. To si poistíte rozkrojenými polovičkami jabĺk, ktoré do krabice s napečenými sladkosťami pridáte.
Šikovné pomôcky na pečenie, ktoré musíte mať >>
Okolo druhého adventu
V polovici decembra myslite hlavne na suché druhy pečiva, ktoré potrebujú odležať, ako:
- rôzne sušienky,
- kokosky,
- anýzky,
- zázvorníky.
Nezabudnite si na ne aspoň deň vopred pripraviť cesto. Ideálne je v sobotu večer vymiesiť cesto a v nedeľu ho spracovať.
Náš tip: Koláče uchovávajte na mieste, kde je chlad, ale nie mráz. Mráz totiž vysušuje. Ideálna je preto pivnica alebo špajza.
Tretí advent
Pred Vianocami sa vrhnite na nepečené koláče, ktoré tak zostanú krásne čerstvé. Pripravujte:
- rumové guľôčky,
- osie hniezda,
- kokosové raffaelo,
- raw kúsky,
- čokoládové hľuzovky.
Tiež teraz plňte marmeládou a maslovým krémom napečené dobroty z predchádzajúcich týždňov. Linecké pretrite pikantnejšou morušovou marmeládou, pár kúskov namočte do čokolády a získate o variáciu navyše.
Doplňte si zásobu vykrajovátok >>
Okolo štvrtého adventu
Už zostávajú len maličkosti. Tesne pred Vianocami naplňte koláče krémom. Maslový krém vydrží niekoľko týždňov, ale krém, v ktorom je tvaroh, sa kazí rýchlejšie. Preto takých kúskov nerobte veľa, aby sa zvládli rýchlo zjesť. Rovnako tak pripravte až na poslednú chvíľu aj druhy zdobené čerstvým ovocím.
Večer pred veľkým dňom dobroty naaranžujte na sviatočne vyzdobený stôl. Keď sa zobudíte, budete mať pokojnejšie ráno a sviatočnú náladu.
A ak stále rozmýšľate nad tým, čo komu darovať, inšpirujte sa naším veľkým darčekovým poradcom, s ktorým vyberiete darčeky pre všetkých blízkych.