Užite si dovolenku v zdraví. Tieto lieky musíte vziať so sebou | Blog Mall.sk

Užite si dovolenku v zdraví. Tieto lieky musíte vziať so sebou

Spálená pokožka, črevné problémy alebo začervenané opuchy po uštipnutí hmyzom. Pripomína vám to niečo? Či už letíte na dovolenku k moru, alebo ju tento rok strávite na chalupe v lese, myslite na svoje zdravie a pribaľte si so sebou letnú lekárničku. Čo v nej nesmie chýbať?

Myslite už na cestu

Deťom býva zle v aute, dospelým zase na lodi alebo v lietadle. Do príručnej batožiny si preto pribaľte lieky na nevoľnosť, napríklad populárny kinedryl. Ak vás čaká dlhá cesta lietadlom, majte pri sebe pre istotu aj niečo na riedenie krvi – napríklad aspirín. Ten využijete aj pri bolesti hlavy, horúčke alebo chrípke.

Dlhé lety môžu spôsobiť trombózu. Zvážte preto liek na riedenie krvi, napríklad aspirín. • 

Pozor na črevné a žalúdočné ťažkosti

Črevné a žalúdočné problémy sa nespájajú iba s exotikou, nájdu si vás aj na Slovensku alebo v Chorvátsku. Vezmite si preto lieky na zápchu, hnačku, pálenie záhy alebo nadúvanie. A nemusíte kupovať iba lieky – napríklad na zápchu výborne funguje cesnak alebo ricínový olej a na hnačku vám zaberie čaj z ostružiny malinovej.

Rýchla pomoc pri spáleninách

I keď sa veľmi snažíte, aj tak sa hneď prvý deň pri mori vy alebo vaše deti spálite. Vtedy treba pokožku chladiť, pomôže Panthenol alebo prípravky s aloe vera. Ak chcete radšej niečo prírodné, pribaľte si do lekárničky fľaštičku s jablčným octom.

Nedajte sa otráviť hmyzom

V lekárničke cestovateľa nikdy nesmie chýbať repelent s vysokým podielom DEET, pribaľte si taktiež pinzetu alebo kliešte na odstránenie kliešťa a dezinfekciu. Ak vás niečo predsa len poštípe, pomôže ľadovanie a cibuľový obklad. Šťava z cibule totiž prenikne až do kože a zastaví pocit svrbenia.

Zdravému človeku osie žihadlo neublíži, ľadovanie a cibuľový obklad ale zmierni následky. • 

Prvé ošetrenie pri zranení

Vo vašej cestovnej lekárničke nesmie chýbať peroxid vodíka či iná dezinfekcia, pribaľte k tomu aj náplasti, ovínadlo a obväzy. Hodiť sa môže aj trojrohá šatka. Naopak nožnice už brať nemusíte, pretože si so sebou pravdepodobne beriete manikúru.

Čo keď udrie alergia

I keď v bežnom živote nie ste alergici, na niekoľko dní strávených v prírode váš organizmus nie je úplne zvyknutý. Preto si radšej vezmite aj lieky na alergie, z tých voľnopredajných sú najznámejšie Zyrtec alebo Claritine.

Nezabudnite sa očkovať

V niektorých krajinách existujú choroby, na ktoré tu na Slovensku nie sme pripravení. Chytiť na dovolenke besnotu nebo brušný týfus pritom nie je žiadna sranda, preto sa pred odletom do vzdialenej krajiny nezabudnite zaočkovať u svojho lekára alebo v niektorom z centier cestovnej medicíny.

 

Top 5