To najlepšie pre vaše bábo: domáca alebo kupovaná detská výživa? | Blog Mall.sk

To najlepšie pre vaše bábo: domáca alebo kupovaná detská výživa?

Všetci rodičia chcú pre svoje dieťa to najlepšie – napríklad kvalitné jedlo. Niektoré maminky sa preto vyhýbajú kupovanej výžive a varia doma vlastné desiate. Tie však nemusia byť pre dieťatko vždy naj. Prečítajte si, prečo je dobré siahnuť aj po kupovanej výžive a na čo myslieť pri výrobe domácich desiat.

V prvých približne troch rokoch života si vaše dieťatko buduje stravovacie návyky a na vás je, aby ste mu zaistili kvalitnú a vyváženú stravu. Mnoho maminiek preto v dobrej viere pripravuje domáce desiate a odmieta tie kupované. Pritom práve hotové výživy, ktoré nájdete v obchodoch, sú často pre deti to lepšie.

Kupovaná výživa: pohárik plný zdravia

Požiadavky na detskú výživu sú omnoho prísnejšie než na bežnú stravu. Ovocie, zelenina a ďalšie suroviny, z ktorých sa dobroty pre najmenších vyrábajú, totiž musia spĺňať prísne normy slovenskej aj európskej legislatívy.

Potraviny pre dojčatá a malé deti:

  • majú niekoľkonásobne nižšiu tolerovanú hodnotu dusičnanov, pesticídov či ťažkých kovov než bežné potraviny,
  • neobsahujú žiadne konzervačné látky ani umelé farbivá,
  • majú konzistenciu a nutričné zloženie prispôsobené veku dieťaťa.

V obchodoch nájdete detské výživy, ktoré spĺňajú prísne normy. • 

Do detských príkrmov patrí len kontrolované ovocie

Ak teda pôjdete do obchodu a nakúpite mrkvu, kaleráb a zemiaky, aby ste doma pripravili domácu pochúťku pre vášho drobca, nikdy nedostanete tak kvalitné a zdravé potraviny ako tie, ktoré sa dávajú do kupovaných výživ.

Dôkladní výrobcovia desiat navyše suroviny kontrolujú už počas pestovania:

  • Plodiny sa pestujú na špeciálne kontrolovaných miestach, kde nie je nutné používať chemické hnojivá alebo postreky.
  • Pôda polí a sadov neobsahuje ťažké kovy ani dusičnany.
  • Všetko rastie ďaleko od hlavných ciest i ťažkého priemyslu, aby sa minimalizovalo znečistenie plodín a pôdy.

Vitamínov má viac domáca desiata

Na druhú stranu, detská výživa v pohárikoch sa často pripravuje sterilizáciou, pri ktorej sa stráca značná časť vitamínov. Hľadajte preto výživy pripravované v pare. V tých vitamíny zostávajú rovnako, ako keby ste ich pripravovali doma.

>> Vyberte kvalitné detské príkrmy na MALL.sk. <<

Pri nákupe výživ čítajte pozorne etikety – skontrolujte vek dieťaťa, pre ktoré je výživa určená, ale aj značku a dátum výroby. • 

Domáce výživy: začnite zdravými ingredienciami

Ak chcete predsa len dieťatku dopriať domácu stravu, zaobstarajte si na prípravu kvalitné suroviny – v bežných obchodoch ich však nenájdete. Zárukou nie je ani pestovanie vo vlastnej záhradke. Aj keď záhony nehnojíte, škodliviny sa k plodinám môžu dostať napríklad z vody, ktorou ich zalievate.

Väčšie množstvo sodíka alebo dusičnanov v potravinách potom môže spôsobiť vysoký krvný tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení v dospelosti.

Nakupujte preto radšej v bio obchodoch alebo si nájdite bio pestovateľa vo svojom okolí a chodievajte pre ovocie a zeleninu priamo k nemu. Vyjde vás to síce drahšie, ale potraviny budú zdravšie.

Deti sú na škodlivé látky v jedle omnoho citlivejšie. Na výrobu výživ pre najmenších preto siahnite po potravinách, ktoré spĺňajú prísne normy pre dojčenskú výživu. • 

Výživu vyrobíte podľa svojej chuti

Výhodou domácich výživ je, že ich pripravíte presne tak, ako ich má váš potomok najradšej – vyberiete napríklad len jeho obľúbené druhy ovocia a zeleniny. A navyše presne viete, v akom pomere ste ich do výživy dali.

Pri príprave výživ však dajte pozor na hygienu – hrozí totiž riziko kontaminácie baktériami. Varte jedlo dostatočne dlho a vyhnite sa dlhému skladovaniu. Iba tak bude jedlo bezpečné a bábätko si na ňom pochutí. 

Ak dojčenskej a detskej výžive v pohárikoch neveríte a radšej vyrobíte dieťaťu domácu desiatu, kupujte zeleninu a ovocie v obchodoch s biopotravinami. • 

>> Prečítajte si tiež, čo robiť, keď dieťa hystericky odmieta domáce príkrmy. <<

Vyrábate deťom výživy doma sami, alebo dávate prednosť kupovaným? Napíšte nám svoje skúsenosti do komentárov.

 

Top 5