Bývajte na internáte pohodlnejšie | Blog Mall.sk

Spríjmenite si internátne bývanie

Chystáte sa prvýkrát bývať na študentskom internáte? Veľa slabých pováh také spolubývanie vydesí. S pár základnými hackmi si svoj nový domov ale rýchlo obľúbite.


Zútulnenie

Na inernáte síce dostanete periny aj s obliečkami, siahnite ale radšej do vlastných zdrojov. Je oveľa príjemnejšie, keď budete spať pod prikrývkou, ktorú nepoužilo desať ľudí pred vami. Navyše obliečky voňavé od mamičkinej aviváže dokážu prvé dni na internáte skutočne spríjemniť.

Rovnako tak si kúpte vlastný hrnček a pohár, ktoré v žiadnom prípade nenechávajte v dreze. Pri bývaní s viacerými ľuďmi sa patrí, aby po sebe každý riad umýval hneď. Okrem toho, keď svoj hrnček s pandou necháte v kuchyni, už ho tam napríklad na ďalší deň nemusíte nájsť.

K posteli si navyše dajte fotky svojich blízkych alebo napríklad psa a myslite na to, že už ich cez víkend zase uvidíte.


Vašim hlavným útočiskom na internáte bude vaša posteľ. Poukladajte na ňu pár vankúšov, prikryte ju dekou a razom získate pohodlný gauč. • 

Krabička záchrany

Pre bývanie na internáte sa oplatí mať pár nevyhnutnosťou vždy pri sebe: 

  • chrániče sluchu alebo slúchadlá

  • masku na oči, 

  • odpudzovač do zásuvky na prípadný hmyz

  • a niečo dobré pod zub, keď sa budete zoznamovať s ľuďmi z vedľajších izieb.

Zadovážte si nástenku

Zaveste si do izby malú tabuľu alebo nástenku, kam si budete zapisovať, kedy je aká párty, kto má práve vytrieť podlahu a koľko si navzájom dlhujete za nákup. Tiež sem vždy môžete hodiť nejaký milý odkaz.

Nástenky a tabule za super ceny >>

Vetva namiesto skrine

Skriňa zaberá veľa miesta a to na internáte nenájdete. Preto skúste svoje oblečenie vešať šikovnejším spôsobom. Ak s tým vedenie nemá problém, navŕtajte k stropu dva háčiky, zaveste na ne povrazy a na tie uviažte drevenú tyč. Tam budete vešať svoje oblečenie.

Náš tip: Ak nemáte tyč, použite vetvu - vaša izba získa hipsterský vibe.

Vylepšite si výhľad

Pozrite sa z okna. Vidíte smetiaky, byty z protiľahlého domu a továreň? Jednoducho prelepte spodnú tretinu okná papierom alebo napríklad plagátom s výhľadom na more. Využite tiež tónovacie fólie do auta, ktoré výhľad schovajú, ale pritom prepúšťajú svetlo. Majte na mysli, že čím farebnejší fóliu zaobstaráte, tým to bude u vás veselšie.

Samolepiace tapety na okná>>

Využite priestor kreatívne

Vytvorte si šikovné úložné priestory, v ktorých môžete urobiť toto:

  • Matrac postele hoďte na nízke skrine. Tak budete mať posteľ a poličky v jednom. Overte si však, že vás skrinky unesú.

  • Úzky regál postavte priamo na písací stôl.

  • Používajte háčiky. Veľa háčikov. Nalepte ich na dvere alebo na bok skrine a zaveste na ne fén na vlasy alebo zašpinené džínsy.

Náš tip: Na stôl postavte malý kvetináč alebo hrnček a uložte do neho všetky povaľujúce sa písacie potreby.

 

Aj na malom pracovnom stolíku dokážete zázraky. Prineste si obľúbené obrázky, fotografie dajte si na stôl kvetinku a hneď sa vám bude študovať lepšie. • 

Deka je základ

Znie to banálne, ale taká deka dokáže divy. Posteľ premení na gauč v priebehu pár sekúnd. Keď u vás prespí nečakaná návšteva hneď máte o prikrývku navyše. A v peknom počasí ku využijete na piknik pred internátom.

Deky všetkých veľkostí a farieb zoženiete na MALL.sk.>> 

Upratujte s tým, čo máte po ruke

Nekupujte drahé čistiace prostriedky. Pomôže vám aj obyčajná sóda bikarbóna, ktorá odstraňuje mastnotu, vodný kameň i zápach. Upchatý odpad vyčistíte dávkou obyčajného octu, záchodovú dosku zase soľou s citrónovou šťavou. A ak vám ostala kola, použite ju na čistenie záchod, okien, fľakov a tak ďalej. 

Kozmetická taštička je základ. Všetky nevyhnutnosti na osobnú hygienu budete mať vždy pokope. • 

Ochráňte si jedlo

Zdieľaná chladnička je pre vaše jedlo spása a skaza zároveň. Či už sa vám to páči alebo nepáči, môže vám ho ktokoľvek vziať. A študenti mávajú veľký hlad a žiadne zábrany.

Nič sa nedeje, aj proti tomu sa dá bojovať šikovnými fígľami.

  • Jedlo si pre začiatok označte a nalepte naň štítok so svojím menom. Zlodej sa možno zľutuje a radšej siahne po jedle, ktoré je anonymné.

  • Ak značkovanie nepomáha, uchovávajte jedlo vo farebných škatuľkách, do ktorých nie je vidieť. Hladný krk skôr siahne po tých priehľadných.

  • A keď už ani to nefunguje, vezmite jeden zipsový sáčok, nakreslite na neho zvonka zelenou a fialovou fixkou niečo, čo pripomína pleseň, a jedlo proste schovávajte do neho. Prípadného zlodeja tým odstrašíte.

V špajzi bezpečne

Myslite na to, že kedykoľvek môže niekto pritiahnuť mole a tie napadnú aj vaše jedlo. Preto stavte na nepriedušné boxy, v ktorých uchováte sypké potraviny ako vločky alebo ryžu.

 Zistite, ako vyhnať mole z kuchyne pivom a citrónom.>>

Varte s Remoskou

Rúra v kuchynke nevidela hubku tak sto rokov? Kúpte si elektrickú panvicu Remoska. Je malá, skladná a nie je drahá. Navyše v nej môžete nielen variť, ale aj piecť. Po použití si ju ale vždy vezmite späť so sebou na izbu, aby sa jedného dňa náhodou nevyparila.

Vyberte si remosku zakúpite na MALL.sk.>>

Veľa kvetín

A posledná bodka na záver. Nezabudnite na kvetiny všetkých možných tvarov a veľkostí. Jednoducho preto, že s nimi je každá izba krajšia. Aj tá fakultná.

Najlepší trik ako si zveľadiť študentské bývanie sú izbové rastliny. Zeleň vytvorí vo vašej izbičke útulnú armosféru a zabezpečí dostatok kyslíka pre vaše mozgové bunky. • 

 

Top 5