Pripravte sa na dovolenku s bábätkom | Blog Mall.sk

Pripravte sa na dovolenku s bábätkom

Cestovanie na dovolenku dá niekedy zabrať. A zvlášť vtedy, keď vyrážate na cesty s malým bábätkom. Prispôsobte mu priebeh cesty a dovolenku do detailov premyslite. Prečítajte si, ako na to.

Na dovolenku s bábätkom vyrazte, keď bude mať aspoň dva a pol mesiaca. Do tej doby je jeho imunitný systém príliš slabý a dovolenka by sa vám mohla jednoducho pokaziť. Pripravili sme pre vás zoznam 5 vecí, na ktoré by ste pri plánovaní cesty s bábätkom nemali zabudnúť.

1. Rozmyslite si, kedy a kam vyrazíte

Pre cestovanie s drobčekom je kľúčovým jeho vek. Bábätko v dojčenskom veku ešte nemá dobre vyvinutú termoreguláciu a tropické teploty by mu nerobili dobre. Vyberte si preto destináciu, v ktorej nepadajú teplotné rekordy. Klíma okolo 25 °C bude to pravé.

Ak túžite po dovolenke pri mori, vyrazte radšej mimo hlavnú sezónu – napríklad v máji, júni alebo septembri, kedy sú teploty príjemnejšie. Vyhnete sa davom turistov a prehriatiu vášho bábätka.

Vyberte si miesto, ktoré nie je veľmi ďaleko. Vaše dieťatko zvládne jednoduchšie cestu do blízkeho Rakúska alebo na chorvátske pobrežie než na juh Španielska. A to najdôležitejšie – predtým ako vyrazíte sa poraďte s pediatrom, či vôbec cestu odporúča.

Náš tip: Ak si nie ste istý, či vaše bábätko cestu zvládne, skúste si to najprv nanečisto. Vydajte sa na dlhší výlet alebo predĺžený víkend najprv na Slovensku. Uvidíte, ako sa dieťatku páči v aute a ako často potrebuje prestávky.

Ideálny čas na dovolenku pri mori s malým drobcom je máj, jún alebo september. • 

2. Preverte hotel, či počíta s detskými hosťami

Je na izbe detská postieľka a budete mať k dispozícii kuchynku? To všetko sú otázky, ktoré si musíte pred výberom hotela položiť. Ďalej zistite či:

  • sa hotel nenachádza v rušnom prostredí,
  • je v areáli detské ihrisko alebo detský bazén
  • vám personál požičia detskú stoličku.

Ak už vaše dieťatko lozí alebo sa pomaly stavia, vyberte hotel s izbou, ktorá je dostatočne veľká a nie je v nej veľa nábytku. Pomôžte si napríklad recenziami bývalých návštevníkov.

 

Pri výbere hotela sa riaďte tým, či je svojim vybavením prispôsobený najmladším hosťom. • 

3.Vybavte bábätku doklady

Časy, kedy mali rodičia svojich potomkov zapísaných vo svojom pase a išlo sa, sú už dávno preč. Ak chcete s dieťatkom vyraziť za hranice, musí mať vlastné doklady. Nezabudnite mu preto s dostatočným predstihom vybaviť cestovný pas.

Náš tip: Ak sa chystáte na dovolenku so starším dieťatkom a pas ste mu nechali vyrobiť už vlani, skontrolujte jeho fotografiu, či odpovedá skutočnosti. Ak vaše dieťatko rastie ako z vody a zmenilo sa tak, že sa na seba na fotke nepodobá, nechajte radšej vyrobiť nový pas.

Okrem pasu so sebou nezabudnite vziať:

4. Rozhodnite sa, čím budete cestovať

Auto je ideálna voľba na kratšie vzdialenosti a pre najmladšie bábätká – priebeh cesty jednoducho prispôsobíte ich režimu. Ak to bude potrebné bábätko nakŕmite a prebalíte.

Nezabudnite na kvalitnú autosedačku. V klasickom vajíčku by sa bábätko počas niekoľkohodinového cestovania trápilo, zvoľte preto radšej polohovateľnú sedačku, ktorú môžete sklopiť do ľahu. Ak máte možnosť nastavte klimatizáciu na ideálnych 22 °C.

Pri cestovaní autom stavte na polohovateľnú detskú sedačku. • 

Ako vybrať autosedačku? >>

Na dlhšie vzdialenosti odporúčame lietadlo, ktoré vašu cestu niekoľkonásobne skráti. Počas vzlietnutia a pristávania bábätko radšej zobuďte a nakŕmte. Pomôže aj cumlík – pohyby ústami pri prehĺtaní pomáhajú vyrovnať tlak.

V lietadle je tiež veľmi suchý vzduch, myslite preto na hydratáciu a dieťatku doprajte dostatok tekutín. U aerolinky, ktorou cestujete si zistite, ako môžete s bábätkom cestovať a koľko to stojí:

  • v niektorých prípadoch bábätká cestujú zadarmo alebo veľmi lacno a teda nemajú márok na zvláštne sedadlo,
  • iní dopravcovia ponúkajú špeciálne sedadlá pre rodiny s bábätkami.

Bez ohľadu na to, či cestujete autom alebo lietadlom, najlepší čas vyraziť je večer, kedy ja bábätko unavené a je väčšia šanca, že zaspí. Pred odchodom ho samozrejme nezabudnite nakŕmiť a prebaliť. Pri jazde autom si dávajte každé 2-3 hodiny prestávky.

Všetko pre starostlivosť o bábätko nájdete tu >>

5. Buďte vždy pripravený

Vezmite si so sebou dostatok jedla a sušeného mlieka pre bábätko. Myslite na to, že v zahraničí svoju obľúbenú značku nemusíte zohnať, urobte si preto radšej zásoby. Jedlo neodkladajte do kufra, ale majte ho stále po ruke – napríklad v termotaške.

Šťastie praje pripraveným – nenechajte preto nič na náhode a zabaľte si všetky potrebné lieky. V cestovnej lekárničke by vám nemali chýbať lieky proti horúčke, sirup proti kašľu, kvapky do očí, mastička na zaparenia, lieky proti hnačke a teplomer.

V neposlednom rade myslite na to, že cesta je dlhá a bábätko sa môže začať nudiť. Preto doma nezabudnite:

Bábätku zabaľte aj prekvapenie - novú hračku, ktorá zaženie nudu. • 

A posledná rada – s malými drobcami radšej necestujte na dovolenku dlhšiu ako týždeň. Nikdy neviete, ako neznáme prostredie príjmu.

 

 

 

Top 5