5 rád, ako prať oblečenie pre bábätká | Blog Mall.sk

Poradca pre mamičky: 5 tipov, ako prať oblečenie pre bábätká

Detská pokožka je citlivá a ľahko sa podráždi – stačí jedno nevypraté bodyčko a svrbivé nešťastie je na svete. Ak chcete, aby bolo vaše dieťatko spokojné, začnite so starostlivosťou o oblečenie. Prečítajte si, ako sa správne starať o bielizeň bábätiek tak, aby sa vaše dieťa cítilo ako v bavlnke. 


Na citlivú pokožku bábätiek myslite už pri nákupe výbavičky a siahnite po oblečení z bavlny alebo bambusových vlákien – takéto kúsky neobsahujú umelé látky a kožu bábätka nepodráždia. 

Na pranie sa vrhnite ešte predtým, než sa bábätko narodí. Heslo „čo je nové, to je čisté” totiž v prípade detského oblečenia neplatí. V čerstvo nakúpenom oblečení sa môžu ukrývať zvyšky farieb alebo chemikálií z výroby, a tie je nutné dostať preč.

Základným pravidlom je každé nové bodyčko alebo overal oprať pred tým, než do nich bábätko oblečiete. Len tak predídete nepríjemným vyrážkam, ekzémom alebo alergiám • 

Ako na to? Dodržujte pri praní nasledujúce pravidlá:

1. Perte na 40–60 °C

Zabudnite na pranie v rukách. Vašej hodvábnej blúzke možno prospeje, ale pre detské kabátiky a pančuchy nie je to pravé. Ak chcete oblečenie skutočne zbaviť všetkých baktérií, dajte ho do práčky.

Ideálne kôš na bielizeň vopred pretrieďte a detské oblečenie perte zvlášť – nepridávajte k nemu svoju bielizeň. Naše babičky ešte každý kúsok vyvárali. To už dnes nie je nutné, perte na 40–60 °C a všetkých choroboplodných zárodkov a roztočov sa zbavíte. Berte pritom ale do úvahy aj materiál, z ktorého je oblečenie vyrobené, a vždy sa radšej pozrite na štítok.

2. Zvoľte prací prostriedok pre deti

Aby bolo oblečenie pre bábätko nezávadné, nestačí iba siahnuť do vašich domácich zásob a použiť bežný prací prostriedok. Pozrite sa v obchode po pracích prostriedkoch, ktoré sú určené priamo na detské oblečenie. Väčšinou ich poznáte podľa nápisu „sensitive” alebo označenia „pre citlivú pokožku”.

Takéto pracie prostriedky sú bez parfemácie a nehrozí, že z nich deti dostanú ekzém alebo vyrážky.

V prípade, že je oblečenie veľmi špinavé a bojíte sa, že detský prací prášok nič nezmôže, siahnite po žlčovom mydle. To majú vyskúšané mamičky mnohých generácií – poradí si so škvrnami od príkrmov aj s pretečenými plienkami:

  • naneste mydlo na mokré oblečenie a votrite ho do látky na špinavom mieste,

  • nechajte bielizeň odmočiť,

  • nakoniec ho vyperte. 

3. Pláchajte a zase pláchajte

Počas prania sa prací prostriedok usádza na oblečenie. Bežné pláchanie si s ním vždy neporadí. Pokiaľ chcete mať istotu, že sa na detské telíčko nedostanú zbytky prášku, pridajte jedno pláchanie navyše

Základom pracieho úspechu je pláchanie – či už periete oblečenie pre novorodenca alebo väčšie batoľa, nastavte na práčke jedno pláchanie naviac. • 

Náš tip: Niektoré moderné práčky sú rovno vybavené špeciálnym programom na pranie bielizne pre deti a alergikov. Preskúmajte svoju práčku, či túto funkciu má.

4. Vynechajte aviváž

Krásne vonia a bielizeň zmäkčuje, takže je v ňom potom príjemne. To ale platí len pri oblečení pre dospelákov. Pri detskom oblečení s avivážou zachádzajte opatrne, najlepšie urobíte, ak ju úplne vynecháte. Aspoň teda pri praní bielizne pre deti do jedného roka.

Náš tip: Ak chcete bielizeň osviežiť, použite namiesto aviváže ocot – pridajte ho do vody pri praní. Nebojte sa, že bude po vypratí oblečenie cítiť octom. Kyslý pach vyprchá, ale oblečenie bude jemné a hebké.

5. Naštartujte žehličku

Nie preto, aby boli overáliky bez jedinej hrčky a záhybu, ale aby ste sa zbavili prípadných baktérií. Ak by po vypratí predsa len v detskom oblečení nejaké zostali, vysoké teploty a para ich spoľahlivo zahubia. A navyše – žehlením oblečenie krásne zmäkne, takže bude bábätko v pohodlí. 

Žehlenie síce nepatrí medzi obľúbené činnosti, ale skúste sa prekonať. Oblečenie pre vaše bábätko bude mäkkučké a zbavené baktérií. • 

Aj keď sa vám do žehlenia mini košieľok a kabátikov nechce, vydržte to aspoň počas šestonedelia, kedy je bábätko najnáchylnejšie k chorobám. 

Starostlivosť o detskú bielizeň vám uľahčí sušička>>

Nie je nad oblečenie vyslnené na čerstvom vzduchu. Sušička oblečenia sa však postará o nenahraditeľný benefit - zničí tkamer všetky mikróby. • 

Na čo myslieť ďalej?

Okrem bodyčiek alebo dupačiek nezabudnite pri praní ani na ďalšiu detskú výbavičku. Pred prvým použitím hoďte do práčky tiež:

  • obliečky z postieľky,

  • vankúšik a deku z kočíka

  • alebo textilné hračky.

 Radíme: ako správne prať, aby oblečenie dlho vydržalo. >>

Ak by ste sa pri praní detského oblečenie chceli vyhnúť akejkoľvek chémii vyskúšajte alternatívne spôsoby prania detského oblečenia.

Vyrobte si mydlový gél

1. Zmiešajte 200 g nastrúhaného jadrového mydla na pranie s litrom teplej vody
2. Pridajte 5 litrov teplej vody s rozpustenými 100 gramami pracej sódy.
3. Zmes nechajte vychladnúť niekoľko hodín.
4. Pridajte 250 ml vyrobeného gélu do práčky.

Mydlové orechy

1. Do látkového sáčku vložte mydlové orechy.
2. Pridajte látkový sáčok do bubna práčky spolu s oblečením.
3. Sáčok môžete použiť na 2-3 prania. Mydlové orechy si poradia len s bežným praním, škvrny zas zvládne mydlový gel.

Vyrobiť si domáci prací prášok nie je žiadna veda. Radosť bude mať príroda aj vaša peňaženka. • 

 

Top 5