Oblečte bábätko na prechádzku v sparnom dni | Blog Mall.sk

Oblečte bábätko na prechádzku v sparnom dni

Slnko páli, vtáky spievajú z plných pľúc a všade voňajú kvety. Leto je ako stvorené na trávenie času vonku. Vďaka našim tipom môžete bez obáv vyraziť do horúceho dňa aj so svojím bábätkom.

Letný pobyt vonku zvládne aj malý novorodenec. Musíte si však premyslieť, ako ho oblečiete, čo mu vezmete so sebou a taktiež kedy vyrazíte na vychádzku.

Na poludnie radšej zostaňte doma

V horúcom lete je horúčava celý deň, ale v tom najsparnejšom čase – na poludnie – radšej zostaňte doma. S malým bábätkom buďte vonku približne do 10. hodiny dopoludnia a potom až od 15. hodiny.

Bábätká znášajú veľké horúčavy aj mrazy omnoho horšie než dospelí. Je to spôsobené tým, že ešte nemajú dostatočne vyvinuté termoregulačné mechanizmy. Kvôli tomu sa ľahko veľmi rýchlo prehrejú alebo podchladia.

Schopnosť bábätiek udržiavať teplotu sa zlepšuje vekom a taktiež so zvyšujúcou sa hmotnosťou. Pokožka bábätka sa pomaly:

  • spevňuje,
  • posilňuje
  • a rozširuje.

Vďaka tomu väčšie deti lepšie udržujú teplotu. Tým najmenším však musíte pomôcť – napríklad i tým, že najväčšie horúčavy spoločne prečkáte doma.

Na poludnie slnko najviac hreje a tiež opaľuje. Platí to aj v tieni, takže sa s bábätkom schovajte pred ostrými lúčmi doma. • 

Kedy začať s bábätkom chodiť von

Toto majú letné bábätká omnoho jednoduchšie ako tie narodené v zime. Neriešite zložité obliekanie ani množstvo vrstiev. Navyše s nimi môžete ísť prvýkrát von hneď po návrate z pôrodnice.

Neznamená to však, že by ste mali svojmu bábätku dopriavať slnečné lúče. Deti do jedného roku by sa vôbec nemali dostať na priame slnko.

Detská pokožka je veľmi citlivá a potrebuje čas na zosilnenie. Zároveň bábätká nemajú dostatočne vyvinutú schopnosť pigmentácie, takže sa nedokážu prirodzene opaľovať. A preto je lepšie s hraním na slniečku počkať.

Stávkou na istotu je zatiahnutá korbička na kočíku alebo deka rozložená v tieni. Vďaka tomu sa bábätko vyhne priamym slnečným lúčom a bude mu vonku dobre.

V prvom roku deti chráňte pred priamym slnečným žiarením – ich koža ešte nie je na slniečko pripravená. • 

Známa poučka hovorí: bábätku treba o vrstvu viac, než máte vy

Možno už ste to počuli. Mamičky sa často riadia pravidlom, že bábätku oblečú o vrstvu viac než sebe. Neplatí to však vždy. Vo veľkých horúčavách bábätko zbytočne nenaobliekajte. Nedokáže požiadať o vyzlečenie svetríka.

Pri obliekaní bábätka v lete myslite na prírodné a vzdušné materiály. Ideálne je bavlnené:

V tieni na deke sa nebojte bábätko na chvíľu vyzliecť. Pokožka si oddýchne a bábätku sa nová situácia zapáči – bude si pripadať obratné a veselo vystrájať. Len dávajte pozor na kliešte. Bábätko nedávajte do trávy a po prechádzke ho vždy prezrite.

Na leto sa hodí aj ľahký klobúčik a na prikrytie použite pokojne len bavlnenú plienku.

Pri obliekaní uprednostnite svetlé odtiene. Zatiaľ čo biela farba výborne odráža teplo, čierna farba ho pohlcuje.

Vonku na deke získa bábätko úplne novú perspektívu. Zaujato bude pozerať na motýle a počúvať všetky vonkajšie zvuky. • 

Potničky hrozia aj pri správnom obliekaní

Nepríjemný dôsledok potenia – to sú potničky. Týkajú sa najčastejšie malých detí. Tým:

  • sčervená koža a objavia sa škvrny,
  • potom vznikajú pľuzgieriky
  • a tie nakoniec prasknú a veľmi pomaly sa hoja.

Najlepšie je potničkám predchádzať, lenže v horúčavách, pri cestovaní alebo pri zvýšenej teplote je to skoro nemožné. I keď dodržíte všetky rady a správne bábätko oblečiete.

Proti potničkám bojujte:

  • Vzdušným oblečením. Koža sa vetrá a lepšie sa chladí aj hojí. Vetrajte bábätku aj zadoček, nech predídete zapareninám.
  • Pitím. Ak bábätko nekojíte, dbajte na dostatok vody a slabých čajov.
  • Harmančekom. Do večerného kúpeľa pridajte bábätku trochu harmančeka na upokojenie pokožky.

Dieťa môžete vonku aj vykúpať

Väčšie bábätko bude nadšené, keď ho posadíte alebo položíte do vaničky s trochou vody. Bábätkám dokonca nevadí ani slaná voda – takže ak túžite vyraziť k moru, môžete si túto tému vyškrtnúť zo zoznamu otázok.

Platí však, že malé deti by sa nemali kúpať v rybníkoch či jazerách. Stojatá voda je perfektným prostredím pre sinice, ktoré spôsobujú podráždenie a sú pre kožu vášho dieťaťa škodlivé. Radšej s kúpaním minimálne 1 rok počkajte a ak si nie ste istí, poraďte sa s pediatrom.

Slaná voda sa bábätku nesmie dostať do očí ani do úst, ale čvachtanie pri brehu ho bude baviť. • 

Prečítajte si tiež, ako cestovať s malým bábätkom a ako ho upokojiť a uspať.

 

Top 5