Objavte krásy mora: šnorchlovanie pre začiatočníkov | Blog Mall.sk

Objavte krásy mora: šnorchlovanie pre začiatočníkov

Pozrite sa na dovolenke pod hladinu vody a objavujte nádhernú podmorskú ríšu. Šnorchlovanie je najjednoduchšou formou potápania a zvládne ho celá rodina. A to, čo pri tom zažijete, si potom budete pamätať celý život.

Šnorchlovanie je skvelý spôsob, ako spoznať čarovné morské dno. S trochou šťastia zahliadnete farebné koraly, mušle, kraby, hviezdice, korytnačky alebo morské koníky. Užijete si pritom vy aj vaše deti.

Ako sa šnorchlovanie líši od potápania? Hlavne tým, že pri šnorchlovaní nepotrebujete kyslíkovú bombu. Plávate s minimálnou záťažou a ste voľní, ako delfín. Pod vodu dáte iba tvár, telo sa bude nadnášať na hladine a podvodný svet budete pozorovať tesne pod hladinou. So šnorchlom sa síce môžete aj ponoriť, ale keďže musíte zadržať dych, nedostanete sa tak hlboko ako pri potápaní s kyslíkovou maskou.

Šnorchlovaciu sadu doplňte o plutvy a užite si objavovanie podmorkského sveta naplno. • 

Aby ste to čo najviac videli, šnorchlujte vždy za slnečného počasia. Keď je škaredo, voda bude kalná.

Čo všetko potrebujete na šnorchlovanie a aká je správna technika?

Šnorchel

Šnorchel je špeciálna trubica, ktorá je pripojená k maske. Jeden koniec trubice patrí do úst, druhý vedie za hlavu nad hladinu. Vďaka tesneniu zubami sa vám do úst nedostane voda a s trochou cviku budete dýchať úplne prirodzene.

Kúpte si šnorchel s vlnolamom, čo je niečo ako zobák na konci trubice. Ako názov naznačuje, bráni tomu, aby vám do šnorchlu netiekla voda.

Existujú dokonca aj suché šnorchle, ktoré zhora hermeticky utesnia trubicu vždy, keď sa ponoríte. Po vynorení krytku otvorte krátkym výdychom a tým odstránite prípadnú vodu.

Vyberte si zo širokej ponuky šnorchlov >>

Maska

Ku šnorchlu potrebujete masku, aby ste k nej mohli šnorchel pripevniť. Šnorchel a masku môžete zaobstarať buď zvlášť, alebo v sade.

Maska zakrýva aj nos, takže sa nebojte toho, že by ste sa omylom nadýchli. Musí ale dobre tesniť. Vybrať si môžete aj celotvárové masky. Ich výhoda je, že sa v nich šnorchel ani nepohne. A ak nosíte okuliare, do niektorých masiek je dokonca možné vložiť aj dioptrické sklá, ktoré zaobstaráte vo svojej optike.

Ak sa vám maska zahmlieva, môže za to buď zamastenie z výroby (umyte okuliare jarou), alebo to, že do masky dýchate nosom.

Plutvy

Plutvy nie sú nevyhnutne potrebné, ale zaplávate si s nimi oveľa istejšie. Získate totiž stabilitu a nohy vám nebudú klesať pod hladinu.

Plutvy si obujte až vo vode, zhruba v metrovej hĺbke, aby ste po obutí mohli hneď plávať.

Pri plávaní majte nohy prirodzene natiahnuté, hýbte len ich spodnou časťou. Pohyb nesmie vyžadovať silu.

Pridajte k výbave na šnorchlovanie aj vodeodolnú kameru a zaznamenajte všetko, čo ste videli. • 

Zaznamenajte všetky podmorské dorodružstvá >>

Čo na seba?

Šnorchlovaním nastavujete slniečku chrbát a riskujete tak spáleniny. Kúpte si preto lycrový komplet alebo neoprén s krátkymi rukávmi. Určite sa navyše poriadne natrite vodeodolným opaľovacím mliekom s minimálnym faktorom 30 a s ochranou proti UVA a UVB lúčom. Vrstvu každé dve hodiny obnovujte.

Ako sa o výbavu starať?

Šnorchlovacia výbava našťastie nie je náročná na údržbu. Po použití ju opláchnite sladkou vodou, ale nenechávajte ju zbytočne ležať na slnku. Masku môžete čas od času ošetriť sprejom proti zahmlievaniu.

Podmorský život je naozaj bohatý. Musíte k nemu ale byť ohľaduplní, aby vydržal aj ďalším generáciám. • 

So šnorchlom aj pod hladinu

Až šnorchlovanie skúsite, možno sa zatúžite ponoriť trochu hlbšie. Nemusíte byť trénovaní potápači, ide to aj so šnorchlom.

Ako na to?

Upokojte sa.                                          

Zhlboka a pomaly sa 4 × nadýchnite a vydýchnite. Skúste pritom čo najviac naplniť hrudník.

• Znovu sa uistite, že ste pokojní.

• Ešte raz sa pomaly zhlboka nadýchnite do hrudníka a zadržte dych.

• Ponorte sa.

Najskôr ucítite tlak. To je v poriadku. Prehltnite alebo otvorte ústa a pohýbte čeľusťami.

• Pod vodou pomaly vydychujte. Užívajte si to, čo okolo seba vidíte, a potom sa pokojne vynorte.

• Ak sa vám točí hlava alebo cítite bolesť, vráťte sa hneď na hladinu.

Len pozor, bez tréningu to nepreháňajte s hĺbkou, tri metre budú určite stačiť. A vždy pri sebe majte parťáka, ktorý vám v prípade potreby pomôže na hladinu.

Kapacitu pľúc môžete zvýšiť, na súši trénujte dychové cvičenia. Sadnite si na pokojné miesto, zatvorte oči a pokúste sa vzduchom naplniť celý hrudný kôš tak, aby sa vám roztvorili medzirebrové svaly. Opakujte, dokým budete chcieť.

So šnorchlom sa nemusíte nutne držať len nad morskou hladinou. Pod vodou vydržíte na jedno nadýchnutie až 3 minúty. • 

Kam za šnorchlovaním?

Krásne podmorské kráľovstvá žiaľ nenájdete všade. Najkrajšie bývajú v oceánoch, niektoré sú ale dobre dostupné aj v európskych moriach.

So šnorchlovaním môžete začať napríklad na Kréte pri pobreží Elafonissi s ružovým pieskom. Koraly sú tam sfarbené do žlta a pozorovať ich môžete už blízko brehu v tyrkysovej vode. Začiatočníkom sa bude morské dno páčiť aj na gréckom Korfu.

Šnorchlovanie je populárne aj v Chorvátsku. Napríklad na polostrove Kamenjak na Istrii. S trochou šťastia tu uvidíte morské koníky a kraby. Navštívte tiež podmorský život na nádhernom pobreží národného parku Kornati v Severnej Dalmácii.

Objavovanie morského dna je super zábava pre celú rodinu, určite bude baviť aj vaše deti. • 

Buďte ohľaduplní

Morský život trpí neohľaduplným konaním. Koralom stačí letmý dotyk a uhynú. Nehladkajte morské živočíchy, ničoho sa nedotýkajte a nič zakázané neneste domov. Podmorský svet zostane krásny, keď ho ľudia budú rešpektovať.

Akého morského živočícha by ste najradšej videli na vlastné oči? Napíšte nám to do komentárov.


 

Top 5