Látkové plienky pomôžu so zapareninami i bedrovými kĺbmi, striedajte ich s jednorazovými | Blog Mall.sk

Látkové plienky pomôžu so zapareninami i bedrovými kĺbmi, striedajte ich s jednorazovými

Po rokoch nadšenia z jednorazových plienok sa opäť dostávajú k slovu látkové. Nepoužívajú ich iba zapálení ekológovia, ale aj rodičia, ktorý riešia zdravotné problémy svojich detí. Stále častejšie sa totiž ukazuje, že deťom je lepšie plienky striedať. Zistite, či by aj vášmu bábätku mohli látkové plienky prospieť.

Látkové versus jednorazové plienky

Všetko má svoje pre a proti. Jednorazové plienky sú pre mamičky pohodlnejšie a vynikajúce napríklad na cesty. Používanie látkových plienok je pracnejšie a musíte ich častejšie vymieňať. Zároveň sú ale priedušnejšie a rozhodne si pod nimi nepredstavujte len klasické skladacie plienky - dostať aj látkové plienkové nohavičky, s ktorými je manipulácia veľmi jednoduchá.

Mamičky, ktoré premýšľajú o látkových plienkach, sa väčšinou obávajú zdĺhavého prania a žehlenia. Pokiaľ si ale zaobstaráte napríklad plienky z bambusu alebo konope, stačí ich prať len na 60 stupňoch a žehliť ich už nemusíte.

Látkové aj jednorazové plienky majú svoje výhody. • 

V niektorých mestách môžete dokonca vyskúšať aj plienkový servis. Znamená to, že špinavé plienky niekoľkokrát týždenne odovzdáte špecializovanej firme a ona vám ich vymení za čisté.

Existujú tiež skúšobné balenia látkových plienok. Nemusíte hneď investovať do veľkej výbavy - ako to s látkovými plienkami chodí si bez problémov vyskúšate aj na pár kúskoch.

Bojujte proti zapareninám

Pokiaľ má vaše bábätko problémy so zapareninami, sú látkové plienky jedna z vecí, ktoré by ste určite mali skúsiť. Jednorazové plienky sú totiž okrem papieru vyrobené aj z plastových vrstiev a chemikálií, kvôli ktorým koža ťažko dýcha.

Je preto lepšie plienky striedať a napríklad keď ste doma, dávať dieťatku látkové plienky. Nevyhnutnosťou je samozrejme zinková masť a ďalšie šetrné prípravky, ktoré vám odporučí detský lekár.

Zdravé bábätko je spokojné bábätko. • 

Vyriešte problémy s bedrovými kĺbmi

Častá vrodená vada detí je vykĺbenie bedrového kĺbu. Každé bábätko sa vyšetruje po narodení, v 6 týždňoch a v 4 mesiacoch, aby mal detský lekár istotu, že sú nožičky v poriadku. Ak nie, jednou z liečebných metód je správne prebaľovanie dieťaťa.

Pri takzvanom širokom balení má bábätko nožičky viac od seba, ale stále nimi môže dobre hýbať. Táto metóda zvyčajne spočíva v tom, že pri balení vrstvíme niekoľko zložených látkových plienok na seba. Konkrétny počet a ako správne bábätko zabaliť, zistíte u detského lekára. Pri každom bábätku je to totiž individuálne.

Keď vyrážate von, sú vhodnejšie jednorazové plienky. • 

Zjednodušte prechod od plienok k nočníku

V mokrej látkovej plienke sa dieťa necíti pohodlne a chce prebaliť. Plienky preto musíte pravidelne meniť, a to je úplne v poriadku - čo najčastejšiu výmenu plienok vám totiž odporučí aj pediater. V jednorazových plienkach sa bábätko dlhšiu dobu prebalenia nedožaduje, čo vás môže zvádzať k odkladaniu výmeny plienky a dieťaťu to zdanlivo nevadí.

Ak teda nemôžete prísť na to, ako postupne začať s vaším dieťatkom používať nočník, skúste látkové plienky. Dieťaťu totiž bude oveľa príjemnejšie počkať, až podáte nočník, než byť v mokrej plienke.

 

Top 5