Darujte k MDŽ aerárium, sklenený kvetináč, ktorý visí vo vzduchu | Blog Mall.sk

Darujte k MDŽ aerárium, sklenený kvetináč, ktorý visí vo vzduchu

Nechceme vám to kaziť, ale na MDŽ už karafiáty nefrčia pekných pár rokov. Venujte radšej aerárium: elegantnú banku zo skla plnenú rastlinami, ktoré nezvädnú a ozvláštnia každú obývačku. Poradíme, čím aerárium naplniť a kam si ho môže obdarovaná zavesiť.

Aerária sú závesné nádoby či rovno kvetináče z fúkaného skla. Zo všetkého najviac pripomínajú miniatúrnu záhradku. A romantici môžu povedať, že im pripomínajú malý svet v skle.

Zoženiete ich najčastejšie v tvare okrúhlej banky alebo kvapky. Alebo v podobe sklenenej mozaiky potrebnej v tvare ihlanu. Ich priemer je rôzny, existujú naozaj od malých až po tie väčšie. Majú otvor, ktorým sa dajú zalievať a ktorým ich naplníte.

Aerárium má najrôznejšie tvary a vytvára rastlinám podmienky ako miniatúrny skleník. • 

Ak sa rozhodnete pre darovanie aerária, máte o darčeky na niekoľko rokov postarané: najkrajšie je, keď v interiéri visí hneď niekoľko aerárií vedľa seba. Preto môžete darovať každý rok jedno.

Podobné aeráriám sú florárie čiže rastlinné terária. Oproti aeráriu nemajú pútko na zavesenie a môžete ich položiť jednoducho na poličku alebo na parapet vedľa ďalších dekoratívnych doplnkov.

Čím sa aerária plnia

Pretože sú aerária ako malé skleníky, plnia sa často rastlinami, ktoré nasávajú vlhkosť zo vzduchu. Rastliny z aerárií k životu často ani nepotrebujú zeminu, ale stačí im napríklad len kôra. Do skleneného kvetináča umiestnite potrebné moderné tilandsie alebo krásne farebné bromélie. Aerária si zamilujú aj milovníci sukulentov alebo machov. Takže samé zaujímavé rastliny.

Tilandsia prežije len tak bez hliny. Stačí, keď ju raz za čas porosíte, zbiera totiž vlhkosť zo vzduchu. • 

V aeráriu vytvoríte rôzne prostredie:

  • suché (obsahuje piesok a rastliny, ktoré skoro nepotrebujú vlahu, ako sú rôzne sukulenty),
  • vlhké (obsahuje zeminu a rastliny, ktoré potrebujú častejšie rosiť, ako je mach alebo kapraďovité rastliny),
  • iba s tilandsiou (obsahuje len tilandsiu, ktorá si k životu vystačí sama),
  • kvitnúce (využíva sa aerárium s otvorom na vrchnej strane a to obsahuje kvitnúcu rastlinu, napríklad orchideu),
  • neživé prostredie s voňavou sviečkou (ak majú v hornej časti dierky a odolné sklo), šiškami, mušľami či sušenými kvetmi
  • alebo ich môžete využiť ako vázu pre rezanú kvetinu.

Pokiaľ do aerária dáte rastliny, musí ich obdarovaná rosiť a nepremokriť. Zalievajú sa lyžičkou alebo rosiacou kanvičkou. Podľa druhu rastliny stačí, keď ju zalejete raz za desať dní (sukulenty) alebo raz týždenne (ostatné rastliny, trebárs tilandsie a orchidey). A vlhkomilné typy uvítajú zálievku aj trochu častejšie (machy alebo paprade).

Obdarovaná ju musí zalievať vodou, ktorá je mäkká. Je dobré teda vodu napustiť a nechať odstáť, pokojne do druhého dňa. Alebo nech vonku pokojne chytá dážďovicu.

>> 4 izbové rastliny, ktoré prežijú v každom byte. <<

Aerária majú malý otvor, preto ich najlepšie naplníte pinzetou. • 

Kde si obdarovaná aerárium zavesí

Zavesiť sa tieto sklenené kvetináče dajú na pevný špagát, ktorý môže byť kľudne farebný. Alebo na silónový vlasec, ktorý je takmer priehľadný. Potom to vyzerá, že sa aerárium vznáša vo vzduchu.

Skvele vyzerajú povešané len tak za luster alebo visiace za háčik privŕtaný do stropu. Keď ich umiestnite niekoľko vedľa seba, v izbe oddelia zóny. Pristane im to aj na garniže alebo pokojne na poličke na kovovom stojane.

>> Prečítajte si, čo sa dá ešte darovať k MDŽ miesto karafiátov. <<

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach. Sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5