Čistíte si vy a vaše deti zuby správne? Overte si to | Blog Mall.sk

Čistíte si vy a vaše deti zuby správne? Overte si to

Stačia 3 minúty alebo 2? Zo strany na stranu alebo vertikálne? A majú sa detské mliečne zuby čistiť inak? V prípade čistenia zubov existuje množstvo otázok, mýtov i omylov.

Prejdite si týchto 9 bodov a uistite sa, že všetko robíte správne. A ak nie, nie je nič jednoduchšie, než sa pustiť do nápravy ešte dnes večer pred spaním.

1. Zaobstarajte si správnu zubnú kefku

Vhodná zubná kefka má jemné nylonové štetiny,perfektne padne do ruky a má správnu veľkosť hlavy tak, aby dosiahla aj na problémové oblasti okolo vašich osmičiek.

Vyvarujte sa kefiek s prírodnými štetinami, ktoré môžu obsahovať baktérie. Vymieňajte svoju kefku ideálne každé 4 mesiace.

2. Používajte zubnú pastu s fluoridom

Fluorid aktívne pomáha pri čistení plochy zubov a zároveň posilňuje sklovinu (remineralizuje ju). Nájdite si pastu, ktorá vyhovuje vašim špeciálnym zdravotným požiadavkám či alergiám.

Podľa obsahu flouridu sa pasty delia na:

  • terapeutické (1 800 až 2 500 ppm F) – použitie raz za týždeň,
  • kozmetické (do 1 5000 ppm F) – bežné pasty na každodenné použitie.

Podľa účelu si môžete kúpiť pastu: 

  • antibakteriálnu,
  • bieliacu,
  • pre citlivé zuby,
  • proti krváceniu ďasien,
  • proti zubnému kazu a
  • proti zubnému kameňu.

O správnej paste sa ideálne poraďte so svojím zubárom.

3. Pred čistením zapojte zubnú niť

Pomocou zubnej nite odstránite zvyšky jedla a ďalšie nečistoty a pripravíte zubnej kefke cestu do medzizubných priestorov.

Nočná mora mnohých ľudí. Čistite si zuby správne a návšteva zubára sa stane len formalitou. • 

4. Nepoužívajte veľa pasty

Z tuby stačí vytlačiť množstvo pasty o veľkosti hrášku. Príliš veľa zubnej pasty v ústach vytvára penu, ktorú musíte vypľuť, a to vás často donúti skončiť s čistením skôr.

5. Umývajte si zuby zhora nadol a späť

Priložte kefku k ďasnám pod uhlom približne 45° a prechádzajte kefkou hore a dole po ploche 2–3 zubov zároveň. Môžete aj mierne krúžiť, ale nikdy si nečistite zuby zo strany na stranu, poškodíte tak ďasná. Až na záver si horizontálne vyčistite hornú žuvaciu plochu zubov.

Jedná sa o „bassovú metódu“ čistenia zubov, vďaka ktorej sú štetiny kefky neustále prítomné v ďasnovom žliabku (priestore medzi okrajom zuba a ďasnom) a dochádza tak k odstráneniu plaku spod ďasien.

6. Zuby si čistite aspoň 3 minúty

Ideálne je rozdeliť si ústa na 6 častí (vpravo hore, uprostred a vľavo, to isté dole) a v každej časti stráviť s kefkou pol minúty. Takto nevynecháte žiadne miesto a venujete všetkým zubom dostatok času.

7. Čistite si zuby zo všetkých strán

Pri čistení nezabudnite na zadnú a vrchnú stranu každého zubu, tak isto ako na prednú stranu. Na záver si vyčistite aj jazyk, nie však príliš drsne.

8. Dôkladne si vypláchnite ústa

Vypláchnite si ústa niekoľkokrát, aby sa odplavilo maximum nečistôt, rovnakú pozornosť venujte aj kefke. Môžete použiť ústnu vodu.

Čistite si zuby správne, zdravý a pevný chrup vám tak vydrží dlhé roky. • 

9. Toto opakujte minimálne 2× denne

Ráno si čistite zuby pred jedlom, pretože po ňom klesá pH a zubný tlak demineralizuje zubnú sklovinu. Pri čistení potom odstraňujete nielen plak, ale aj sklovinu. A to nie je pre vaše zuby dobré. Večer po jedle zase so zubnou hygienou počkajte aspoň 30–60 minút.

Dodržujte 6 jednoduchých návykov pre zdravé zuby. • 

Teraz už teda viete, ako na svoju zubnú hygienu, ale čo vaše deti?

Ako sa starať o detský chrup

Okolo 5. roku veku začnú deti strácať mliečne zuby. Tie, ktoré im potom vyrastú, majú už na celý život, je teda dobré podchytiť starostlivosť hneď od začiatku.

S čistením ale začnite už od prerezania prvých mliečnych zubov, dieťa si tak na dentálnu hygienu lepšie zvykne. Použite takzvaný prstáčik – gumový návlek alebo napríklad navlhčenú vatu. Okrem utretia zubov premasírujte i ďasná.

U detí začnite s čistením čo najskôr. Vytvoríte správny návyk. • 

Prvú kefku zubári odporúčajú zhruba od momentu, kedy sa dieťaťu vykľuje prvých 8 zubov – teda približne od 9. mesiaca. Hlavička kefky by mala byť čo najmenšia a štetinky veľmi mäkké. Kefku odporúčame meniť veľmi často kvôli obmedzeniu tvorby baktérií. Ideálne je tak kúpiť veľké balenie kefiek.

V prvých rokoch života neodporúčame používať pastu, pretože ju dieťa prehltne. Sú však dostupné aj pasty bez syntetických prídavkov, vhodné pre tých najmenších. Klasickú pastu môžete začať používať od doby, kedy sa dieťa naučí spolupracovať a pastu vypľúvať, čo býva vo okolo 4–6 roku života.

Všetky deti sa najlepšie učia napodobňovaním, takže si čistite zuby zároveň s vaším potomkom (než sa to naučí sám). Poctivo 3 minúty.

 

Top 5