Ako zvládnuť obdobie batolenia sa | Blog Mall.sk

Ako zvládnuť obdobie batolenia sa

Vaše bábätko rastie ako z vody a medzi prvým a tretím rokom sa učí veľa nových vecí. Obdobie batolenia sa so sebou prináša veľké radosti, ale aj zástup rodičovských útrap. Pozrite sa, čo vaše dieťa zažíva a naučte sa vysporiadať s obdobím prvého vzdoru.

Chvíľu sa spokojne raduje z vydarenej veže z drevených kociek, o hodinu neskôr už kričí ako pavián. Obdobie batolenia sa je skrátka plné prekvapujúcich momentov.

Medzi prvým a tretím rokom života sa deti vyvíjajú po všetkých stránkach. Zatiaľ po prvých narodeninách vie váš nezbedník len slovíčka ako „haf“ či „bác“, o rok a pol neskôr už dáva dokopy celé vety.

Fantázia fičí na plné obrátky, takže vášmu dieťatku okrem vás praje dobrú noc aj jeho imaginárny kamarát. Otázku „Čo to je?“ počujete niekoľkokrát denne a postupne sa k nej pridáva ešte vyčerpávajúcejšie „Prečo?“. Týmto spôsobom sa totiž deti učia. Obrňte sa trpezlivosťou a vysvetľujte, vysvetľujte a vysvetľujte.

Batolenie sa je obdobie prvých slov, krokov i vzdoru. • 

Pekne po dvoch

Vlezie, kam môže. Jeho mrštnosť je taká veľká, že z neho nemôžete spustiť oči, aby sa vám nestratilo. A čoskoro už popri nábytku nacvičuje prvé krôčiky. Nesnažte sa mu príliš pomáhať, chce to zvládnuť samo. Na istote vášmu dieťaťu (a vám tiež) pridajú potrebné topánky po členok, ktoré nohu spevnia, alebo protišmykové ponožky, v ktorých sa mu nohy nebudú šmýkať.

Prechádzky vonku alebo hry na ihrisku či na pieskovisku sú na dennom poriadku. Deti sa novej schopnosti chodenia a rýchleho pohybu nemôžu nabažiť, navyše je dobrá pre ich správny vývoj. Príjemné spestrenie každodenného cupitania môže byť napríklad výlet na odrážadle.

Kto sa hrá, ten nehnevá

Hry pomáhajú batoľaťu v jeho správnom vývoji. Rozvíjajú jemnú i hrubú motoriku, manuálnu zručnosť aj vynaliezavosť. A nemusíte pritom kupovať nespočetné množstvo hračiek, ktoré ho už za rok nebudú baviť.

Nevyhnutnou súčasťou vývoja batoľaťa sú hry. Stavanie kociek či pečenie báboviek na pieskovisku precvičuje motoriku a manuálnu zručnosť vášho dieťatka. • 

Svoj účel plnia aj jednoduché farbičky. Kreslenie je spôsob, akým sa dieťa dokáže vyjadriť. Sprvu je fascinované farbami, časom ale dokáže nakresliť predmety a ľudí tak, že hneď viete o čo alebo o koho sa jedná.

Podobne sa zabavia aj pri počúvaní hudby a hraní na hudobné nástroje. Vo vašej hudobnej výbave by preto nemal chýbať potrebný xylofón. Hrať sa však dá na rôzne zvončeky alebo bubnovať na plechovú či plastovú krabičku.

Aké ďalšie hry ocení vaše dieťa? Nepodceňujte silu drevených kociek a puzzle, leporela a detských knižiek, alebo formičiek a výbavy na piesok.

Nie a nie a nie! Vzdorujte obdobiu vzdoru

Samo chodí, samo sa oblečie a dokonca zvládne už aj cestu na nočník. Obdobie batolenia sa je typické osamostatňovaním dieťaťa, ktoré už rodičov nepotrebuje ani pri jedle. Detskou lyžičkou sa dokáže pohodlne najesť aj samo.

Batoľa si uvedomuje samo seba a vlastnú samostatnosť, takže sa jeho najobľúbenejším slovíčkom stáva „ja“. Keď sa k nemu pridá ešte kategorické „nie“, nastáva pre rodičovské nervy tvrdá skúška.

Medzi druhými a tretími narodeninami dieťaťa väčšinou prichádza obdobie vzdoru. Proti záchvatom hnevu a tvrdohlavosti môžete bojovať len svojou trpezlivosťou. • 

Z roztomilého bábätka sa pomaly stáva poriadne protivné dieťa. Nastáva obdobie prvého vzdoru, ktorému sa niekedy výstižne hovorí prvá puberta. Najčastejšie prichádza medzi druhými a tretími narodeninami.

Dieťa prestáva počúvať, odvráva a je tvrdohlavé. Najčastejšie asi budete počuť slová ako nechcem, nepôjdem, neurobím, navyše sprevádzané dupnutím nožičkou. Výbuchy hnevu, plaču i kriku sú na dennom poriadku.

Takáto premena vášho anjelika v malého čerta je dôležitým stupňom jeho vývoja. Žiadny z jeho výlevov nie je namierený proti vám. Začína len skúmať svet a jeho hranice.

10 tipov, ako zvládnuť obdobie vzdoru

Univerzálny recept, ako v zdraví prečkať obdobie vzdoru, neexistuje. Vypláca sa trpezlivosť a láskavý prístup. Preto sa obrňte a vyskúšajte napríklad týchto 10 rád:

1. Keď bude dieťa vyvádzať, skúste odpútať jeho pozornosť a zaujať ho niečím iným.

2. Búšenie pästičkami a dupanie nôh sa často podarí ukončiť pevným objatím. Skúste zlosť z vášho milého potomka jednoducho „vymojkať“.

3. Pomôžte dieťaťu, aby mohlo byť samostatné. Prispôsobte mu doma čo najviac vecí. Pomocou stupienku pri umývadle alebo nízkeho detského nábytku sa bude môcť obslúžiť samo a bude spokojné.

4. Batoľa začne často kričať vtedy, keď mu nečakane prerušíte nejakú činnosť alebo hru. Dajte dieťaťu včas signál, aby sa mohlo na odchod z ihriska, na jedlo alebo na spanie pripraviť.

5. Udržte vážnu tvár. Neposmievajte sa dieťaťu za to, ako sa správa. Dieťa sa potom cíti ponížené a hnevá sa ešte viac.

Nezabudnite dávať dieťaťu najavo svoju lásku. Aj keď práve hnevá, kričí a nepočúva, potrebuje vedieť, že ho majú rodičia radi. • 

6.  Občas sa musíte vysporiadať so záchvatmi hnevu napríklad v obchode alebo na parkovisku. Dieťa si sadne na zem a kričí. Skúste ho nechať tak a pomaly odchádzať, väčšinou sa zdvihne a uteká za vami.

7. Lepšie, než trestať a kárať dieťa za priestupky, je chváliť za to, čo urobilo správne. Tým v ňom posilníte vzorce toho, ako sa má správať.

8. Vždy sa správajte tak, ako chcete, aby sa správalo vaše dieťa. Batoľa sa učí napodobňovaním. Ťažko mu vysvetlíte, že sa pri jedle má sedieť pekne v kuchyni pri stole, ak si otecko každý večer odnesie večeru do obývačky k televízii.

9. Deti napodobňujú aj to, čo počujú. Takže keď mu budete často hovoriť nie, nemôžeš, nesmieš, nečudujte sa, že vám to bude oplácať rovnakým spôsobom.

10. Vždy dávajte dieťaťu najavo svoju lásku. Objímanie, hladenie i spoločné hry sú pre vaše dieťa dôležité.

V každom prípade si ale obdobie batolenia sa užívajte. Verte, že aj na trápne pohľady okoloidúcich, keď vaše dieťa chytí záchvat hnevu na parkovisku, budete raz spomínať s úsmevom.

 

Top 5