Ako zvládnuť návštevu čerta bez slzičiek a neklamať deťom o Ježiškovi | Blog Mall.sk

Ako zvládnuť návštevu čerta bez slzičiek a neklamať deťom o Ježiškovi

Váš malý hrdina a Vševedko sa pred čertom schováva do skrine a stále verí na Ježiška. Máme pre vás pár tipov, ako tie veľké strachy aj objavy spoločne zvládnuť.

Čert patrí k Mikulášovi s anjelom rovnako ako kapor k šalátu. Táto trojica dohromady symbolizuje prevahu dobra nad zlom, lenže deti sa častokrát sústredia len na toho čerta. A keď od Mikuláša preberajú balíček s dobrotami, stále po očku sledujú jeho rohatého kumpána.

A to sa bavíme o tých odvážnejších. Mnoho detí, bez ohľadu na to, aké boli celý rok poslušné, sa bojí k trojici vôbec priblížiť. Dôvodom je strach, niekedy až číra hrôza.

Najzraniteľnejšie sú deti okolo 3–4 rokov. V tomto veku sa u nich rozvíja vrodený strach z nadprirodzena. Ten sa počas roka prejavuje napríklad strachom z búrky alebo tmy, v magickom čase adventu naraz ale ožívajú bytosti z rozprávok.

Zhmotnenie čerta by deťom k strachu úplne stačilo. Lenže ono je to horšie. Mamička ho pustí dovnútra, smeje sa a vymenováva pred ním detské hriechy. Znamená to, že je mamička zlá? Že ma nemá rada? Že už ma nechce? Na detskú hlavičku je toto skrátka príliš a odborníci odporúčajú strašenie čertom úplne vynechať alebo maximálne obmedziť.

Deti sa na čertov nepozerajú rovnako ako dospelí. Chýbajú im skúsenosti a ochromuje ich strach. • 

Čert do domu nepatrí

Ak máte doma menšieho školáka, neznamená to, že by ste na neho mali byť s čertom prísnejší. Dieťa je vystrašené a nijako mu nepomôžu vety ako: „Len si plač, aj tak si ťa odnesie.” Alebo: „Také veľké dievča a plače! Že sa nehanbíš!” Pravdepodobne sa rozplače ešte viac.

Podobné scény pritom nie sú nutné. Pokiaľ vám ide o dodržanie tradície, deti vopred nestrašte, ale vysvetlite im, že čert je v skutočnosti prezlečený sused. Alebo sa bežte pozrieť na mikulášsku besiedku do školy. S obzvlášť malými alebo bojazlivými deťmi rovno umiestnite na okno punčochu alebo čižmičku a v nestráženej chvíli ju naplňte. To je to pravé, milé kúzlo!

Čert může pořádně zacloumat i s celoročním zlobidlem, podle odborníků to ale žádoucí není. • 

Ak ale privolávate čerta z výchovných dôvodov, skúste to ešte premyslieť. Ani otrasené dieťa nevydrží nehnevať dlhšie ako týždeň a kedykoľvek mu potom pripomeniete čerta, znovu vyvoláte strašidelnú spomienku. Za rok touto dobou už sa dieťa podľa svojej nátury buď stiahne do seba, alebo spustí ešte väčší hurhaj. Vážne vám to stojí za to?

Ježiško

Kým strašenie čertom sa dá vyriešiť pomerne jednoducho, s Ježiškom už to taká zábava nie je. Základný paradox tkvie v tom, že deti vedieme k pravdovravnosti a za každú lož ich trestáme. Dlhé roky im ale klameme my sami v tom, že darčeky nosí Ježiško. Samozrejme to ale robíme z dobrého dôvodu – chceme, aby deti zažili magickú atmosféru Vianoc.

Problém nastáva, keď dieťa akýmkoľvek spôsobom zistí, že darčeky kupujú rodičia. Môže sa to stať objavením tajné skrýše, prerieknutím člena rodiny alebo sa to jednoducho dozvie od kamarátov v škôlke či škole.

Staršie deti skôr ocenia, ak už s nimi o Ježiškovi hovoríte na rovinu. • 

Odborníci sa v názoroch na to, kedy a ako (a či vôbec) deťom pravdu o Ježiškovi povedať, rozchádzajú. Pravdou ale je, že každé dieťa je iné, a najväčším odborníkom na to svoje ste vy.

Existujú zhruba štyri možnosti, ako postupovať:

  1. Deťom už od malička hovorte, ako to s Ježiškom je. Nebudete klamať, ale možno ich pripravíte o čaro Vianoc.
  2. Deťom povedzte pravdu vo chvíli, keď sa vám budú zdať pripravené. Odborníci túto variantu odporúčajú, pretože vás dieťa nepristihne pri klamstve a všetko mu vysvetlíte v pokoji.
  3. Deťom povedzte pravdu, keď sa spýtajú. Na rozdiel od predchádzajúcej možnosti existuje riziko, že sa všetko nepodarí vysvetliť v pokoji.
  4. Zapierať, zapierať a zapierať. Deti sa pravdu raz dozvedia, od vás to ale nebude.

Vyberte si tú najlepšiu možnosť pre vaše dieťatko. Prajeme, nech rozhovor o Ježiškovi prebehne rovnako s úsmevom ako vyberanie darčekov pomocou nášho vianočného radcu.

 

Top 5