Ako štýlovo darovať novomanželom peniaze | Blog Mall.sk

Ako štýlovo darovať novomanželom peniaze

Hrnce, brúsené sklo ani obliečky už sa ako svadobné dary nenosia. Omnoho častejšie si snúbenci želajú peniaze. Viete, akú sumu novomanželom darovať a ako ich šikovne zabaliť, aby bol svadobný dar originálny?

Voľakedy museli svadobčania dary pre novomanželov zložito vymýšľať a zháňať. Dnes to majú jednoduchšie – snúbenci buď vytvoria zoznam svojich vytúžených darov, z ktorých si hostia len vyberú a nakúpia, alebo požiadajú o peniaze. Ani s nimi to však nie je také jednoduché.

Darujte štedro, ale rozumne

Naskytá sa tu zložitá otázka: koľko máme darovať? To záleží iba na vás. Zvážte svoju finančnú situáciu a aj to, ako dobre sa s novomanželmi poznáte.

Ak ste len známi a navyše počítate každé euro, nikto od vás vysoké sumy neočakáva. Naopak, ak idete novomanželom za svedka alebo ste príbuzní, siahnite si hlbšie do vrecka. Na svadbe totiž platí: čím ste si so ženíchom a nevestou bližší, tým viac peňazí by ste mali darovať.

Keď váhate, zvoľte minimálne takú sumu, aby pokryla výdavky, ktoré do vás museli manželia na svadbe investovať – za jedlo, pitie alebo ubytovanie. Väčšinou sa počíta s 20 až 40  eur na dospelú osobu. Deti do svojich výpočtov nezahŕňajte.

Suma, ktorú novomanželom venujete, by mala aspoň približne pokryť náklady na jedlo a pitie, ktoré na svadbe skonzumujete. • 

Pod dar sa podpíšte

Nezabudnite sa vždy podpísať. Nechať na svadbe dar anonymne sa nehodí a novomanželia budú aspoň vedieť, od koho príspevok dostali a komu potom môžu poslať poďakovanie.

Ak chcete, pripojte k daru i blahoželanie, ale nie je to nutnosť. Najmä ak si dáte s balením záležať, bude dar hovoriť sám za seba.

K svadobnému daru môžete pripojiť osobné prianie alebo radu do života. Vždy by ste sa ale mali podpísať. Iba tak vám budú môcť novomanželia poďakovať. • 

7 tipov ako originálne darovať peniaze

Najjednoduchší spôsob je vložiť peniaze do obálky. Ak však chcete urobiť novomanželom radosť a venovať im darček, na ktorý nikdy nezabudnú, dajte si s úpravou a zabalením bankoviek záležať. Stačí zapojiť fantáziu alebo si vybrať z nasledujúcich tipov:

1. Originálny obraz

Vytvorte originálny peňažný obraz. Stačí bankovky vyrovnať pod sklo do rámika. A poskladať ich môžete do rôznych tvarov. Novomanželov určite potešíte, keď z peňazí vytvoríte ich dátum svadby alebo napríklad iniciály.

2. Peňažné origami

Ak ste zruční, pripravte prekvapenie v podobe origami – na internete nájdete stovky návodov. A tvary môžete prispôsobiť záujmom novomanželov.

Ak sa berú zanietení rybári, poskladajte z bankoviek malé rybičky, priviažte ich na povrázok a zaveste do malého guľatého akvária. Milovníkov zvierat potešíte napríklad poskladanou labuťou alebo motýlikmi.

Pokrčenie bankovkám nevadí – znovu sa narovnajú. S natrhnutým rožkom je to však horšie. Buďte preto pri skladaní origami opatrní a dajte pozor, aby ste bankovky omylom nenatrhli.

Origami sa často používa na svadbách ako dekorácia. Vyskúšajte ho využiť aj ako originálny spôsob na zabalenie peňažného daru. • 

3. Strom plný peňazí

V rozprávkach rastú na stromoch jaternice, na svadbách zase peniaze. Kúpte menší stromček v kvetináči. Bankovky stočte do ruličky a zaveste za povrázok alebo pomocou drôtika na vetvičky ako plody.

4. Svadobné prasiatko

Ak nie ste moc zruční alebo chystáte dary na poslednú chvíľu, využite klasickú pokladničku. Bankovky si rozmeňte na drobné mince a nasypte ich dovnútra, nech je poriadne plná.

NÁŠ TIP: Do pokladničky sa hodia iba pekné lesklé mince. Ak sú zašlé, nechajte ich cez noc odmočiť vo vode s pracím práškom. Alebo zmiešajte ocot so soľou (na pol šálky octu stačí lyžica soli) a peniaze do roztoku na chvíľu ponorte. Za okamih budú krásne lesklé.

Pokladničku môžete nakoniec ozdobiť napríklad farebnou stužkou alebo na ňu fixkou na porcelán napísať novomanželom prianie. • 

5. Truhla s pokladom

Okrem pokladničky môžete využiť aj drevenú truhlu – nezáleží, ako bude veľká. Nasypte do nej piesok, pridajte mušle, kamienky alebo hračky na piesok. A samozrejme bankovky a mince.

Ak chcete urobiť darček zábavnejším, schovajte truhlu niekde na mieste svadby. Novomanželom potom ako dar dajte iba mapu s návodom. Bude na nich, aby si svoj zakopaný poklad sami našli.

6. Tri oriešky pre novomanželov

Oriešky sa nehodia len pre Popolušku. Aj novomanželia z nich budú mať radosť. Hlavne ak ich naplníte peniazmi.

  1. Vyberte si veľké vlašské orechy a opatrne ich rozpoľte.
  2. Vyčistite vnútro od jadra a vložte do nich zložené bankovky.
  3. Škrupinky dajte naspäť k sebe a zlepte ich sekundovým lepidlom/. Buďte opatrní, nech vám lepidlo nekvapne na bankovky. 

7. Prší vám šťastie

Hovorí sa, že dážď na svadbe znamená šťastie. Zaručte ho novomanželom, i keď bude jasno. Bankovky zviažte do ruliček a pomocou nitiek priviažte zvnútra do špičky dáždnika. Ak si trúfate, môžete zavesiť aj mince. Keď potom novomanželia dáždnik otvoria, budú okolo nich poletovať peniaze ako kvapky dažďa.

Originálny dáždnik s peniazmi potom môžu novomanželia využiť aj pri svadobnom fotení. • 

A kedy je čas prísť s darčekom? Spôsobov je viac – niekedy sa dary vozia do domu nevesty ešte pred obradom. Spýtajte sa novomanželov radšej v predstihu, aké majú plány. Najčastejšie však stačí vziať dary so sebou na hostinu, kde je na ne vyhradené špeciálne miesto.

A ak si novomanželia o peniaze nepožiadali, môžete popustiť uzdu svojej kreativite a vymyslieť pre nich iný darček. Možno vám v tom pomôžu naše tipy na originálne svadobné dary.

 

Top 5