Ako osláviť Deň matiek? | Blog Mall.sk

Ako osláviť Deň matiek? Inšpirujte sa zvykmi vo svete

Kytica a čokoláda sú slovenská klasika. Ak chcete tento rok svoju maminku na Deň matiek naozaj prekvapiť, oslavujte po vzore Austrálčanov, Japoncov či Veľkej Británie. Prečítajte si, ako sviatok matiek prežívajú inde vo svete a vezmite si inšpiráciu z tamojších zvykov a darčekov.

U nás sa Deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. Spomeňte si na svoju maminku a poďakujte jej za všetko, čo pre vás urobila. S vymýšľaním oslavy alebo originálneho darčeka vám pomôžu svetové tradície. Čím maminku prekvapiť:

1. Rodinná večera podľa Francúzov

Vo Francúzsku si zo všetkého najviac užívajú dobré jedlo. Preto niet divu, že práve večera je aj klasickým darčekom pre maminky. Ak celý rok chodíte na slávnostné obedy a večere k mame, skúste tentokrát prevziať kuchárske opraty a pozvite na oplátku na večeru vy ju.

Pri varení buď stavte na istotu a pripravte to, čo má vaša mama najradšej, alebo ju prekvapte novinkou a vyberte jedlo, ktoré ešte nikdy neochutnala. Napríklad nejakú francúzsku špecialitu.

>> Nájdite si správny sviatočný recept v kuchárkach z MALL.sk. <<

Dobrú večeru robí okrem jedla predovšetkým správna spoločnosť. Nezabudnite preto na večeru pozvať aj otecka a všetkých súrodencov, nech je rodinný večer dokonalý. • 

2. Oslava v rytme hudby ako v Mexiku

Na bukrétu ruží si v Mexiku nepotrpia, Deň matiek tam oslavujú  hudbou. V daný deň znejú v uliciach kapely, ktoré hrajú tradičnú pieseň Las Mananitas – tá sa väčšinou spieva aj na narodeniny. Pripravte svojej maminke tiež deň plný radosti a hudby, napríklad jej:

  • darujte lístky na koncert obľúbenej skupiny,
  • zostavte playlist so skladbami, ktoré vám ju pripomínajú
  • alebo sami zaspievajte pesničku, ktorú má rada.

3. Darujte umenie po vzore Japoncov

V Krajine vychádzajúceho slnka oslavujú Deň matiek pomocou farieb a štetcov – predovšetkým deti sa v tento deň vrhnú na umenie a vlastnoručne namaľujú portrét svojej mamičky, ktorý jej potom venujú. V kreslení sa tam dokonca súťaží a víťazné obrázky maminiek sú vystavované po celej zemi.

Ak máte v sebe kus umelca, skúste to tiež a stvárnite svoju mamu napríklad na plátne alebo papieri. A ak si na kreslenie práve netrúfate, dajte maminku namaľovať maliarovi (napríklad podľa fotografie) alebo zorganizujte rodinné fotenie a výsledok zarámujte.

>> Všetky potreby na maľovanie nájdete na MALL.sk. <<

Deti si maľovanie maminky užívajú, nebojte sa však do tvorby obrazu pustiť aj v dospelosti. Vaša maminka dielo ocení. • 

4. Raňajky do postele à la Švédsko

Nie nadarmo patria severské krajiny k najšťastnejším národom na svete – vedia sa rozmaznávať a užívať si chvíle pohody. Čo tak šťastné ničnerobenie dopriať vašej maminke v jej deň?

Vezmite si príklad zo Švédov a začnite s rozmaznávaním hneď ráno raňajkami do postele. Pripravte napríklad:

K raňajkám nezabudnite pripojiť ešte kyticu a blahoželanie. • 

5. Kvetina ako symbol úcty (nielen) v Austrálii

V prípade Austrálčanov platí v Deň matiek jednoduché pravidlo: kvetinu do chlopne. Celý sviatočný deň preto predovšetkým mužom vykukuje z vrecka kvetina ako prejav lásky a úcty ku svojej mamičke. Vyskúšajte to tiež.

Alebo si austrálsku tradíciu zmodernizujte – dajte si vyrobiť napríklad odznak s nápisom „Vďaka, mami!” či „Mám najlepšiu mamu na svete!” a noste ho druhú májovú nedeľu pripnutý na oblečení.

6. Spoločný čas pri pečení podľa Angličanov

Vo Veľkej Británii sa Deň matiek slávi o niečo skôr než u nás – ešte pred veľkonočnými sviatkami. Tento rok tak mamičkovský deň oslávili už 31. marca. A ich tradícia? Pečenie mandľového koláča.

Inšpirujte sa tým a naplánujte pre seba a svoju maminku spoločne strávený čas v kuchyni. Začnite tým, že jej darujete dve krabice: v jednej bude kuchárska zástera s osobným nápisom alebo venovaním a v druhej nakúpené ingrediencie na prípravu koláča a recept.

Užijete si spoločné pečenie a navyše potom môžete s celou rodinou maškrtiť váš výtvor a osláviť tak Deň matiek do sýtosti.

>> Kúpte si na to cukrárske pomôcky na MALL.sk. <<

Viac než materiálne darčeky potešia spoločne strávené chvíľky. A prečo nie priamo pri pečení dobrôt. • 

A ako oslavujete Deň matiek vy? Napíšte nám do komentárov, čím sa chystáte potešiť svoju maminku.

 

Top 5