Aké vianočné darčeky nakupujú Slováci najčastejšie? | Blog Mall.sk

Aké vianočné darčeky nakupujú Slováci najčastejšie?

Vianoce sú najmä sviatkom pokoja a mieru, ale bez darčekov pod stromčekom si ich už nedokážeme ani predstaviť. Vedeli ste, že Slováci najčastejšie nakupujú až 15 darčekov a minú za ne približne 400 €?

Z prieskumu MALL.SK vyplýva, že väčšina Slovákov plánuje nakúpiť 5 - 15 darčekov. Muži nakupujú menej darčekov ako ženy a najväčšia nádielka darčekov je v rodinách s malými deťmi. Ženy sú okrem kvantity aj štedrejšie a za darčeky minú viac peňazí. V priemere ale Slováci svoju peňaženku odľahčia vianočnými nákupmi o 200 - 400 Eur.

Pýtali sme sa Slovákov, koľko toho tento rok plánujú nakúpiť. Takmer polovica sa chystá na 5 až 15 darčekov • 

Myslíme aj na seba

Viac ako štvrtina Slovákov každoročne urobí na Vianoce radosť aj sama sebe. Jedná sa najmä o vysnívané módne kúsky či hry. Ak práve nad niečím takým rozmýšľate, teraz je tá správna chvíľa - odmeňte sa a prihodťe k darčekom pre blízkych aj nejakú drobnosť pre seba.

Slováci najčastejšie nakupujú darčeky pre:

  • rodičov a starých rodičov,
  • partnera alebo partnerku,
  • súrodencov,
  • najbližších priateľov.

Ženy nakupujú darčeky častejšie než muži - a to online aj klasicky. • 

Kedy začínajú Slováci s vianočnými nákupmi?

Kto by mal rád tlačenice v obchodoch a nákupných centrách? Slováci sa ale nákupného zhonu neboja. Len 23 % opýtaných nakupuje darčeky v predstihu a začína s vianočným ošiaľom už v septembri. Najčastejšie začíname darčeky vyberať:

  • začiatkom novembra, aby sme všetko načas stihli,
  • 33 % nakupuje pravidelne až niekoľko dní pred Vianocami,
  • 41 % si vianočné darčeky rozdelí na etapy – niektoré kúsky nakúpi v predstihu, väčšinu však v decembri.

Na nákupy na poslednú chvíľu sú špecialisti muži - až 76 % necháva vianočnú výpravu za darčekmi prevažne na december a dokonca 38 % z nich nakupuje výhradne pár dní pred Štedrým dňom. Ženy sa chcú vyhnúť nákupnému stresu a nakupujú radi s predstihom – až 31 % opýtaných si odbije vianočné nákupy už v septembri.

Náš tip: Až 12 % Slovákov kupuje niektoré darčeky až po Vianociach, v čase výpredajov. Ak nemáte financie nazvyš, darujte pod stromček napríklad ručne vyrobený darčekový poukaz a samotný darček kúpite až po Vianociach.

Online nákupy sú čoraz populárnejšie

Čím bližšie sú Vianoce, tým sú obchody plnšie. Ideálnym riešením je nakupovanie darčekov z pohodlia domova – o internetových vianočných nákupoch uvažuje 70 % Slovákov. Online nákupy sú populárnejšie u žien a to najčastejšie vo veku od 30 – 39 rokov.

Podľa prieskumu MALL.SK nakupujú  elektroniku cez internet častejšie muži, ženy si zas radi objednávajú kozmetiku a drogériu, hračky, knihy či oblečenie.

Vianočným online nákupom na Slovensku kraľujú knihy. • 

Ako ste na tom s nákupom vianočných darčekov vy? Ak ešte nemáte nakúpené všetky alebo vám chýba vianočná inšpirácia, vyskúšajte nášho darčekového poradcu.

 

Top 5