9 tipov, ako šikovne zabaviť deti pri čakaní na Ježiška | Blog Mall.sk

9 tipov, ako šikovne zabaviť deti pri čakaní na Ježiška

„Mama, kedy už príde Ježiško?” Otázka, ktorú od svojich detí počujete na Štedrý deň každých päť minút. Skráťte deťom nekonečné okamihy pri čakaní na večernú nádielku. Poradíme vám, ako malých nedočkavcov zabaviť.

Kým inokedy čas uteká ako splašený, tento deň v roku sa neskutočne ťahá. Čakanie na zotmenie, slávnostnú večeru i zazvonenie Ježiška…Kým rodičia majú plné ruky práce s prípravami, deti sa nemôžu dočkať darčekov.

Ako malých nezbedníkov zabaviť? Vždy máte možnosť vašu ratolesť posadiť k televízii a púšťať jej jednu rozprávku za druhou. Nasledujúce triky vám ukážu, že to ide aj inak. 

A možno sa vám budú hodiť aj pri vianočných prípravách, keď budete potrebovať pokoj pri veľkom upratovaní alebo pečení koláčikov.

1. Vystrihovanie vločiek na okno

Anjelikovia, svietniky alebo papieroví snehuliaci zdobia váš byt už od začiatku decembra. Možno ste ale s vianočnou výzdobou zabudli na detskú izbičku. Využite to. Nechajte deti, aby si skrášlili svoje kráľovstvo napríklad snehovými vločkami z papiera, ktoré si môžu vylepiť na okná.

Pomôžte deťom zložiť papier alebo obrúsok. Ak už ste od svojich školských rokov zabudli ako na to, mrknite na internet. Návodov je tam veľa. Vystrihovať už deti zvládnu samé. A vy využite chvíľku, ktorú máte len sami pre seba – na posledné úpravy, balenie darčekov alebo napríklad dorábky v kuchyni.

S vystrihovaním papierových vločiek sa deti môžu hrať celé popoludnie. Okná vášho bytu budú navyše zdobiť originálne ručné diela. • 

2. Kreslenie podľa kolied

Už chýba len dopiecť posledný druh koláčikov a Vianoce sa môžu začať. Lenže vaši malí nedočkavci sa stále motajú v kuchyni a nenechajú vás v pokoji pracovať. Odlákajte ich napríklad koledami.

Nachystajte im v izbičke papiere a pastelky a pustite v rádiu vianočné pesničky. Dajte deťom za úlohu, aby podľa kolied kreslili obrázky. Tie potom môžu po večernej nádielke schovať pod stromček ako poďakovanie Ježiškovi za všetky krásne darčeky, ktoré dostali.

3. Hľadanie darčeka od Ježiška

Nechajte ráno za oknom list od Ježiška, kde deťom píše, že sa už teší na večernú nádielku a že im už vopred nechal niekde v izbičke alebo na záhrade malú drobnosť. Uvidíte, že hľadanie predčasného vianočného prekvapenia deti nadchne a na nejakú dobu zabaví.

Darček schovajte napríklad pod posteľ alebo do skrine medzi oblečenie, nech dá hľadanie vašej ratolesti trošku zabrať. Môže to byť úplná maličkosť. Trebárs jabĺčko, ktoré podľa tradície večer spoločne rozkrojíte.

Ak potrebujete deti zabaviť na dlhší čas, môžete im napríklad nadeliť nejakú spoločenskú hru alebo puzzle, pri ktorých vydržia sedieť hodiny, a vy zatiaľ môžete nerušene obaľovať kapra alebo zdobiť vianočnú tabuľu.

Prekvapte deti na Štedrý deň tajomným odkazom a predčasným darčekom od Ježiška. Hľadať ho môžu u seba v izbičke alebo v záhrade za domom. • 

4. Vyrábanie ozdôb

Nič deti nepoteší tak, ako stromček skrášlený ich vlastnoručne vyrobenými ozdobami. Vložte do detí dôveru a zapojte ich do vianočných príprav naplno. Tvoriť môžu napríklad originálne korálkové anjeliky, ktoré podľa nášho návodu hravo zvládnu aj deti.

Ak sú deti ešte malé alebo ich jemné ručné práce veľmi nebavia, jednoducho ich rozptýľte výrobou vianočnej reťaze na stromček, ktorú zvládne každý. A fantázii sa medze nekladú. Použiť môžete papierové prúžky, sušené ovocie, citrónovú kôru či popkorn.

Vymeňte tento rok kupované vianočné ozdoby za domáce. Originálne reťaze na stromček vyrobíte z papiera, ovocia alebo popkornu. • 

5. Kreslenie šípok pre Ježiška

„A mami, trafí k nám vôbec Ježiško?” Uistite deti, že sa Ježiško v mape vyzná a trafí všade. A aby boli deti pokojné, navrhnite im, nech pre Ježiška vytvoria v byte šípky, podľa ktorých sa dostane až k samotnému stromčeku.

Dajte im voľnú ruku. Šípky môžu vystrihovať z farebného papiera, kresliť na malé lístočky, číslovať alebo napríklad nechávať v jednotlivých miestnostiach rôzne odkazy. Zabavíte ich na celé popoludnie a sami môžete dokončovať vianočné prípravy. 

6. Pomáhanie s prípravami

Štedrý večer sa rýchlo blíži a vy ešte nemáte všetko hotové. Nechajte svojich potomkov, nech priložia ruku k dielu. Obaľovanie odrezkov alebo chystanie príborov na sviatočný stôl zvládnu aj tí najmenší.

Deti sa zabavia a vy získate zdatných pomocníkov. Vaše ratolesti potom budú mať z večera dvojnásobnú radosť, pretože ho pomáhali chystať.

Prizvite si do kuchyne malých pomocníkov. Z hrania sa s lepkavým cestom alebo obaľovania odrezkov budú deti nadšené. • 

7. Vystrihovanie betlehemu

Viete, koľko postáv sa zišlo v Betleheme, aby sa pozrelo na malého Ježiška? Dosť na to, aby vám pomohli zabaviť deti na celé popoludnie a vy ste mali čas na generálne vianočné upratovanie či maratón vianočného pečenia. 

Ježiška, troch kráľov, zvieratká aj všetky ostatné postavy môžu deti nakresliť samy. Ak nie sú také zručné, nájdite šablóny jednotlivých postáv na internete a vytlačte ich. Deti ich potom vyfarbia a vystrihnú. Keď figúrky podlepíte tvrdým papierom a špajľou, môžete ich zapichnúť do polystyrénu a vytvoriť tak originálny 3D model.

8. Zdobenie stromčeka

Možno ste boli zvyknutí zdobiť stromček už 23. decembra. Čo trochu pozmeniť tradíciu a počkať so zdobením až na Štedrý deň? Vaše dietky tak budú mať popoludní o zábavu postarané a vy medzitým môžete dobaliť posledné darčeky. 

9. Hranie divadla

Ak máte doma malých hereckých nadšencov, neváhajte zapojiť do sviatočného dňa trochu divadelného umenia. Navrhnite deťom, nech využijú Štedrý deň k nacvičeniu originálneho zimného predstavenia, ktoré zahrajú napríklad druhý deň na návšteve u starých rodičov.

Celý deň budú vo svojich izbách pilovať dialógy, vy budete mať čas na všetky záverečné prípravy a všetci si tak užijete pokojné a pohodové Vianoce s úsmevom.

 

Top 5