7 originálnych nápadov na adventný kalendár, z ktorého budú deti paf | Blog Mall.sk

7 originálnych nápadov na adventný kalendár, z ktorého budú deti paf

Čakanie na Ježiška si každý rok skracujeme maškrtením čokolády z adventných kalendárov. Vneste tento rok do adventu trochu prekvapenia – nadeľujte namiesto čokoládových figúrok nečakané zážitky.

Originálny kalendár môžete naplniť všetkým, čo vašim deťom vyčarí úsmev na tvári – od rozprávkových príbehov až po dobrodružné bojovky. Nevšedným výrobkom tak potešíte napríklad malých cukrovkárov alebo alergikov, ktorí si pri klasických čokoládových okienkach neprídu na svoje.

Množstvo netradičných adventných kalendárov bez sladkostí dostanete aj v obchodoch – pre chlapcov sú plnené figúrkami z lega alebo drevenými vláčikmi, pre dievčatá zase plastelínou či šperkami.

Pre niekoho ale môže byť prekážkou ich vysoká cena. Svoje deti navyše poznáte najlepšie vy sami a veľmi dobre viete, čím im urobiť radosť. Nechajte sa inšpirovať a vyrobte deťom nevtieravý kalendár na mieru, ktorý v žiadnom obchode nenájdete.

1. Kalendár plný zážitkov pre malých neposedníkov

Netrpezlivým deťom najlepšie skrátite čakanie na Ježiška aktívnom programom. Darujte svojim potomkom zážitkový adventný kalendár a vymyslite spoločnú aktivitu na každé popoludnie až do Štedrého dňa.

Na decembrové všedné dni naplánujte napríklad spievanie kolied, zdobenie perníkov alebo korčuľovanie. Víkendový zážitkový program potom môže obsahovať aj časovo náročnejšie aktivity ako napríklad výrobu kŕmidiel pre vtáčiky, návštevy vianočných trhov alebo zdobenie stromčeka pre lesnú zver.

Dvadsaťštyri ceduliek s popisom adventných zážitkov očíslujte. Dajte ich do obálky alebo zmotajte do rolky, oviňte stužkou a zaveste napríklad na špagátik nad okno.

Zážitkovým adventným kalendárom urobíte deťom radosť, zároveň ich však zapojíte do vianočných príprav, ako je zdobenie perníkov alebo zimné kŕmenie lesných zvierat. • 

2. Adventný čas plný rozprávok

Ak je vaše dieťa knihomoľ alebo nezaspí bez rozprávky na dobrú noc, nadeľte mu na začiatku decembra rozprávkový adventný kalendár.

Nakreslite do obálok ilustrácie knižných príbehov, ktoré budete malým deťom pred spaním predčítať. Môžete ich tiež vždy večer nechať hádať podľa obrázku, ktorá rozprávka je v daný deň na rade. Výber je prakticky neobmedzený – prvého decembra to môže byť klasická Šípková Ruženka, na Štedrý deň napríklad rozprávanie o Snehovej kráľovnej.

Väčším deťom neváhajte kúpiť napríklad elektronickú knihu. Príbeh vytlačte a každý deň nadeľte v adventnom balíčku jednu kapitolu. Než príde Ježiško, bude mať knihu kompletnú.

3. Obrazový kalendár pre detských umelcov

Máte doma malého Picassa alebo Da Vinciho, ktorý pokreslí každú plochu, ktorú v byte nájde? Nechajte vyniknúť jeho tvorivú stránku naplno a darujte mu kreatívny adventný kalendár.

Do balíčka číslo jedna dajte papier s nakreslenou zimnou krajinou alebo zasneženým lesom. Každý ďalší deň potom váš potomok rozbalí samolepku, ktorú nalepia na ľubovoľné miesto do obrázka a tým bude vytvárať vlastné originálne umelecké dielo.

Samolepky môžu zobrazovať prakticky čokoľvek. Zvlášť malé deti tak môžete učiť názvy druhov zvierat alebo pomenovanie rôznych vecí.

Ak vaše deti radi tvoria, vyrobte im adventný kalendár na mieru, v ktorom sa môže ich umelecká duša vyblázniť. • 

4. Adventné bojovky pre malých dobrodruhov

Ak máte doma malých dobrodruhov, popustite uzdu fantázie. Vymyslite pre nich bojovkový adventný kalendár v štýle hľadania zakopaného pokladu. Darček, ktorý na ostatné deti čaká priamo zabalený v vrecúšku v kalendári, si musia dobrodružní nadšenci najprv sami nájsť.

Do jednotlivých škatuliek vložte napríklad fotku miesta, kde sa v daný deň prekvapenie nachádza. Doviesť ich k cieľu však môže aj rýmovaný pomocník alebo tajný kód: „Kde sa v bubne špina perie, tam sa darčekov hora derie.“ Akonáhle si malý nezbedník prečíta nápovedu, bude utekať do kúpeľne.

Do práčky potom môžete ukryť úplnú maličkosť, ovocie alebo napríklad vrecúško orechov. Deti budú mať aj tak najväčšiu radosť z lúštenia záhady. Dajte ale pozor, aby v zápale hry neodhalili vaše špeciálne miesto na skrývanie vianočných darčekov. Pracujte radšej len s určitou časťou domu – tam sa adventné prekvapenia nachádzať môžu.

5. Kto sa hrá, nehnevá až do Vianoc

Hračkový adventný kalendár je ideálnym darčekom pre deti, ktoré sú vášnivými zberateľmi najrôznejších figúrok alebo drobných plyšových hračiek.

Či už majú v izbe zbierku drakov alebo plyšových medveďov, v období adventu môžete ich výstavku rozšíriť hneď o dvadsaťštyri nových kúskov.

Starším deťom potom darujte napríklad hry, ktoré v ich izbičke chýbajú. Pexeso, mikádo, karty alebo domino sú len niektoré z drobností, ktoré môžete zabaliť do krabičiek, očíslovať a vyskladať na seba napríklad do tvaru stromčeka v detskej izbičke. Každý podvečer až do Štedrého dňa tak budú deti hľadať nové prekvapenia.

Drobná hračka poteší každé dieťa. • 

6. Predvianočné darčeky po kúskoch

Ak máte chuť deti trošku potrápiť a napínať, vytvorte adventný kalendár z jednotlivých dielikov, ktoré napokon spoločne poskladajú celý darček.

Využiť môžete napríklad puzzle. Do každého z dvadsiatich štyroch okienok adventného kalendára zaveste vrecúško napríklad s desiatimi kúskami skladačky. Kompletného obrázku sa tak dieťa dočká až na Štedrý deň. Podobne môžete rozdeliť na malé kôpky napríklad lego alebo stavebnicu.

7. Úlohový kalendár pre zvedavé deti

Deťom často nechýba bujná fantázia a predstavivosť, ktoré môžu prejaviť napríklad pri plnení špeciálnych adventných úloh.

Vymyslite zapeklité a zábavné vianočné zadania, pri ktorých sa spolu s vašimi deťmi pobavíte. Môžu dostať za úlohu kresliť obrázok podľa koledy, vymýšľať darček pre svoju obľúbenú rozprávkovú postavu alebo vymýšľať, aké predmety sa učí lesná zver vo zvieracej škole. Fantázii sa medze nekladú.

Dvadsaťštyri úloh napíšte na papier a zložte do malých kartičiek, ktoré obviažete špagátikom a zavesíte trebárs na vetvičku alebo na ozdobený vešiak na šaty.

Vymyslite pre deti najrôznejšie úlohy, ktoré môžu v adventnom čase plniť. Úlohy vyberajte podľa toho, čo vaše deti baví. • 

Po poslednom darčeku v adventnom kalendári prichádza na rad ďalšie prekvapenie – pod vianočným stromčekom. Potešte svojich blízkych a darujte im originálne darčeky. Vyberať ich môžete už teraz z pohodlia vášho domova. Využite nášho vianočného poradcu a užite si Vianoce s úsmevom.

 

Top 5