6 tipov na netradičnú mikulášsku nádielku, z ktorej budú deti nadšené | Blog Mall.sk

6 tipov na netradičnú mikulášsku nádielku, z ktorej budú deti nadšené

Každý rok dostávajú deti na Mikuláša hŕbu sladkostí. Dajte si tento rok na výbere mikulášskej nádielky záležať a vyrobte niečo, čo medzi desiatkami čokoládových figúrok zaručene vynikne. Prekvapte deti domácimi pochúťkami, po ktorých sa len tak zapráši.

1. Domáca čokoláda na špajli

Čokoládové maškrty nesmú v mikulášskej nádielke chýbať. Kupované figúrky ale nie sú najzdravšie, často totiž obsahujú len malé percento kakaa. Vyrobte si vlastnú čokoládu, po ktorej sa budú deti oblizovať.

Na vlastnoručne vyrobenú 80% čokoládovú dobrotu vám stačia len dve ingrediencie:

  • 300 g nepražených drvených kakaových bôbov,
  • 75 g trstinového cukru.

Drvené kakaové bôby najprv vysypte na panvicu a zľahka ich nasucho opražte. Rozohrejú sa a bude sa vám s nimi lepšie pracovať. Ešte teplé ich presypte do mixéra, pridajte k nim cukor a ďalej mixujte. Boby sa tým zahrievajú a zmes získava tekutú čokoládovú konzistenciu.

Hotovú čokoládu vlejte do formičiek. Doprostred zapichnite špajdľu – počkajte na správny okamih, keď sa špajľa v čokoláde udrží sama. Čokoláda nesmie byť úplne tekutá, aby vám špajľa nepadala k strane, ale ani úplne stuhnutá. Deti potom môžu drievko strčiť do horúceho mlieka a vychutnať si tak originálne rozpustné kakao.

Mikulášsku nádielku oživí domáca čokoláda na špajli. Teplú zmes ale môžete vyliať aj na papier na pečenie a vyrobiť vlastnú tabuľku čokolády. • 

2. Sušené ovocie a oriešky

Okrem čokolády pribaľte deťom do výslužky aj trochu zdravého maškrtenia. Čerstvé ovocie doplňte napríklad plným sáčkom sušených plodov. Pomôže vám v tom domáca sušička potravín, v ktorej rýchlo vyrobíte krížalky z jabĺk, hrušiek, ale aj z ananásu, banánu alebo marhúľ.

Ak prístroj nemáte, nezúfajte – ovocie usušíte aj v rúre alebo pri krbe. A keby ste to do Mikuláša nestihli, môžete zájsť do obchodu a kúpiť sušené maškrty tam. Nakúpte tiež oriešky.

Chrumkavé maškrty totiž obsahujú veľa vlákniny, zlepšujú imunitu, pamäť a navodzujú dobrú náladu. Aby bolo vaše dieťatko zdravé a spokojné, naberte mu mix vlašských a lieskových orechov, mandlí, kešu aj pistácií.

Okrem čokolády je neoddeliteľnou súčasťou mikulášskej nádielky i ovocie. Darujte ho napríklad v podobe zmesi sušených plodov a orechov. • 

3. Adventné perníčky

Vyhnite sa tento rok keksíkom z obchodov a vyrobte pre deti vlastné voňavé maškrty v podobe domácich perníčkov. Budete na ne potrebovať:

  • 150 g práškového cukru,
  • 400 g hladkej múky,
  • 100 g masla,
  • 2 vajcia,
  • 2 lyžice medu,
  • 2 lyžičky perníkového korenia,
  • 1 lyžičku sódy.

Najprv zmiešajte cukor s vajcami a zmäknutým maslom. Do zmesi pridajte med a perníkové korenie. Nakoniec vmiešajte múku so sódou a vypracujte z hmoty hladké cesto. Nechajte ho chvíľu oddýchnuť v chladničke.

Cesto vyvaľkajte na doske a vykrajujte z neho rôzne tvary. Pečte v rúre na 180 °C po dobu asi 10 minút.

Predvianočnú atmosféru i mikulášsku nádielku dokreslíte najlepšie vôňou domácich perníčkov. • 

Hotové perníčky môžete tiež ozdobiť číslami a darovať ich v krabici ako originálny adventný kalendár. Váš potomok potom môže hľadať kúsky so správnym dátumom a bude mať malú maškrtu na každý deň až do Štedrého dňa.

4. Domáce želé cukríky

Ak nie ste nadšení z kupovaných cukrových sladkostí a zároveň nechcete deťom odoprieť  sladké cukríky, máme pre vás riešenie. Vyrobte pre nich zdravšie domáce želatínové cukríky, ktorých sa nebudú môcť nabažiť. Nachystajte si:

  • ½ hrnčeka ovocnej šťavy (vylisovanej alebo z kompótu),
  • 4 lyžice želatíny v prášku,
  • 3 lyžice medu.

Ovocné šťavy vlejte do kastrólu. Prisypte želatínu a nechajte šťavu, nech ju nasaje. Potom zmes ohrejte na plameni, ale nenechajte dôjsť až k varu. Akonáhle sa želatína rozpustí, oslaďte ju medom.

Aby ste urobili malému nezbedníkovi radosť, pripravte cukríky v jeho obľúbenej farbe. • 

Mierne stuhnutú zmes nalejte do formy a nechajte niekoľko hodín tuhnúť. Potom už len vylúpte jednotlivé tvary z formičiek alebo nakrájajte na menšie kocky. Cukríky môžete nasypať do ozdobného vrecka alebo pohára.

5. Jedlé gaštany

Prekvapte deti pečenou pochúťkou. Nadeľte im od Mikuláša jedlé gaštany, ktoré si potom môžete spoločne pripraviť. Obsahujú nepreberné množstvo vitamínov aj minerálov, podporujú činnosť mozgu, obličiek i srdca. Deti si navyše obľúbia ich ľahko sladkastú chuť.

Gaštany môžete pripravovať vo vriacej vode v hrnci, ale aj na panvici alebo v rúre. Každý kúsok narežte na vypúlenej strane do kríža, ryhy by mali byť dlhé 2 centimetre. Nasypte ich na panvicu alebo dajte do rúry na 200 °C a pečte asi 10 minút, kým nestmavnú a šupka nezačne pukať.

Okrem sladkostí dajte do vrecka s dobrotami i tradičnú zimnú pochúťku – jedlé gaštany. Ich príjemnú sladkastú chuť deti ocenia. • 

6. Pečený čaj

Pripravte pre deti originálnu náhradu cukríkov a čokoládových maškŕt – domáci pečený čaj. Uvidíte, že im pri večerných domácich úlohách alebo sledovaní obľúbenej rozprávky príde na chuť. Horúcu nádielku zvládnete nachystať za hodinku. Budete potrebovať:

  • 1 kg ovocia podľa vlastnej chuti,
  • 500 g trstinového cukru,
  • pol lyžičky škorice,
  • 6 klinčekov,
  • 1 badián.

Vybrané ovocie umyte, nakrájajte na kúsky a vložte do hlbokého pekáča alebo zapekacej misy. Ideálnou kombináciou sú jablká, pomaranče a citróny. Riaďte sa tým, čo majú vaše deti najviac radi. Variť môžete aj z brusníc, ananásu alebo napríklad sliviek.

Pekáčik zakryte vekom a nechajte piecť asi 45 minút. Ovocie pustí šťavu a zmäkne. Nakoniec pokrievku odklopte a nechajte ďalších 15 minút dorobiť. Nezabudnite počas pečenia niekoľkokrát zmes zamiešať. Nakoniec ju prelejte do pripravených zaváracích pohárov a Mikuláš môže prísť.

Náhradou za sladkosti môže byť domáci pečený čaj, ktorý môžete pripraviť z akéhokoľvek ovocia. Stavte napríklad aj na exotiku, ako je kivi, ananás alebo mandarínky. • 

Neposlušným deťom pridajte k výslužke ešte uhlie alebo zemiaky, aby mali motiváciu sa polepšiť. Tým poslušným už môžete začať vyberať vianočné darčeky. Vyskúšajte napríklad nášho vianočného poradcu, nakupujte z pohodlia domova a užite si pokojné Vianoce s úsmevom.

 

Top 5