MALL.SK a nadácia TV JOJ pomáhajú:príbehy skutočných hrdinov | Blog Mall.sk

MALL.SK a nadácia TV JOJ pomáhajú:príbehy skutočných hrdinov

Nedokážeme pomôcť každému, kto by to potreboval. Ale sme radi, že spolu s Nadáciou TV JOJ môžeme uľahčiť život aspoň niektorým. Pretože ženy, ale aj muži, ktorí sami vychovávajú deti, patria medzi tých najzraniteľnejších.

Za zatvorenými dverami bytov v našom okolí sa skrýva mnoho osudov, o ktorých vieme príliš málo. Žijú tam ľudia, ktorí sa možno vonku usmievajú a srší z nich dobrá energia, ale v skutočnosti ich život skúša tak, že si to ani nedokážeme predstaviť.

Krutá daň za život s tyranom

Život s otcom, ktorý si manželku pletie s boxovacím vrecom, sa podpísal na živote celej rodiny. Svoju ženu a deti týral a zanechal im dlhy. Ale ublížil im omnoho viac.

Paťka má dve krásne deti. S ich otcom sa rozviedla a bolo to hrozné obdobie. Napadol ju a psychicky terorizoval. Odsúdili ho za ublíženie na zdraví a nebezpečné vyhrážanie. Ostali jej po ňom len dlhy. Viac však platia deti. Majú problémy so spánkom, epilepsiu... a to je len zlomok toho, čo ich trápi.

Po živote s tyranom neutrepela len psychika, ale žiaľ aj fyzické zdravie detičiek. • 

Najväčší sen? Vlastná izbička

Väčšina detí píše Ježiškovi dlhánske listy a celé mesiace pred Vianocami si odkladajú strany z katalógov, aby mu ukázali, po čom najviac túžia. A potom sú tu deti, ktoré veria, že raz budú mať vlastnú izbu a v dome kúpeľňu.

Iveta to nemá v živote ľahké. Sama trpí neurologickým ochorením, ale aj tak si našla aspoň prácu na doma, aby dala svojmu synovi šancu na trochu lepší život. Vychováva ho len s pomocou rodičov. Žijú u nich v prístavbe, v jednej izbe. Nemajú ani kuchyňu, ani kúpeľňu a všetko, čo zarobí, stačí len na jedlo.

Trápenie, ktoré nekončí

Diagnóza – detská mozgová obrna – neznamenala pre mladú mamičku Kristínu – koniec bolestných prekvapení. Ale ani to pre nich neznamenalo, že by sa vzdali.

Prvé mesiace Peťkovho života boli ťažké. Pri pôrode totiž utrpel krvácanie do mozgu. Trvalo dlho, kým sa naučil sedieť, loziť, chodiť. To, čo dokážu zdravé detičky úplne samozrejme, sa musí on doslova naučiť. 

Diagnóza ťažkej choroby nemusí znamenať koniec. Ak ale nespolupracuje poisťovňa, zmení sa na ešte oveľa ťažší boj. • 

Budem chodiť! Raz budem!

Diagnóza detská mozgová obrna nemusí znamenať koniec. Ale ak poisťovňa neprepláca liečenia, ktoré by pomohli, je to... skoro koniec.

Zarka sa na svet vypýtala veľmi skoro, už v piatom mesiaci tehotenstva, mala len 700 gramov a dlhé mesiace strávila v inkubátore. Dnes z nej už 3-ročné krásne dievčatko, ale s viacerými diagnózami, z nich najzávažnejšia je detská mozgová obrna. Zarka nechodí, nerozpráva, stále potrebuje plienky, sama sa nenaje.

Moja babka je ako moja mama

Hovorí sa, že chudoba cti netratí. A je to pravda. Ale rovnako je pravda, že deti dokážu byť veľmi kruté, ak sa nemáte podobne dobre ako ony.

Kajka mala len 8 mesiacov, keď sa o ňu musela začať starať jej babka, Bea. Jej rodičia totiž podľahli drogám. Dnes má 12 rokov a žijú z 270 eur. Učí na samé jednotky, ale keď sa v ich malom meste začalo o jej rodičoch znova hovoriť, nemala to so spolužiakmi to nemala ľahké.

A zrazu ostala na všetko sama...

Stretla muža, ktorý bol celý jej život. Otehotnela a bola najšťastnejšia na svete. A potom oňho prišla.

Janka stratila partnera a ostala sama s niekoľkomesačným synčekom. Zo dňa na deň. Nemá nárok ani len na vdovské a mala by vyžiť z 245 eur. A keďže žije na ubytovni, rozhodne to nemôže stačiť.

Keď malé deti prídu o otecka potrebujú ešte viac lásky, starostlivosti a opatery. Ich mamička však taktiež zostala úplne sama. • 

Stratili otca. Nemusia stratiť aj budúcnosť

Kým má človek po boku partnera, verí, že všetko sa dá vyriešiť. Keď ho stratí, uvedomí si, že môže prísť ešte o oveľa viac. A nielen on. Aj deti.

Keď stratili otca, ich život sa začal rozsypávať. Najstarší syn prepadol drogám a obaja mladší jeho smrť nesú tiež veľmi zle. Pani Szilvia žije len z príspevkov a všetko spolu je to iba 240 eur. Napokon sa jej podarilo nájsť miesto upratovačky v psychiatrickej liečebni, ale to nestačí.

Toto sú len niektoré z rodín, ktorým sa tento rok spolu s Nadáciou TV JOJ aspoň trochu zjednodušiť život. Rodiny, ktoré to najviac potrebujú, však môžete podporiť aj vy zaslaním SMS na číslo 855 v hodnote 3 eur v sieti všetkých operátorov.

Ďakujeme!

 

Top 5