Blog Mall.sk - 7 zásad, vďaka ktorým sa vám pri búrke nič nestane

Čo robiť pri búrke?

Blesk trvá iba štvrť sekundy, ale aj za túto chvíľku je schopný napáchať poriadnu neplechu. Máme pre vás rady, ako bezpečne prečkať búrku vonku i doma.

Kontrolujte predpoveď

Možno sa vám to zdá ako samozrejmosť, ale len málokto starostlivo sleduje predpoveď počasia. Poveternostné podmienky sa pritom môžu zmeniť z hodiny na hodinu. Pokiaľ na deň vášho výletu hlásia búrky, radšej zmeňte plány.

Ak sa búrky vyskytnú počas vášho výletu náhle, je dôležité, aby ste konali včas a našli vhodné prístrešie. Pre sledovanie búrkových mrakov je skvelá napríklad aplikácia SHMUDroid Slovenského hydrometeorologického ústavu.


Náš tip: Počítajte čas medzi hromom a bleskom. Búrka je najnebezpečnejšia pri oneskorení 9 sekúnd a menej, to je maximálne 3 kilometre od vás. Ak sa čas skracuje, znamená to, že búrka postupuje k vám.
Chystáte sa na neskoršiu dovolenku? Pri búrke sa držte dalej od vodných plôch - od mora aj od bazéna. • 

Vyhnite sa otvoreným miestam

Keď už vás búrka dostihne a nedá sa nič robiť, neostávajte na otvorenom priestranstve. Schovajte sa ideálne do stabilnej budovy s bleskozvodom, choďte napríklad do blízkej krčmy.

Ak vás náhodou búrka chytí na otvorenej lúke a nemáte sa kam schovať:

  • neutekajte, blesk vás doženie raz dva,

  • podrepnite a búrku prečkajte s nohami pri brade a rukami na ušiach,

  • neľahajte si na zem, aj premočená zem pôsobí ako vodič,

  • v skupine sa od seba držte na 3 metre.


Náš tip: Ak napočítate medzi hromom a bleskom 30-sekundové oneskorenie, búrka je od vás 10 kilometrov ďaleko. To už ste v bezpečí a môžete sa vydať domov.

Preč od stromov a vedenia

Neschovávajte sa pod osamotenými stromami, ktoré priťahujú blesky ako magnet. A ak ste vo vyvýšenom lese, skúste zliezť nižšie.

Vyhýbajte sa aj stĺpom elektrického vedenia. Z tých môžu navyše kvôli silnému vetru spadnúť drôty, a aj tie bývajú pod napätím.

Ako vodič funguje aj skalná stena alebo stena bez bleskozvodu.

Stan vás síce pred dažďom spoľahlivo ochráni, ale počas búrky v ňom nebudete v stopercentnom bezpečí. Ukryte sa radšej v najbližšej chate alebo krčme. • 

Z vody von

Blesky vodu milujú, pretože skvele šíri elektrický výboj. Ak ste pri rybníku alebo pri potoku, pri búrke sa nikdy nekúpte a rýchlo bežte ďalej od brehu. Pred bleskom vás neuchráni ani loďka, pri prvých známkach blížiacej sa búrky preto radšej doplávajte k brehu a bežte sa schovať. Rovnako tak sa doma vyhnite sprchovaniu alebo umývaniu riadu.

Nepúšťajte šarkany

Šarkany sú počas búrky nebezpečné. Taký poletujúce šarkan môže chytiť výboj raz dva. Hasiči odporúčajú, aby ste odolali svoje obľúbené jesennej aktivite a počkali, kým bude pekné počasie. Dôkladne o tom tiež poučte svoje deti.

Vedeli ste, že ani dáždník nie je tou ideálnou ochranou pred búrkou? Je totiž kovový a preto priťahuje blesky. Na voľných priestranstvách radšek použite starý dobrý pršiplášť. • 

Vyberte si pršiplášť podľa predstáv >>

Dbajte na bezpečnosť aj doma

Ak ste pri búrke doma, nie je to záruka výhry. Stále myslite na pár zásad.

  • Bezpečný dom je len taký, ktorý má v poriadku hromozvod. Nechajte si ho preto skontrolovať odborníkom aspoň raz za päť rokov.

  • Váš dom je napojený na elektrické vedenie, ktoré k vám blesk ľahko privedie aj z diaľky niekoľkých kilometrov. Majte na pamäti, že len vypnúť istič nestačí - aby sa vaše spotrebiče nezničili, vypojte ich zo siete. Platí to aj pre počítač a televíziu.

  • Pri búrke vždy zatvorte okná.

Auto vás ochráni

V prípade, že idete autom, nemusíte mať strach, blesky vám neublížia. Stačí zavrieť okná. Myslite tiež na to, že pri búrke fúka veľmi silný vietor. Dávajte preto pozor na padajúce stromy.

 

Top 5