Zatočte s alergiami a užite si tohtoročnú jar naplno | Blog Mall.sk

Zatočte s alergiami a užite si tohtoročnú jar naplno

Niekto víta príchod jari s nadšením, iný už sa desí slzavých očí, plného nosa a opuchnutej tváre. Jarné alergie trápia skoro pätinu našej populácie, ale nie je nutné sa im poddávať. Pri dodržiavaní pár pravidiel odznejú rovnako rýchlo, ako nastúpili.

Opuchnutá tvár a plný nos sú reakciou tela, ktoré sa prehnane bráni proti potenciálne nebezpečným látkam. Najhoršia je situácia na jar, kedy rozkvitajú tisíce rastlín. Jarnými alergiami preto často trpia aj tí, ktorí po zvyšok roka žiadne ťažkosti nemajú.

Prvý boj prebieha už u vás doma

Každý alergik musí myslieť na to, že peľ, roztoče, prach a ďalšie alergény nestriehnu len vonku – dostanú sa tiež k vám domov. A práve tomu musíte zabrániť.

Vetrajte večer, v noci alebo skoro ráno. V noci je množstvo alergénov vo vzduchu najnižšie, naopak cez deň najvyššie. Ak sú už noci teplé, majte okno otvorené počas spánku, ale po prebudení ho zatvorte.

Pravidelne vetrajte obliečky. Posteľná bielizeň a matrace sú útočiskom roztočov, prachu a plesní. Preto hneď po prebudení svoje obliečky rozprestrite a nechajte preschnúť. Každý víkend ich potom cez deň rozložte na slnku. Zvážte tiež, či si nekúpiť posteľnú bielizeň pre alergikov.

Zbavte sa kobercov, záclon aj závesov, v ktorých sa hromadí prach. Na zem radšej položte plávajúcu podlahu, miesto záclon a závesov zvoľte hliníkové žalúzie. Sú elegantnejšie aj praktickejšie.

Zadovážte si čističku vzduchu. Ale naozaj kvalitnú - s HEPA filtrom a ionizátorom. Ten zvýši počet aniónov vo vzduchu a vytvorí vo vašom byte podobne príjemné prostredie, aké je vonku po búrke. Pokiaľ máte doma veľmi suchý vzduch (pod 40% vlhkosti), vyskúšajte tiež zvlhčovače.

Čističky vzduchu s ionizátorom vytvárajú podobné ovzdušie, aké je vonku po búrke. • 

Nainštalujte si na okná sieťky proti hmyzu. Nielen preto, aby ste v noci mohli otvárať okno dokorán, ale sieť s drobnými očkami zastaví veľa peľu a prachu skôr, než vám vletí do izby.

Pravidelne upratujte. Nemusíte vykonávať generálne upratovanie, ale aspoň raz za týždeň povysávajte a utrite prach. To platí aj pre elektroniku – typicky stolný počítač – ktorý svojimi vetrákmi nasáva prach a stáva sa jeho semeniskom.

Prispôsobte svoj pohyb vonku

Je jasné, že aj keď svoj domov vyladíte do dokonalosti, občas musíte chodiť von. Vychádzky však taktiež môžete upraviť tak, aby vás alergie trápili čo najmenej.

Von choďte po daždi či za chladnejších dní. Alergénov je vo vzduchu najviac počas teplých, veterných a suchých dní. Najhoršie sú obdobia, kedy panuje vlna niekoľkotýždňových horúčav. V takej dobe sa snažte obmedziť pohyb vonku na minimum. Alebo ...

... vyrazte na dovolenku. Ak viete, že najviac trpíte počas prvého týždňa v máji, proste si na tento termín naplánujte dovolenku. Pri mori, na horách alebo napríklad v Moravskom krase. Výlety po jaskyniach vášmu organizmu pomôžu.

Choďte do lesa alebo k vode. Tu je alergénov najmenej, naopak polia či lúky sú pre vás najhoršie. Tým sa oblúkom vyhýbajte. Ak máte radi mestskú turistiku, vyrazte do centra mesta. V betónovej džungli na vás príliš alergénov nečíha.

Jarná rozkvitnutá lúka je pre alergikov tabu. • 

Nezabúdajte na lieky

Každý alergik musí byť pripravený na to, že niekedy sa jeho situácia rapídne zhorší.

Škatuľkou prvej pomoci sú v takýchto prípadoch tzv. antihistaminiká – lieky na alergiu. Z voľne dostupných spomenieme napr. Zyrtec, Claritine, Fenistil, Zodac alebo Xyzal. Kúpite ich ako vo forme tabliet, tak vo forme kvapiek alebo spreja.

Najpohodlnejšie na užívanie sú kvapky alebo roztok, odporúčame ich aplikovať pomocou inhalátorov. Vo forme hmly ich vaše telo prijme rýchlejšie – takže aj rýchlejšie zaberú.

Ak však lieky potrebujete až príliš často, bude najlepšie zájsť za alergológom. Ten vám urobí podrobné vyšetrenie a predpíše liečbu, ktorá zmierni vaše ťažkosti.

 

Top 5