Vyskúšajte vychytávky, ktorými predĺžite život bylinkám aj zelenine | Blog Mall.sk

Vyskúšajte vychytávky, ktorými predĺžite život bylinkám aj zelenine

Kto by si neobľúbil chuť jedla podtrhnutú čerstvými bylinkami. Lahodí nielen našim chuťovým pohárikom, ale i oku. Spísali sme pre vás tipy, vďaka ktorým udržíte nielen bylinky, ale aj zeleninu dlho v kondícii.

1. Bylinky

Rôzne druhy byliniek potrebujú odlišnú starostlivosť. Len tak vám budú dlho robiť radosť na kuchynskej linke a parádu vo vašich kuchárskych výtvoroch.

Bylinky s mäkkými stonkami

Koriander a kôpor majú radi chlad a dlhšie vydržia, ak nie sú priamo na vzduchu. Keď sa vám dostane do rúk zväzok týchto byliniek, tak:

  • zrežte konce stoniek,
  • vložte bylinky do pohára s vodou,
  • prikryte pohár igelitovým vreckom
  • a ten pripevnite k poháru gumičkou.

Dávajte si pozor, aby ste do vody ponorili iba stonky a nie lístky, bylinky by kvôli tomu začali plesnivieť.

Takto zabezpečený koriander alebo kôpor uchovávajte v chladničke.

Pažítke prospeje, keď ju prepláchnete, dôkladne osušíte, zabalíte do alobalu a dáte do chladničky. Vždy odkrojte alebo odstrihnite špeciálnymi nožnicami len také množstvo, aké potrebujete, a zvyšok vráťte v alobale do chladu.

Petržlen bude spokojný, keď ho necháte na kuchynskej linke pri bežnej izbovej teplote v pohári s vodou. Nezabudnite mu však najprv tiež zrezať stonku (postačí pol centimetra) a pravidelne meňte vodu.

Petržlen ozdobí každé jedlo. Môžete ho nasekať alebo ako dekoráciu použiť celé listy. • 

Špeciálne zaobchádzanie si vyžadujú všetky druhy bazalky. Tie, na rozdiel od väčšiny byliniek s mäkkou stonkou, nemajú chlad v láske a v chladničke by vám sčerneli.

Postupujte preto tak isto ako s kôprom a koriandrom, ale pohár s bylinkou nechajte prikrytý igelitovým vreckom na kuchynskej linke.

Ak máte zásobu byliniek, o ktorých viete, že ich nestihnete včas spotrebovať, uložte si ich na neskôr. Potrebujete len pár kvapiek oleja alebo vody a formičky na ľad.

>> Využite zvyšky byliniek múdro. <<

Bylinky s tvrdými stonkami

Rozmarín a tymian vydržia dlhšie, keď ich v pohári s vodou umiestnite do chladničky:

  • ponorte ich stonky alebo spodné konce vetvičiek do približne centimetra vody,
  • prikryte ich igelitovým vreckom alebo v prípade, že použijete vysoký téglik, vytvorte viečko z potravinovej fólie,
  • vložte do chladničky.

Drevnaté stonky pred uschovaním neskracujte.

Rozmarín sa chuťovo hodí aj k miešaným koktailom a domácim limonádam. • 

>> Usporiadajte koktailovú párty vďaka výbave z MALL.sk. <<

2. Šaláty

Aby vám vydržali dlho sviežo zelené a chrumkavé, držte sa nasledujúcich overených rád:

  • rozoberte ružicu šalátu na jednotlivé listy,
  • v sitku listy prepláchnite,
  • v šalátovej odstredivke alebo v sitku dôkladne osušte,
  • zvyšok vlhkosti vysušte látkovou utierkou,
  • jednotlivé listy zabaľte do papierovej utierky,
  • balíček vložte do uzatvárateľnej misy, dobre pripevnite viečko a vložte do chladničky.

Pripravte si chutný šalát z čerstvých lístkov nielen prvý deň po nákupe zeleniny. • 

>> Zásobte sa krabičkami a dózami na MALL.sk. <<

3. Ďalšia zelenina

Stopkový zeler zrežte na rovnako dlhé paličky a zabaľte ich do alobalu. Takisto zabaľte na ružičky rozobratú brokolicu. Skladujte ich v chladničke.

Zo špargle odrežte tuhý koniec, ponorte približne 1,5 centimetra koncov paličiek do vody v pohári, prikryte igelitovým vreckom a dobre utesnite gumičkou.

Ak si domov prinesiete zväzok špenátu či kelu, vždy odstráňte gumičku alebo špagátik, ktoré držia zväzok pohromade. Zbytočne by zeleninu škrtili. Listy opláchnite, osušte, zabaľte do papierovej utierky a vložte v krabičke do chladničky.

Špenát alebo kel využijete v zelených smoothies. • 

Náš tip: Ak si domov prinesiete napríklad koreňovú zeleninu so zelenými lístkami a neviete, ako ich využiť, vyrobte si z nich domáce polievkové korenie.

Máte vlastné triky, ako skladovať bylinky alebo zeleninu? Napíšte nám ich do komentárov.

 

Top 5