Vyprážané jedlo je chutné a chrumkavé, ale obsahuje aj veľa tuku a kalórií. Pri klasickom fritovaní totiž musíte všetko pripravované jedlo ponoriť do oleja. Ak si vyprážané pochúťky dopriavate častejšie, zvyšuje sa u vás riziko obezity, mŕtvice, srdcových ochorení i cukrovky.
Vyprážajte bez kvapky oleja a aj tak do chrumkava
Hitom zdravého stravovania sa stávajú fritézy, ktoré na prípravu jedál využívajú horúci vzduch. Na vyprážanie tak nepotrebujete žiaden olej, alebo len pár kvapiek, a aj tak si vychutnáte dokonale chrumkavé kura ako od babičky. Ale s minimom tuku.
Horúci vzduch dokonca odstráni tuk z ingrediencií
Napríklad fritéza Philips HD9650/90 Airfryer XXL používa na smaženie jedál technológiu Twin TurboStar, ktorá horúci vzduch vo fritéze roztočí do silného tornáda. Vzduch vďaka tomu prechádza celým košíkom, jedlo výborne prepečie a vysaje z neho nadbytočný tuk. Ten potom zachytáva redukčná nádoba, ktorú po varení jednoducho vyprázdnite.
Náš tip: Olej nevylievajte do drezu ani toalety, upchal by potrubie. Nechajte ho trochu vychladnúť a potom ho nalejte do plastovej nádoby. Keď bude plná, odvezte ju do zberného dvora alebo do zberných kontajnerov na olej, ktoré sú rozmiestnené po mestách.
Vyprážajte, grilujte a pečte v jednom fritovacom hrnci
Vo fritéze, ktorá vypráža pokrmy horúcim vzduchom, môžete takisto aj vyprážať, piecť, grilovať a dokonca restovať. Phillips Airfryer HD9650/90 má päť prednastavených programov a XXL veľkosť, takže ľahko pripravíte obed pre celú rodinu.
Stlačením jediného tlačidla si zvolíte, či budete:
- fritovať mrazené hranolčeky,
- pripravovať mäso,
- piecť rybu
- či vyprážať kuracie stehná.
Fritéza podľa toho nastaví teplotu aj dobu prípravy a vy už sa nemusíte o nič starať. Oceníte tiež režim udržiavania teploty, vďaka ktorému môžete jedlo servírovať pokojne aj pol hodiny po uvarení a pohodlne si načasovať prípravu jednotlivých chodov.
V teplovzdušnom fritovacom hrnci si jednoducho pripravíte raňajky, obed, večeru aj dezert.
Zapečené avíčka
Avokádo je jednou z najzdravších potravín, pretože obsahuje poriadnu dávku mastných kyselín, draslíka, horčíka a vitamínov. Pripravte si avokáda zapečené s vajíčkom (tzv. avíčka) a máte o výdatné raňajky postarané.
Na 4 porcie si pripravte:
- 2 zrelé avokáda,
- 4 vajcia,
- čerstvé bylinky (bazalku alebo koriander),
- soľ a čierne korenie
- a sušené rajčiny v oleji.
A začnite s prípravou:
Rozrežte avokáda na polovice, zbavte ich kôstok a lyžičkou vydlabte ešte kúsok dužiny, aby ste urobili miesto na vajce. Avokádo osoľte a do každej jamky vyklepnite vajce. Všetko dostatočne osoľte (avokáda aj vajíčka to potrebujú), okoreňte, posypte bylinkami a sušenými rajčinami. Pečte vo fritéze horúcim vzduchom na 200 °C asi 15 minút. Podávajte so svojím obľúbeným pečivom a avokádo s vajcom naň pokojne natierajte.
Medové kura
Ak máte chuť na šťavnaté kuracie kúsky, tento recept je ideálnou voľbou.
Na 4 porcie potrebujete:
- 4 kuracie rezne z pŕs,
- 60 ml medu,
- 60 ml dijonskej horčice,
- 2 lyžičky plnotučnej horčice,
- soľ a čierne korenie.
A pusťte sa do toho:
Fritézu predhrejte na 200 °C, mäso očistite, ochuťte soľou a korením. Kuracie rezne pečte asi 15 minút. V miske potom zmiešajte obe horčice s medom a hneď ako kura vyberiete z fritézy, potrite ho pripravenou zmesou. Robte to za tepla, aby mäso nasiaklo čo najviac chuti. Kura potom servírujte nakrájané na plátky so zeleninovým šalátom.
Náš tip: Ak chystáte obed pre veľmi početnú rodinu, kúpte si k teplovzdušnej fritéze príslušenstvo, ktorým plochu pre prípravu potravín zdvojnásobíte.
Jablčné šatôčky
Sú nadýchané, chrumkavé a rýchle. Vo fritéze nemusíte pripravovať len slané dobroty, ale zvládnete s ňou aj sladkú bodku.
Na prípravu potrebujete:
- 3 jablká,
- 15 g kryštálového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- škoricu,
- 1 lístkové cesto,
- trochu múky,
- 1 vajce.
A pusťte sa do prípravy:
Nastrúhajte jablká, pridajte kryštálový cukor, štipku škorice a podlejte trochou vody. Na miernom plameni zmes povarte, kým nezmäkne a nerozpustí sa cukor. Lístkové cesto rozváľajte na pomúčenej doske a rozkrájajte ho na štvorce. Doprostred každého dielu dajte jablkovú zmes.
Následne v hrnčeku rozšľahajte vajce, potrite ním okraje cesta a preložte ho tak, aby vznikli trojuholníčky. Okraje dobre stlačte, aby jablká nevytiekli z kapsičiek von. Trojuholníčky ešte zľahka potrite vajíčkom a pečte ich v teplovzdušnej fritéze Airfryer pri teplote 180 °C, kým nezozlatnú. Po vytiahnutí ich ešte posypte vanilkovým cukrom, ktorý na nich vytvorí chrumkavú kožku.
Náš tip: V teplovzdušnej fritéze upečiete aj muffiny alebo tortový korpus, ak si zakúpite vkladaciu formu na pečenie a silikónové košíčky na muffiny.
Ďalšie recepty na prípravu jedál v teplovzdušnej fritéze nájdete v kuchárke, ktorú dostanete k nákupu fritézy Philips HD9650/90 Airfryer XXL alebo po registrácii produktu na stránkach Phillips.
Už ste vyprážanie bez tuku vyskúšali? Napíšte nám do komentárov svoje skúsenosti.