Sladké, ale napriek tomu diétne: spoznajte výhody varenia s hruškami

Sezóna hrušiek vrcholí, a preto je ideálny čas premeniť ich na nejaké dobroty. Prezradíme vám, prečo sú hrušky zdravé, ako si ich pripravíte a priložíme pár receptov na sladké i slané jedlá.

V hruškách sa ukrýva množstvo prospešných látok a vitamínov, takže príslovie o tom, že jablko denne vás uchráni pred doktorom, platí aj pre hrušky. Hrušky sú plné trieslovín a pektínu, vďaka čomu čistia črevá, odstraňujú zápchu a chránia pred ďalšími ťažkosťami s tráviacou sústavou.

Hruškou k zdraviu

Veľká časť vitamínov sa nachádza tesne pod šupkou, takže hrušky zbytočne nešúpte. A na čo vám hrušky budú dobré?

  • Kyselina listová pomáha s krvotvorbou,
  • vitamíny C a B posilnia vašu imunitu (napríklad odvar z hrušiek je vhodný pri teplotách),
  • vysoký obsah vápnika prospeje vášmu tráveniu
  • a draslík pomôže pri poruchách srdcovej činnosti.

Surové hrušky jedzte vždy so šupkou, lebo je veľmi zdravá. Iba pri varení hrušky kvôli lepšej konzistencii ošúpte.Surové hrušky jedzte vždy so šupkou, lebo je veľmi zdravá. Iba pri varení hrušky kvôli lepšej konzistencii ošúpte.

I keď sú hrušky sladké, majú nízku energetickú hodnotu a nízky obsah cukru. Ide teda o ideálnu stravu pri redukčných diétach.

Koláč i kotletka

A čo si s hruškami počať? Môžete ich jesť surové, variť, piecť, kompótovať aj sušiť. Z hrušiek pripravíte celý rad lahodných dezertov a múčnikov, ale výborne sa hodí aj k mäsu a slaným pokrmom. Sú veľmi obľúbené ako pyré, čatní alebo lekvár.

1. Hruškový koláč

Nudia vás už jablkové koláče? Vyskúšajte hruškový! Príprava je rovnako jednoduchá a výsledná dobrota je chuťovo výraznejšia.

Ingrediencie:

  • 6 zrelých hrušiek,
  • 150 g hladkej múky,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 125 ml mlieka,
  • 2 vajcia,
  • 3 lyžice oleja,
  • 1 kypriaci prášok,
  • 80 g masla a kúsok masla na vymastenie,
  • citrónová šťava,
  • rum,
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • a štipka soli.

Postup:

  1. Ošúpte hrušky, odstráňte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na polovice. Potom ich pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte odležať.
  2. V mise rozšľahajte krupicový cukor a vajíčka so štipkou soli. Po častiach vmiešajte múku, kypriaci prášok, mlieko a olej.
  3. Formu vytrite maslom a vysypte múkou. Nalejte do nej ⅔ cesta a rovnomerne naň položte hrušky. Následne dolejte zvyšok cesta.
  4. Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pečte koláč zhruba 45 minút.
  5. Maslo rozpustite s pár kvapkami rumu a kryštálovým cukrom a zmesou koláč prelejte.

Jablkový koláč pozná každý, tak skúste návštevu okúzliť hruškovým koláčom.Jablkový koláč pozná každý, tak skúste návštevu okúzliť hruškovým koláčom.

2. Bravčové kotlety na hruškách

Hrušky sa výborne hodia ku kuraciemu a bravčovému mäsu, a preto by bola škoda to nevyužiť. Túto jednoduchú dobrotu si pripravíte do 30 minút a pochutíte si na nej napríklad so zemiakom.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety,
  • 2 väčšie hrušky,
  • 2 červené cibule,
  • 50 g plesňového syra,
  • 1 lyžica slnečnicového oleja,
  • soľ, čierne korenie a rozmarín.

Postup:

  1. Ošúpte hrušky, vyberte z nich jadrovníky a nakrájajte ich na štvrtiny. Nakrájajte tiež cibuľu na kúsky a syr na kocky.
  2. Menší pekáč pokvapkajte olejom a rozohrejte na platni (môžete aj cez dva horáky). Pridajte doň cibuľu, hrušky, nasekaný rozmarín a všetko osoľte a okoreňte.
  3. Hneď ako začne zmes karamelizovať, pridajte do pekáča osolené a okorenené kotletky a z každej strany ich zhruba dve a pol minúty opekajte.
  4. Nakoniec mäso posypte syrom a vložte do rúry rozohriatej na 220 stupňov. Hneď ako sa syr začne rozpúšťať, môžete pekáč vybrať a jedlo podávať.

Hrušky vynikajúco chutia aj so šunkou a syrom. Túto kombináciu môžete využiť napríklad pri príprave chlebíčkov.Hrušky vynikajúco chutia aj so šunkou a syrom. Túto kombináciu môžete využiť napríklad pri príprave chlebíčkov.

3. Hruškový lekvár

Oslaďte si príchod nového dňa a poraňajkujte hruškový lekvár napríklad s pečivom. Výborne sa tiež hodí ako náplň do kysnutých knedličiek alebo ako poleva na koláč.

Ingrediencie:

  • 2 kg hrušiek,
  • 200 g trstinového cukru,
  • 200 ml vody,
  • 1 citrón,
  • 1 palička škorice
  • a 2 klinčeky.

Postup:

  1. Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky.
  2. Vložte ich do hrnca s približne 200 ml vody a 20 minút ich varte.
  3. Pridajte do hrnca cukor, korenie a šťavu z citróna. Všetko premiešajte a obsah hrnca prelejte do pekáča.
  4. Rozohrejte si rúru na 90 stupňov a pekáč do nej vložte. Nechajte zmes asi tri hodiny odparovať do zhustnutia a občas ňou zamiešajte. Po vytiahnutí z rúry nezabudnite zvyšnú škoricu a klinčeky.
  5. Lekvárom naplňte zaváracie poháre a po uzatvorení ich postavte viečkom nadol. Hneď ako vychladnú, môžete ich začať skladovať v chladnej miestnosti.
 

Odporúčame