Recenzia: Oral-B Genius X Sensitive, génius každej kúpeľne | Blog Mall.sk

Recenzia: citlivý zubný génius Oral-B Genius X Rose Gold Sensitive

Pozeráte pri čistení zubov niekedy do mobilu? S inteligentnou zubnou kefkou Oral-B Genius X Sensitive je to dokonca žiaduce. Prepojíte ju totiž s aplikáciou v telefóne a vďaka tomu získate presný prehľad, či si chrup čistíte dostatočne dlho a či venujete pozornosť každému zubu. Kefku sme za vás vyskúšali.

Technológia 3D

Táto krásavica v praktickom cestovnom puzdre čistí zuby 3D technológiou. Klinická štúdia porovnávala túto technológiu s výsledkami sonickej kefky, ktorá čistí zuby vertikálnym pohybom. Zo štúdie vyšlo, že 3D technológia:

  • ničí o 22 % viac zubného povlaku,
  • zlepšuje zdravie ďasien o 32 %
  • a odstraňuje o 33 % viac zubného povlaku v ťažko dostupných miestach.

Aj keď sú čísla zo štúdie pôsobivé, nás zaujímala aj praktická stránka používania kefky.

6 programov pre každý zub, jazyk a ďasná

Najviac nás potešilo, že kefka Oral-B Genius X Sensitive má programy s rôznymi intenzitami čistenia. Vďaka tomu ocenia jej starostlivosť aj ľudia s citlivými zubami. Posledné dva programy sa starajú o masáž ďasien a čistotu jazyka.

Na kefke nájdete tieto programy:

  • Daily Clean – štandard na každodenné čistenie.
  • Pro Clean – vyššia frekvencia otáčok intenzívne odstraňuje povlak a prináša pocit ešte dôkladnejšie vyčistených zubov.
  • Sensitive – voľba pre ľudí s citlivými zubami. Vyčistí ich šetrne a napriek tomu dôkladne.
  • 3D White – leštenie, ktoré si môžete dopriať po každom čistení, prípadne program využiť príležitostne.
  • Gum Care – šetrne pomasíruje ďasná.
  • Tongue Clean – vyčistí jazyk, takže už nemusíte používať škrabku.

Prepínanie medzi programami je ľahké, stačí stlačiť tlačidlo so šípkou. Zľahka mätúce nám prišlo, že program Daily Clean nemá vlastnú ikonku, ktorá by pri čistení svietila. Ak sa chcete k základnému programu vrátiť, musíte dlho podržať tlačidlo na prepínanie režimov.

Každý má inak citlivé zuby, preto Oral-B Genius X Sensitive myslí na všetkých. Zo 6 programov si vyberie každý. • 

Oral-B Genius X Sensitive je oscilačno-rotačná a pulzačná kefka. To znamená, že ku kruhovému pohybu pripája ešte pulzácie, ktorými narúša zubný povlak. Tým znižuje riziko vzniku zápalu ďasien a celkovo zlepšuje zdravie ústnej dutiny. Navyše je šetrnejšia k zubom a ďasnám v porovnaní s klasickými rotačnými elektrickými kefkami.

Hlava kefky kopíruje tvar každého zuba. Každý zub „obklopí” štetinkami a vyčistí ho tak zo všetkých strán. K tomu pomáhajú aj špeciálne skosené vlákna.

Ďalšou výhodou oproti iným kefkám je, že zistíte, kedy je potrebné kefkovú hlavu vymeniť. Po novom nástavci siahnite, keď stredové modré vlákna vyblednú.

SmartRing upozorní, že na zuby zbytočne tlačíte. • 

Vyberte si inteligentnú elektrickú kefku >>

Sledovanie intenzity čistenia

Podľa prieskumov vyvíjajú tí, ktorí si čistia zuby obyčajnou manuálnou kefkou, až dvakrát väčší tlak, než je nutné. Tým si však poškodzujú zuby a znižujú životnosť kefky. Oral-B Genius X Sensitive s týmto problémom bojuje funkciou SmartRing.

Medzi telom kefky a nasadzovacou hlavou je kruh, ktorý pri správnom čistení svieti nabielo. Ak však na zuby začnete nadmerne tlačiť:

  • rozsvieti sa načerveno,
  • zníži otáčky čistenia
  • a zmení zvuk.

O dôležitosti a užitočnosti tejto funkcie sme sa presvedčili sami – počas čistenia zubov sme hlavne na začiatku dosť tlačili a kruh stále svietil načerveno. Až po pár dňoch sme si začali zvykať. Podľa informácií výrobcu malo podobné problémy 93 % všetkých, ktorí kefku testovali.

SmartRing upozorní, že na zuby zbytočne tlačíte. • 

Inteligentná aplikácia kontroluje čas aj spôsob čistenia

Zubní lekári odporúčajú čistiť zuby aspoň 2 minúty. Kto by si však do kúpeľne bral stopky alebo kuchynské minútky. Preto sme si pri testovaní obľúbili zabudovaný časovač, ktorý zvukom upozorní na interval 30 sekúnd a na záver oznámi koniec čistenia.

Časovač sme vyskúšali v kombinácii s mobilnou aplikáciou Oral-B. A urobila nám veľkú radosť. Kefka pomerne presne vie, ktorý zub práve čistíte a vďaka umelej inteligencii váš štýl čistenia a jeho prípadné nedostatky zaznamenáva. Dlhodobo vás tak vedie k tomu, aby ste si zuby čistili správne.

Na svojom telefóne pri čistení sledujete, ako sa vám darí. • 

Aplikácia vás upozorní, že je načase si zuby vyčistiť a zobrazuje dlhodobé štatistiky vašej starostlivosti o chrup. Ak ste súťaživí, ľahko podľahnete zbieraniu ocenení za neprerušenie každodenného čistenia zubov, medzizubných priestorov alebo jazyka.

Telefón prepojíte s kefkou pomocou Bluetooth a aplikácia je dostupná pre iOS aj pre Android. Zhodli sme sa, že jej používanie je intuitívne a každého z nás viedla pri čistení tak, aby sme sa vyhli prehreškom, ktoré bežne pri čistení robíme.

Silný motor a vysoká výdrž batérie

Kefka je výkonná, dosiahne až 48 000 kmitov za minútu, čo je medzi kefkami nadštandardné. Daňou za tento výkon je však relatívne veľký hluk, ktorý kefka pri čistení vydáva.

Dobrou správou je ale výdrž batérie. Vďaka lítiovo-iónovej batérii sa kefka rýchlo nabíja (z úplného vybitia do plného nabitia potrebuje kefka necelých 12 hodín) a vydrží vám dvakrát denne čistiť zuby až 14 dní.

Nevýhodou je, že ak ju úplne vybijete, potrebuje byť pol hodiny na nabíjačke, aby bola schopná zuby vyčistiť.

Stav batérie kontrolujete pomocou ukazovateľa na kefke. Keď hrozí úplné vybitie, rozsvieti sa ikona baterky načerveno. • 

Kefku ľahko nabijete z klasického stojančeka alebo z cestovného puzdra. To má z boku vstup na USB kábel, takže z neho môžete dobiť aj mobilný telefón. Puzdro tiež slúži ako praktický stojanček na váš mobilný telefón. Pri čistení zubov s aplikáciou tak nemusíte riešiť problém, kam telefón v kúpeľni umiestniť.

Do cestovného puzdra vložíte dve kefkové hlavice. Stojanček nosiť nemusíte – kefku dobijete aj pomocou puzdra. • 

Výsledok: citlivý, aj keď mierne hlučný, génius pre všetky typy zubov

Testovaná kefka Oral-B Genius X Sensitive nás nadchla inteligentným prístupom k čisteniu zubov. Vďaka jej vychytávkam sme takisto ako účastníci klinickej štúdie znížili vyvíjaný tlak na zuby. Aj po vyčistení na najjemnejšom programe sme cítili, že zuby sú hladké a bez povlaku.

Ak zvyšok vašej rodiny vstáva až neskôr a zle vám tesní kúpeľňa, bude niektorých slabých spáčov zrejme rušiť vyššia hlasitosť kefky.

Za nás však jasne prevažujú výhody – obľúbili sme si čistenie pomocou aplikácie, nastavenie individuálneho spôsobu čistenia aj sledovanie času.

Citlivý génius s praktickým puzdrom získal naše sympatie. • 

Používate klasickú alebo elektrickú kefku? Napíšte nám do komentárov.

A aby vám nič neuniklo, sledujte nás na sociálnych sieťach – sme na Facebooku, Instagrame aj na YouTube.

 

Top 5