Pripravte svoje in-line korčule na sezónu v 7 krokoch | Blog Mall.sk

Pripravte svoje in-line korčule na sezónu v 7 krokoch

Zima síce ešte vystrkuje rožky, ale sezóna kolieskových korčúľ sa nezadržateľne blíži. Kým si ale pôjdete zajazdiť, venujte trochu času servisu svojich in-linov. Hlavne kolieska a ložiská potrebujú trochu starostlivosti. Bude sa vám potom jazdiť lepšie, bezpečnejšie a navyše predĺžite ich životnosť.

Čo budete potrebovať:

  • imbusový kľúč, skateboardový kľúč alebo kľúč od výrobcu (záleží na type korčúľ),
  • kefu alebo starú zubnú kefku,
  • handričku,
  • olej alebo vazelínu,
  • čistiaci roztok na ložiská (môžete nahradiť olejom)

1. Rozoberte korčule a vyčistite ich

Zo všetkého najskôr príslušným kľúčom (najčastejšie imbusovým) odmontujte kolieska. Vyberte všetky skrutky, matičky a podložky a odložte ich. Vyberte z korčúľ tiež vnútorné topánky a vložky. Vďaka tomu môžete vyčistiť všetky časti korčúľ.

Teraz obe korčule starostlivo vyčistite vlhkou handričkou. Špeciálnu pozornosť venujte priestoru nad kolieskami, kde sa nečistoty usadzujú najviac. Do štrbín sa dostanete kefou a vyčistíte tak každú medzeru. Poriadne vyčistite aj kolieska, aby sa špina nedostala do ložísk.

2. Prehoďte poradie koliesok

Pozrite sa, či nemáte kolieska už príliš vyjazdené. Spoznáte to tak, že už nemajú riadny vrchol, alebo je posunutý do vonkajšej strany. Kolieska sa zaťažujú rôzne, najviac trpia tie zadné. Väčšina ľudí navyše nezaťažuje obe nohy rovnovážne, takže kolieska na jednej strane môžu byť viac opotrebované.

Nie je úplne od veci raz za čas poradie koliesok obmeniť. Prehadzujeme vždy prvé s tretím a druhé so štvrtým a tiež meňte kolieska medzi korčuľami. Vymenené koliesko vždy umiestnite pôvodne vnútornou stranou von.

Problémom môže byť aj viditeľné poškodenie koliesok. Prasknutie kolieska pri jazde môže spôsobiť nebezpečnú nehodu. Ak teda máte kolieska už veľmi vyjazdené, alebo sú na nich praskliny, kúpte si nové u nás. Zakúpite ich najčastejšie v sade po 2, 4 alebo 8. Pozor na správnu veľkosť.

Kolieska sa nezaťažujú rovnomerne, raz za čas preto vymeňte ich poradie. • 

3. Vyčistite ložiská

Ložisko je kovová súčasť, ktorú nájdete uprostred gumového kolieska. Snažte sa ložiská vyčistiť zvonku, ich vybratie môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Pokiaľ sa ale ložiská zadrhávajú, zle sa točia, hrkajú alebo sú dokonca zaseknuté, je treba ich premazať a vyčistiť zvnútra.

Ak máte špeciálny kľúč, je demontáž jednoduchou záležitosťou. Kľúč býva súčasťou balenia lepších korčúľ, ale môžete si ho zakúpiť aj samostatne. Ak kľúč nemáte, bude to chcieť trochu zručnosti a opatrnosti, pretože môžete ložisko poškodiť.

Môžete použiť aj tzv. spacer, ktorý nasadíte na imbusový kľúč a ložisko vypáčite. Buďte však veľmi opatrný. Tiež je možnosť vytlačiť ložisko na jednu stranu pomocou ceruzky. Netlačte ale príliš veľkou silou.

Zložte z ložiska krytku a jemnou handričkou (pozor na hrčky alebo kúsky papiera - použite napríklad starú látkovú vreckovku) ich vyčistite s použitím oleja alebo špeciálneho čistiaceho prostriedku na ložiská. Nepoužívajte vodu. Dobrý je napríklad WD olej.

Ložiská musíte občas poriadne premazať. • 

Pozor, špina zanesená v ložiskách sa rozhodne nedá ľahko. Máme pre vás skvelý tip, ako na ňu:

  • Nalejte čistiaci prípravok alebo olej do starej krabičky na filmy alebo podobnej okrúhlej krabičky.
  • Natiahnite ložisko na hmoždinku a pomocou vŕtačky ho roztočte v prípravku.
  • Nečistoty sa pri otáčkach krásne vyplavia.

Po vyčistení nechajte poriadne odkvapkať a preschnúť. Premažte ložiská olejom na kolesá alebo vazelínou, niekto maže tiež tukom. Stačia 2-3 kvapky, rozhodne to nepreháňajte. Po nasadení nenechávajte ložisko mastné, zbytočne sa naň bude chytať prach. Utrite ho handričkou.

Ložiská nasadíte naspäť najlepšie tak, že ich položíte na rovnú plochu, zhora nasadíte koliesko a silou ho natlačíte na ložisko, kým nezapadne.

Nemusíte jazdiť na U-rampe. Údržbu potrebujú každé kolieskové korčule. • 

4. Skontrolujte brzdu

Zistite, či brzda na korčuli pevne drží a nejaví známky opotrebovanosti. Ak áno, určite ju vymeňte. Odlomenie brzdy za jazdy môže byť veľmi nebezpečné. Ak brzdu často používate, môže byť aj značne zbrúsená. Aj v tomto prípade ju vymeňte.

5. Nasaďte kolieska naspäť

Kolieska musíte precízne pripevniť, budú sa potom bezproblémovo točiť a vám sa bude lepšie jazdiť. Akonáhle pripevníte kolieska späť, uistite sa, že sa pri točení nevychyľujú z osi a točia sa voľne. Ak nie, povoľte a znovu dotiahnite. Ak máte korčule už dlhšiu dobu, možno budete musieť vymeniť opotrebované skrutky.

6. Presvedčte sa, či všetko drží

Pri štandardných fitness korčuliach je nôž napevno spojený s topánkou a nedá sa odmontovať. Uistite sa ale, že toto spojenie pevne drží a nie je povolený nejaký nit. Všetky uťahovacie prvky ako sú šnúrky alebo pracky je možné pri náznaku opotrebenia ľahko vymeniť a môžu zvýšiť ako bezpečnosť jazdy, tak i komfort. Skontrolujte ich a prípadne vymeňte.

7. Prekontrolujte vybavenie a vyrazte

Už zostáva len skontrolovať chrániče a prilbu a môžete sa vydať na prvé kilometre tejto sezóny. A nezabudnite tento servis pravidelne opakovať. Nehádžte na jeseň korčule do kúta. Pekne ich vyčistite a odložte do tašky. Zostanú s vami dlhšie.

Na správne nastavených korčuliach môžete vyraziť aj na dlhší výlet. • 

 

Top 5