Postarajte sa správne o zimné oblečenie | Blog Mall.sk

Postarajte sa správne o zimné oblečenie

Zimné oblečenie dostáva poriadne zabrať nielen na horách, ale aj v mestách. Starajte sa oň preto tak, aby vám dlho a dobre slúžilo. Prečítajte si tipy, ako na to.

Experimenty bokom, venujte pozornosť štítkom

K práčke však experimenty nepatria, preto si vždy dôkladne preštudujte odporúčaný postup čistenia na štítku oblečenia.

Venujte pozornosť predovšetkým znaku prázdneho kolieska, ktoré znamená nutnosť profesionálneho ošetrenia textilu. Zo zimnej výbavy sa s ním najčastejšie stretnete na kabátoch alebo niektorých bundách.

S perím zaobchádzajte opatrne pri praní aj sušení

Páperové bundy, vesty a kabáty si našli cestu do šatníkov mužov i žien. Majú výborné vlastnosti:

  • sú ľahučké,
  • zaberú málo miesta
  • a výborne zahrejú aj v tuhých mrazoch.

Páperové bundy už nie sú iba výsadou horalov. V módnej mestskej úprave sa s nimi predvediete aj mimo zasnežených svahov. • 

>> Vyberte si svoj páperový kúsok na MALL.sk. <<

Perie chránia prírodné olejovité látky, ktoré môžete pri nešetrnom praní alebo sušení zlikvidovať. Preto pred praním zvážte, či obľúbenú páperovku radšej nezveriť do rúk profesionálov.

Ak sa rozhodnete pre domáce pranie,

Rovnako dôležité je aj sušenie páperového oblečenia. Vyhnite sa klasickému sušeniu na šnúre alebo sušiaku – perie by sa zosypalo do spodnej časti, uľahlo a mohlo by aj splesnivieť.

Vypranú páperovku sušte vo vodorovnej polohe pri izbovej teplote a pravidelne ju pretriasajte. Vďaka tomu perie vyplní rovnomerne celú plochu a nezľahne. Buďte trpezliví, sušenie veľkej páperovej bundy zaberie až 4 dni.

Sušičky šetria čas a nezaberajú toľko miesta ako sušiaky. Výborne sa hodia na sušenie oblečenia plneného perím. • 

Ak máte sušičku, zvoľte šetrný program s nízkou teplotou a do bubna nezabudnite pridať aspoň 3 loptičky. Nepravidelne narážajúce tenisové loptičky alebo špeciálne loptičky do sušičky perie počas sušenia rozoženú do všetkých častí odevu.

Udržte membránové oblečenie čo najdlhšie v perfektnej kondícii

Bundy alebo nohavice s membránou využijete pri lyžovačke, zimnej turistike alebo výlete na bežkách. Vďaka jej povrchu vás udrží v suchu a teple. Ale iba do chvíle, kedy membrána funguje. Bežné pracie prášky alebo aviváže membráne ubližujú.

Na zjazdovke vás ochránilo pred snehom aj vetrom. Odvďačte sa membránovému oblečeniu kvalitnou starostlivosťou. • 

Používajte preto špeciálne športové pracie gély. Niektoré z nich obsahujú aj impregnáciu. Ak nie je oblečenie príliš zašpinené, perte ho naruby a ideálne ručne. Ak sa na ručné pláchanie necítite, zvoľte program bez žmýkania. Práčka tak po vypraní iba vypustí vodu.

Bundy alebo nohavice s membránovým povrchom do sušičky nepatria. Vypraný kúsok zaveste na vešiak a nechajte z neho vykvapkať všetku vodu.

Náš tip: Mokré membránové oblečenie rozvešajte napríklad do sprchového kúta alebo nad vaňu.

Vlhké oblečenie nechajte vyschnúť na sušiaku pri izbovej teplote. 

 

Top 5