Osvedčený recept z redakcie: kysnutá vianočka

Calta, štedrovečernica alebo babka. Reč je o vianočke, tradičnom slovenskom sviatočnom pečive. V redakcii sme pre vás zozbierali overené tipy na pečenie vianočky a pridávame tiež recept, podľa ktorého sa nám táto vianočná dobrota vždy podarí.

S trochou nadsádzky môžeme povedať, že vianočka je stará ako ľudstvo samo. Prvýkrát sa o sladkom múčnom pečive zmienil mních Jan z Holešova okolo roku 1400. V 14. storočí bola obdoba súčasnej vianočky pýchou pekárskeho cechu, ktorý ju nosil na Pražský hrad.

O ďalšie štyri storočia neskôr sa vianočka stala neodmysliteľnou súčasťou vianočnej hostiny – jedla ju nielen rodina, ale aj dobytok, a kúsok ľudia hádzali aj do studne alebo krbu. Verili totiž, že vianočka prinesie rodine šťastie a zaistí blahobyt na nasledujúci rok.

Základný recept na kysnutú vianočku

Recept na vianočku si odovzdávajú kuchárky z generácie na generáciu. Keď sme zozbierali recepty v redakcii, zistili sme, že základné cesto je rovnaké vo všetkých rodinách. Mení sa iba množstvo surovín podľa veľkosti výslednej vianočky.

Na jednu veľkú vianočku si pripravte:

  • 500–600 g hladkej múky,
  • 30 g droždia,
  • 2 vajcia,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 200 ml mlieka,
  • 100 g masla,
  • 1 vrecko vanilkového cukru,
  • štipku soli,
  • plátky mandlí na posypanie,
  • hrozienka naložené v rume, kandizované ovocie či orechy, ak ich chcete pridať do vianočky.

Ako na to?

  1. Pripravte kvások. V menšej miske rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a dobre premiešajte. Pridajte polovicu vlažného mlieka. Kvások zakryte utierkou a dajte odpočívať na teplé miesto, dokým hmota nezdvojnásobí svoj objem. Hotový kvások spoznáte podľa hustej svetlej peny na povrchu.
  2. Do veľkej misy preosejte pol kila múky, pridajte vanilkový cukor a štipku soli.
  3. Hotový kvások nalejte do misy s múkou, pridajte zvyšok mlieka, rozpustené maslo a dva žĺtky.
  4. Cesto miešajte vareškou od stredu a postupne doň zapracujte všetku múku po bokoch misy. Ak to pôjde ťažko, spracujte cesto rukami. Ak je hmota príliš tekutá, postupne prisypávajte múku. Naopak drobivému cestu pomôže pár lyžíc mlieka navyše.
  5. Do cesta pokojne pridajte hrozienka namočené v rume, kandizované ovocie alebo nasekané orechy.
  6. Hmotu ďalej spracovávajte na doske – dlaňou odtláčajte cesto po podložke smerom od seba. Hotové cesto má tuhú a trochu lepkavú konzistenciu.
  7. Cesto vráťte do plastovej misy a dajte kysnúť na teplé miesto. Hneď ako sa trochu zväčší, prepichajte ho zľahka prstami a nechajte znovu kysnúť.

Vyberajte kvalitné ingrediencie – mlieko a vajcia od farmára, slovenskú múku a maslo s čo najvyšším obsahom tuku. Čo do vianočky vložíte, vráti sa vám v bohatej chuti.Vyberajte kvalitné ingrediencie – mlieko a vajcia od farmára, slovenskú múku a maslo s čo najvyšším obsahom tuku. Čo do vianočky vložíte, vráti sa vám v bohatej chuti.

Každá rodina používa kysnuté cesto v drobných obmenách. Tu sú naše tipy:

  • pridajte do kvásku malý pohárik nesladenej minerálky – bublinky urobia cesto nadýchanejším,
  • keď vám kvások nevzíde, skúste to znovu s inou značkou droždia,
  • ak chcete ušetriť kalórie, vymeňte maslo za Heru,
  • namiesto masla použite olej, cesto bude nadýchanejšie, ale menej chuťovo výrazné,
  • k suchým prísadám pridajte aj štipku mletého muškátového orieška alebo polovicu lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry.

TIP Lucky: Aj keď nie je nad ručné hnetenie, dobrú prácu odvedie aj kuchynský robot. Nám sa výborne osvedčili tie s kovovými komponentmi, ktoré vydržia naozaj dlho.

>> Vyberte si kuchynský robot. <<

Pletenie vianočky nie je veda, chce to len cvik

Z troch poschodí alebo šiestich prameňov? Prvý variant je jednoduchší a podľa niektorých aj tradičnejší. V rúre však môže vianočka stratiť tvar. To sa pri druhom variante nestane. Pletenie zo šiestich prameňov je však zložitejšie a vyžaduje trochu cviku.

Vianočka má na Slovensku bohatú tradíciu, s ktorou sa spája aj symbolika jednotlivých poschodí vianočky.Vianočka má na Slovensku bohatú tradíciu, s ktorou sa spája aj symbolika jednotlivých poschodí vianočky.

Poschodová vianočka

Ak sa rozhodnete pre pletenie na poschodia, rozdeľte cesto na 9 kusov:

  • prvé 4 pramene urobte najsilnejšie a spleťte ich ako rybí vrkoč,
  • ďalšie 3 pramene môžu byť slabšie, spleťte ich ako klasický vrkoč,
  • zostávajúce 2 pramene môžu byť tenké a len klaďte jeden cez druhý, dokiaľ nevytvoria špirálu.

Než na základné poschodie zo štyroch prameňov položíte stred, zľahka ho pritlačte a potrite rozšľahanými bielkami. Pridajte poschodie z troch prameňov, opäť potrite a navrch položte špirálu z dvoch prameňov.

Konce stlačte, aby sa jednotlivé poschodia nerozpadli a celú vianočku potrite bielkami a posypte mandľami. Do chrbta zapichnite rovnomerne tri špajdle, aby vianočku držali pokope.

A ak ani tak nebude vianočka úplne symetrická, netrápte sa tým. Hovorí sa, že čím je cesto lepšie, teda sladšie a tučnejšie, tým horšie drží tvar.

Zapletaná vianočka

Cesto rozdeľte na 6 rovnakých dielov a z každého rukami vyvaľkajte oválny prameň. Všetky pramene navrchu spojte a na doske ich rozdeľte tak, aby na každej strane boli tri pramene a uprostred voľný priestor. Celý čas pracujete s prekríženými rukami a pramene berte vždy z vonkajšej strany. 

Hotovú vianočku potrite rozšľahanými bielkami a posypte plátkami mandlí.

Ak pečiete vianočku z masla, bude nižšia a cesto bude hutnejšie. Naopak olejová vianočka bude viac nadýchaná, ale menej chuťovo výrazná.Ak pečiete vianočku z masla, bude nižšia a cesto bude hutnejšie. Naopak olejová vianočka bude viac nadýchaná, ale menej chuťovo výrazná.

Či už vianočku pletiete tak či onak, pečte ju pomaly na 160°C asi 45 minút. Ak viete, že vaša rúra pečie na niektorých miestach viac než inde, vianočku v priebehu pečenia otočte. Ak máte pocit, že pečivo začína byť pripálené, ale vnútri je stále surové, zľahka ho prikryte alobalom.

Predtým, než sa pustíte do pečenia, pripravte si veľkú misu na kysnutie cesta, kuchynskú váhu či štetec na potretie hotovej vianočky.Predtým, než sa pustíte do pečenia, pripravte si veľkú misu na kysnutie cesta, kuchynskú váhu či štetec na potretie hotovej vianočky.

TIP Pavlíny: Ak sa vám nechce zapletať, použite formu na vianočku.

Hotovú pochúťku nechajte úplne vychladnúť a pred podávaním ju poprášte práškovým cukrom. Servírujte ju:

  • samostatne,
  • s maslom,
  • s medom či džemom
  • alebo si ju, tak ako naši predkovia, namáčajte po kúskoch do melty či kávy.

TIP Evy: V niektorých oblastiach sa do vianočky zapekala minca, celá mandľa alebo guľôčka hrášku. Kto potom prekvapenie našiel vo svojom kúsku, mal po celý nasledujúci rok šťastie.

 

Odporúčame