Odrazte útoky kliešťov. Pomôžu prírodné i klasické repelenty | Blog Mall.sk

Odrazte útoky kliešťov. Pomôžu prírodné i klasické repelenty

Kliešte si od jari do jesene nedajú ani na chvíľu pauzu. Čakajú na svoje obete v lese, vysokej lúčnej tráve aj v starostlivo zastrihnutých mestských parkoch. Vďaka dobre premyslenej ochrane a kombinácii prírodného a klasického repelentu im ale tento rok nedáte šancu.

Kliešte sú tak malé, že je občas veľmi ľahké podceniť hrozbu, ktorú predstavujú. Najznámejšie ochorenia z kliešťov sú asi:

  • lymská borelióza
  • a zápal mozgových blán.

Zatiaľ čo boreliózu nakazený človek často omylom „prechodí” a lieči ju potom spätne, zápal mozgových blán je pri neskorom odhalení závažnou smrteľnou chorobou.

Menej známa je ehrlichióza, ktorá sa prejavuje podobne ako borelióza – horúčkou a bolesťou hlavy a svalov. Príznakom je ochrnutie, ale pri včasnom odhalení je možné ochorenie dobre vyliečiť.

Bol kliešť infikovaný alebo nie? V domácich podmienkach nemáte šancu to odhaliť. Kliešťa, ktorého si vytiahnete, však môžete poslať na rozbor do laboratória. • 

5 pravidiel k víťazstvu nad kliešťom

Pri kliešťoch je mimoriadne dôležitá prevencia. Spojte sily kúpeného a prírodného repelentu a hurá do lesa!

1. Vychádzajte von vo svetlom oblečení

Na výlety do prírody voľte svetlejšie oblečenie. Je na ňom všetko vidno, takže sa hneď v lese ľahko a rýchlo prezriete a máte veľkú šancu, že si kliešťa všimnete ešte pred uhryznutím.

Asi najhoršie, čo sa vám môže stať, je stupiť do liahniska (alebo ľudovo hniezda) kliešťov. Zrazu ich máte na tele desiatky a pretože sú veľmi malé, je naozaj ťažké ich všetky nájsť – bohužiaľ aj na bielych nohaviciach. V tom prípade sa okamžite pustite do dôkladného hľadania kliešťov, pretože infekcia sa môže preniesť už o dve hodiny od uhryznutia.

2. Vyhýbajte sa rizikovým miestam

V niektorých oblastiach je extrémne vysoký počet nakazených kliešťov. Overte si na verejne dostupných mapách, ako je to s kliešťovou encefalitídou a lymskou borreliózou na miestach, kam chcete vyraziť. Nerozmyslíte si to ešte?

3. Nešetrite repelentom

Repelent použite dvojaký: klasický aj prírodný doma vyrobený. Zatiaľ čo klasický repelent dávkujte presne podľa návodu, napríklad každých 5 hodín, prírodný repelent si na nohy nastriekajte každú pol hodinu až hodinu. Nemá síce tak silný účinok ako kupovaný repelent, ale pomôže vám kliešte priebežne odpudzovať.

Nebojte sa repelenty kombinovať. Ak idete na miesta s vysokým rizikom nákazy, nie je žiadna prevencia prehnaná. • 

4. Po návrate sa prezlečte a prezrite

Než sa kliešť zahryzne, putuje pokojne aj niekoľko hodín po tele a hľadá vhodné miesto. Preto na nič nečakajte a hneď po návrate sa vyzlečte, prezrite a vezmite si iné oblečenie.

Kliešť však môže zostať v oblečení z lesa a len tak sa ho nezbavíte – dokáže totiž prežiť aj vypranie na 40 stupňov. Veci preto radšej nechajte vonku vyvetrať. Kliešte zistia, že u vás nemajú šancu, a zmiznú.

5. Zvážte očkovanie

Zápal mozgových blán je tak závažné ochorenie, že sa vyplatí dať sa proti nemu očkovať. Pri zápale totiž opúcha mozog aj miecha a hrajú pri ňom rolu len hodiny – čím neskôr človeka napadne, že by za mravčením v prstoch a bolesťou očí mohol byť zápal mozgových blán, tým horšia je liečba a následky.

Vyrobte si svoj domáci repelent

Na výrobu domáceho repelentu potrebujete účinnú látku, ktorú zriedite najčastejšie vodou. Repelentom potom naplňte fľaštičku s rozprašovačom napríklad od prázdnej voňavky. Domáci repelent uchovávajte v chladničke, kde vydrží celú sezónu.

Rozmarínový repelent

Postup na repelent z rozmarínu už sme popísali v článku o antiparazitikách pre psov. Vyskúšajte ho – hodí sa perfektne pre vás aj pre vášho psa. Naňho myslite rovnako ako na seba. Kliešte sa totiž z psieho kožuchu ľahko dostanú na vaše ruky.

Kocháte sa doma krásne kvitnúcim kríčkom rozmarínu? Nehodí sa iba na skrášlenie záhrady a pod mäso, ideálny je tiež proti kliešťom. Tak to využite. • 

Octový repelent

Stačí vám iba jablčný ocot a voda. Jeden diel octu zrieďte s dvomi dielmi vody a je to – kliešte sa vám radšej vyhnú oblúkom. Do roztoku môžete pridať aj pár kvapiek obľúbeného vonného oleja, nech sa necítite ako chodiaci uhorkový nálev.

Mätový repelent

Príjemné bylinkové vône kliešťom skrátka nevoňajú. Zatiaľ čo vy si mätu vychutnávate v mojite, čaji alebo cukríkoch, pre kliešte je vôňa mentolu priam odporná. Život im preto znepríjemní repelent z 20 kvapiek mätového oleja a dvoch hrnčekov vody.

Podobne je to aj s eukalyptovým, levanduľovým či ružovým olejom – všetky sa hodia do olejčekového repelentu proti kliešťom.

Citrusový repelent

Stačí pár citrónov, pomarančov, grepov či limetiek a repelent je na svete. Citrusy ošúpte, nakrájajte a zalejte vodou. Priveďte do varu, potom sporák stíšte a varte na miernej teplote asi hodinu. Preceďte a je to.

Niektoré látky kliešte odpudzujú, ale inými ich na seba prilákate. • 

 

Top 5