Objavte čaro špargle | Blog Mall.sk

Objavte čaro špargle

Je zdravá, chutná, ľahko stráviteľná no napriek tomu nie je v našich končinách až tak populárna. Objavte chuť špargle, jej účinky, spôsob skladovania či jednoduché špargľové recepty. V máji je špargľová sezóna v plnom prúde!

Špargľa je doslova kráľovskou zeleninou. Jej história siaha až k starým Grékom a Rimanon a bola pochúťkou pre najvyššie postavené panstvo. Popularita špargle sa vo svete zachovala dodnes – špargľa patrí medzi najkonzumovanejšie zeleniny na svete, predovšetkým vďaka množstvu vitamínov a ľahkej príprave. Vráťme preto spoločne špargľu aj do slovenských kuchýň.

Účinky špargle

Zelená špargľa má oveľa vyšší počet antioxidantov v porovnaní so špenátom či paprikou. Špargľa obsahuje málo kalórií, množstvo horčíka, vitamínov C, B a dokonca riboflavín. Špargľu oceníte ak zrovna držíte diétu, má nízky obsah cukrov a málo kalórií, dokáže znížiť cholesterol a zabraňuje zavodňovaniu organizmu.

Špargľa má v porovnaní s inou zeleninou vyššie zastúpenie antioxidantov. • 

Zelenú alebo bielu?

V obchode sa môžete stretnúť s dvomi druhmi špargle – so zelenou a bielou. Obe sa líšia chuťou, konzistenciou, ale najmä spôsobom pestovania. Biela špargľa má horkastú chuť  a vyžaduje vysoké nároky na pestovanie, ktoré spočívajú v každodennej ručnej starostlivosti, čo sa premietne aj do jej ceny. Zelená je pritom nenáročná a chuťovo výraznejšia. Pri nákupe sa riaďte tým, že najlepšie je siahnuť po veľkej a hrubej špargli.

Špargľa v kuchyni

Predtým ako sa pustíte do varenia s touto zázračnou zeleninou, je potrebné špargľu očistiť. Nie  je to žiadna veda – čistite ju zhora dole, okrem hlavičky, a pred varením špargle odkrojte jej spodnú časť, na ktorej špargľa stojí (odrezané kúsky sa vám budú skvele hodiť do polievky). Špičky špargle sa dajú použiť aj surové - napríklad do šalátov alebo na chrúmanie ako zdravá alternatíva chipsov. Špargľu varíme 10-15 minút v mierne osolenej vode s troškou citróna pre ešte lahodnejšiu chuť. Najčastejšie sa používa ako príloha k jedlám či ako hlavných chod a so špargľou zabodujete aj na grilovačke. Jedným z najchutnejších a najjednoduchších receptov je špargľa obalená v prosciutte alebo slanine a usmažená na panvici.

Obaľte špargľu v obľúbenej slanine alebo šunke a vložte do rúry, na gril alebo opražte na panvici. • 

Recepty zo špargle

Varenie so špargľou vás bude baviť. Špargľu totiž stačí krátko povariť s maslom či preliať ľahkou smotanou a skvelá pochúťka je na svete! Medzi najznámejšiu klasiku patrí krémová špargľová polievka. Jej príprava je skutočne jednoduchá – okrem špargle budete potrebovať iba zemiaky, smotanu a korenie:

  • Uvarte špargľu spolu so zemiakmi a následne rozmixujte mixérom
  • Podľa potreby pridajte vodu a prevarte
  • Nakoniec polievku ochuťte smotanou a korením

       Na prípravu polievok sú ideálne stolné mixéry >>

Zapečená špargľa so zemiakmi a syrom

Túto rýchlovku môžete podávať ako nedeľný obed alebo chutnú večeru. Budete potrebovať len 4 suroviny: 10 menších zemiakov, plesnivý syr (250 g), olivový olej a 1 ČL muškátového oriešku.

  • Špargľu uvarte podľa základného postupu
  • Zemiaky uvarte a potom nakrájajte na plátky, ktoré uložíte na dno zapekacej misy. Postriekajte olivovým olejom.
  • Na zemiaky rozložte uvarenú špargľu, poukladajte syr nakrájaný na plátky a posypte muškátovým orieškom.
  • Pečte v rúre predhriatej na 180°C až kým sa syr neroztopí (cca 15-20 min.) Podávajte s čerstvou zeleninou.
 

Top 5